časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Extech MO300: když se řekne vlhkost

6. 6. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Měřicí technika by se během práce rosit určitě neměla. Při výskytu prvních kapek však není třeba hned panikařit. A to ani v případě, že jsou přímo na povrchu displeje. To se jen vlhkoměr Extech MO300 snaží signalizovat výstup v kondenzačním režimu. Tím ale výčet funkcí teprve začíná.

Extech MO300: když se řekne vlhkost

Stačí jen přiložit

Zařízení ke stanovení vlhkosti a následným výpočtům využívá tři různé postupy. Vedle klasického měření relativní vlhkosti (RH) se lze spolehnout na přibalenou vpichovací sondu nebo též plošný senzor umístěný v zadní části přístroje. Teplotu dále monitoruje kombinované čidlo chráněné před prachem plastovou čepičkou s těsněním (obr. 1) a také infračervený senzor pracující v páru s laserovým ukazovátkem.

 vlhkoměr Extech MO300
Obr. 1. Základní provedení

Za ergonomii si výrobce zaslouží pochvalu. Jednou rukou je možné pohodlně ovládat všech osm tlačítek a díky gumovým bokům v dominantní oranžové barvě se vlhkoměr na zem jen tak nepodívá. Termosnímky sice model MO300 nezná, ale na barvy rozhodně nezanevřel. Červená je vyhrazena měření v IR spektru, modrý symbol odkazuje na rozhraní Bluetooth® a zeleným potiskem se ještě vyznává příslušnost k aplikaci běžící pod systémem Android.

Za velikost segmentů LCD by se u primárně zobrazované veličiny nemusely stydět ani mnohem větší přístroje. Ostatně stále dobře čitelné zůstávají rovněž pomocné údaje, třeba o teplotě, rosném bodu nebo o pozici v paměti. Podsvícení displeje se automaticky vypíná po více než 30 s nečinnosti a celé zařízení za půl hodiny. Funkci automatického vypnutí (APO) lze sice zakázat, horší pozorovací úhly již ale zůstanou. Alespoň že přístroj dostatečně dlouho podrží teplotu zaměřenou laserem. Emisivita je pevně daná, stejně jako poměr 8 : 1. Užitečný zde bude i režim MAX/MIN, ve kterém se infračervený teploměr aktualizuje pouze při vyšších nebo nižších úrovních.

Upozorní a přepočítá

K zobrazení relativní vlhkosti je určeno tlačítko RH. Zařízení přidá souběžnou informaci o teplotě či rosném bodu v různých jednotkách a pracovat umí i s GPP nebo gramy na kilogram. Funkci MOIST výrobce vyhrazuje v první řadě internímu čidlu s možností nulování, kdy uživatel relativní výsledky obdrží prostým přiložením přístroje na zkoumaný stavební materiál (obr. 2), dřevo apod. Jestliže si drobné poškození testovaného povrchu přesto může dovolit, nabízí se též vnější zapichovací sonda připojitelná krouceným kabelem v délce 90 cm.


Obr. 2. Stačí přiložit

O režimu s kapkami na displeji se již psalo. Rozdílovou teplotu IR – DP stanovuje vlhkoměr MO300 automaticky a případné varování ještě podřídí konkrétním podmínkám, přičemž zpozorní v oblasti od 3 do 14 °C nad rosným bodem. Zařízení rovněž vypočítá tlak páry a nechá uživatele nastavit i vlastní meze vlhkosti, po jejichž překročení zaznívá jasná výstraha. Definice horních a dolních limitů s krokem 0,1 % však zabere nějaký čas. Vnitřní paměť přístroje pojme rovných dvacet kombinovaných záznamů a po spárování s chytrým zařízením jejich počet vzroste až na 50 000. Devítivoltová baterie bude mít co dělat.

Vlhkost se neschová

Přístroj je dodáván v jednoduchém pouzdru se suchým zipem, které dále pamatuje i na příslušenství, včetně drátové sondy. Stále je však nutné dávat pozor na vestavěný plošný senzor o rozměrech více než 5 × 3 cm, který svým hladkým povrchem k drobným škrábancům přímo vybízí. A opatrnosti je třeba také při každém zapnutí vlhkoměru. Výrobce má totiž zvláštní potřebu krátce posvítit laserem třídy 2.

Počet ovládacích prvků je přiměřený a funkce docela názorné. Některé kombinace tlačítek jsou na měřidle rovnou vyznačené a s dalšími se uživatel rychle seznámí v uživatelské příručce. Extech MO300 počítá s mnoha parametry a jednou možná přidá i náš mateřský jazyk. Ve vlhkosti „zahnané do kouta“ se každopádně vyzná a nic mu nebrání pronikat i pod povrch. Bez jakýchkoliv viditelných následků se dostane až do hloubky 19 mm.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2019 na straně 52. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021