časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

HENNLICH na Amperu představí kolaborativního robota od Hanwha

13. 2. 2020 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Další střípek do mozaiky robotika ve svém portfoliu představí na veletrhu Amper litoměřická společnost HENNLICH. Technický distributor mezi své produkty nově zařadil kolaborativního robota HCR jihokorejské společnosti Hanwha. Kobota je možné využít v celé řadě činností a aplikací v průmyslu od balení, leštění, přes montáž, manipulaci s materiálem až po svařování, pick & place aplikace nebo obsluhu CNC strojů.

„Pustili jsme se naplno do navrhování aplikací s využitím kolaborativních robotů, v čemž vidíme obrovský potenciál pro mnoho průmyslových oborů. Vytvořili jsme v rámci divize LIN-TECH samostatný tým, který se těmito aplikacemi zabývá. V podobné situaci jako jsme dnes s kolaborativními roboty jsme byli zhruba před 20 lety s energetickými řetězy, které jsme jako jedni z prvních navrhovali do nových průmyslových odvětví. Dnes jsou energetické řetězy běžnou součástí výrobních zařízení a podobně to za několik let bude i s kolaborativními roboty. Máme mnoho zkušeností, a proto chceme být u toho,“ říká ředitel firmy HENNLICH Pavel Šumera. HENNLICH, respektive divize LIN-TECH, která se robotikou zabývá, bude mít na veletrhu Amper od 17. března v Brně stánek číslo 2.19 v hale P.

Kolaborativní robot HCR je již druhým typem kobota v portfoliu firmy HENNLICH. Vloni na podzim uvedla na trh robotické rameno Panda německé společnosti Franka Emika. „Oba typy kobotů se vzájemně velmi dobře doplňují, každý má určité výhody pro některé typy aplikací. Možnost zvolit pro různé aplikace různé typy kolaborativních robotů je naší nespornou výhodou,“ dodává Josef Ponikelský, produktový manažer pro kolaborativní roboty ve firmě HENNLICH.

Obr. Firma HENNLICH na letošním Amperu představí kolaborativního robota HCR od jihokorejské firmy Hanwha. Kobot je vhodný pro aplikace jako je balení, leštění, přes montáž, manipulaci s materiálem až po obsluhu forem. Podle typu je kobot schopen pracovat se zatížením 3, 5 a 12 kilogramů. (foto: Hanwha)
Obr. Firma HENNLICH na letošním Amperu představí kolaborativního robota HCR od jihokorejské firmy Hanwha. Kobot je vhodný pro aplikace jako je balení, leštění, přes montáž, manipulaci s materiálem až po obsluhu forem. Podle typu je kobot schopen pracovat se zatížením 3, 5 a 12 kilogramů. (foto: Hanwha)

 

Kobot HCR pro zatížení 3, 5 a 12 kg

Kobot HCR má velmi kompaktní a flexibilní tělo, které umožňuje rychlé nastavení. Díky intuitivnímu a snadnému programování není potřeba volat odborníky. „Uživatel jednoduše uchopí robota, čímž jej přímo naučí body trasy nebo pohybovou cestu. Nic víc není potřeba. Kobot HCR je dostupný ve třech velikostech pro zatížení 3, 5 a 12 kilogramů,“ uvedl Josef Ponikelský.

Předností nejmenších kolaborativních robotů Hanwha pro zatížení do 3 kilogramů je neomezená rotace posledního kloubu a také krytí IP64. Může tedy pracovat bezpečně v prašném prostředí a stříkající vodou, a to ve všech úhlech. Větší model určený pro zatížení do 5 kilogramů je možné díky certifikaci CLEAN ROOM ISO 2 využít ve farmacii a potravinářském průmyslu.

 

Kompatibilita s mnoha rozhraními

Důležitou vlastností softwaru kobotů Hanwha je kompatibilita s již existujícími rozhraními mnoha výrobců. Nasazení robotických řešení je tak rychlé a snadné. „Kobot poskytuje předkompatibilitu s periferiemi jako jsou snímače, EOAT včetně úchopů nebo senzory točivého momentu,“ vypočítává Josef Ponikelský.

LED diody na „zápěstí“ umožňují okamžitý přehled o stavu kobota. Port I/O a EtherCAT eliminuje potřebu složité kabeláže. Software Rodi je předběžně kompatibilní s hlavními výrobci, což umožňuje uživatelům snadnou integraci systémů robotů a zpracování obrazu. Programování je snadné díky intuitivnímu grafickému prostředí s návodnými ikonami a časovou osou.

Firma HENNLICH dokáže zajistit také financování kolaborativních robotů pomocí leasingu nebo zajistí pronájem zařízení. „V programu Pronájem Start umožňujeme zákazníkům pronajmout si kobota na 2 týdny za předem sjednanou úplatu. Pokud splní požadovanou úlohu, předáme kobota a vystavíme fakturu, která odečte náklady na pronájem,“ doplnil produktový manažer firmy HENNLICH.

Společnost Hanwha byla založena v roce 1952 a v současnosti je co do výše obratu 244. firmou na světě podle žebříčku Fortune Global 500 a 4. největší firmou v Jižní Koreji.

Více informací na: https://lin-tech.hennlich.cz/produkty/robotika-hcr-hanwha-collaborative-robot-13511.html

Tiskové materiály Hennlich

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021