časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Flexibilní podlahový vývod UDHOME od OBO Bettermann

16. 5. 2018 | Ing. Jiří Burant | OBO BETTERMANN, s. r. o. | www.obo.cz

Kompaktní třída přístrojových podlahových vývodů UDHOME společnosti OBO Bettermann splňuje veškeré požadavky na kvalitní design moderních interiérů, vnáší do oblasti elektrických podlahových instalací nový rozměr pojmu flexibilita.

V moderních obytných a administrativních budovách má stále větší přednost přesný návrh elektrických rozvodů. Důraz je přitom kladen nejen na prosté rozmístění přípojných míst, ale i na sofistikované provedení silových a slaboproudých rozvodů, umožňující relativně časté změny konfigurace. A právě tyto požadavky udávaly hlavní směr při optimalizaci připojovacích podlahových jednotek OBO UDHOME i široké palety souvisejícího příslušenství.


Obr. 1. UDHOME – diskrétní přivedení napájení i dat přesně tam, kde jsou zapotřebí

O svých vnitřních a vnějších kvalitách přesvědčí skupina UDHOME uživatele i architekty velmi rychle elegantním designem a mnoha prakticky orientovanými detaily. Představuje moderní profesionální alternativu nástěnných elektrických instalací, jež poskytuje široké spektrum různorodých řešení pro silová i slaboproudá přípojná místa v úrovni podlahy bez potřeby náročných projektů nebo rozsáhlé montážní přípravy (obr. 1).

Minimální požadavky na instalaci s maximálně rozmanitým výsledkem začínají objednávkou. Pod jedním katalogovým číslem jsou v tomto případě k dispozici kompletní montážní jednotky, které mohou být již ve výrobě vystrojeny instalačními přístroji. Jedna sestava přístrojového podlahového vývodu dodaná pod jediným objednacím číslem může tedy zahrnovat všechny komponenty potřebné k realizaci celého přípojného místa.

Pouhé tři základní velikosti podlahových jednotek UDHOME přitom obsáhnou všechny obvyklé praktické aplikace. Jednotka UDHOME2 pojme dvě silové zásuvky v modulu 45 × 45 mm a dvě zásuvky datové techniky ve speciálním držáku. Do podlahové jednotky UDHOME4 lze vložit až šest zásuvkových nebo přístrojových univerzálních modulů 45 × 45 mm a do jednotky UDHOME9 až dvanáct těchto modulů.

UDHOME – v podlaze
Obr. 2. UDHOME – v podlaze téměř neviditelná

Vnitřní prostor podlahových přístrojových jednotek UDHOME je navržen pro přednostní použití praktických přístrojových a zásuvkových modulů typové řady OBO Modul 45. Jejich kompaktní provedení vyžaduje oproti standardním instalačním přístrojům značně menší prostor a přísně modulární konstrukce zaručuje velkou flexibilitu při vytváření individuálních sestav přípojných a ovládacích míst. Navíc se celá tato řada vyznačuje velkou únosností a mechanickou stabilitou, což dokládají nejen četné zkušební testy, ale i mnohé aplikace v praxi.

Instalace podlahových přístrojových jednotek UDHOME a jejich osazení koncovými přípojnými a ovládacími prvky jsou přitom velmi jednoduché. Elektrické rozvody s jejich využitím jsou vždy vysoce variabilní, neboť kabely a vodiče jsou do nich zavedeny prostým protažením elektroinstalačními pevnými nebo ohebnými trubkami uloženými ve struktuře podlahy. Lze je instalovat kdekoliv v místnosti s podlahou tvořenou cementovým potěrem o určité minimální tloušťce. Stejně tak je lze montovat i do sendvičových podlahových struktur s podlahovým vytápěním. Při větší vzdálenosti mezi nosnou částí podlahy a jejím povrchem je možné zvětšit jejich vestavnou výšku pomocí výškově stavitelného podkladového rámu, jednoduše fixovaného na povrchu nosné struktury podlahy. Jednotky jsou standardně dodávány s montážním ochranným krytem, udržujícím během realizace stavby nečistoty mimo vnitřní prostor jednotky. Kryt se odstraňuje až při realizaci elektrické instalace, kdy je nahrazen skutečným pohledovým víkem přístrojové jednotky. Na úroveň povrchu podlahové krytiny se horní hrana přístrojové jednotky UDHOME snadno zarovná čtyřmi stavitelnými vyrovnávacími podpěrami.

OBO UDHOME – nepřeberné množství přípojných míst
Obr. 3. UDHOME – nepřeberné množství přípojných míst

Jsou-li jednotky správně instalovány, všechno co je třeba, tedy silové napájení, data a další slaboproudé rozvody, je trvale k dispozici přímo u pohovky nebo pracovní stanice. To vše bez nepatřičného chaosu v připojovacích kabelech.

Jakmile se víko podlahové jednotky UDHOME uzavře, může se jednotka díky vložení podlahové krytiny do jejího víka stát téměř neviditelnou (obr. 2). Trvale zřetelné zůstanou jen hrany pevného kovového rámu a difuzor z korozivzdorné oceli, které ale svými křivkami bez problému zapadnou do architektonického ztvárnění naprosté většiny místností (obr. 3).


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2018 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021