časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EPLAN na Hannover Messe Industrie prezentoval cloudová řešení

25. 5. 2018 | Jan Urban | redakce Elektro | www.eel.cz

Ve dnech 23. až 27. dubna 2018 výstaviště v Hannoveru uvítalo více než 200 000 návštěvníků na největším světovém veletrhu průmyslových technologií Hannover Messe Industrie 2018. Jejich cílem bylo být při tradiční prezentaci vystavovatelů, jejich výrobků a technických řešení z oblasti robotiky, automatizační techniky, informační techniky, softwaru nebo platforem pro digitální propojení. V pozici vystavovatele nebo spoluvystavovatele se představilo přes 5 000 firem, které zaplnily více než dvacet výstavních hal.

Nejvíce skloňovaným tématem celého veletrhu byl Průmysl 4.0, který je s ním spjat už od svého počátku. Nešlo však jen o vystavování a prezentaci. Přes 150 odborníků z celého světa přijelo diskutovat o výzvách, výhodách, ale i o problémech, které s Průmyslem 4.0 přicházejí. Hlavní diskuzní panel na toto téma, nazvaný Industry 4.0 meets the industrial internet (Průmysl 4.0 se setkává s průmyslovým internetem), byl zaměřen na spolupráci člověka a stroje, kybernetickou bezpečnost, strategie podnikání, umělou inteligenci a v neposlední řadě i na příklady z praxe. Veletrh Hannover Messe 2018 se tak opět stal místem, kde se lze zblízka podívat do budoucnosti práce v průmyslovém sektoru.

Společnost EPLAN je tradičním vystavovatelem na hannoverském veletrhu. Také letos pozvala novináře do Kongresového centra na mezinárodní tiskovou konferenci, kterou uspořádala 24. dubna 2018, tentokrát ve spolupráci se svou sesterskou společností CIDEON, která vyvíjí řešení pro integrace do systémů CAD a implementace PDM/PLM.

Obě společnosti vyvíjejí integrované řešení pro efektivní inženýrství budoucnosti. Jde například o novou službu Store Share View, která přenáší projekt EPLAN na cloud; nebo o inovativní rozhraní založená na otevřených standardech.

Redakce časopisu ELEKTRO využila pozvání a možnost zúčastnit se tiskové konference díky on-line přenosu, a tak se stala svědkem prezentací vrcholového vedení společností nabízející exkluzivní pohledy na obě tyto oblasti, včetně představy, jak čelit výzvám Průmyslu 4.0.

V přednáškách vystoupili pánové:
Maximilian Brandl, prezident společností EPLAN a CIDEON, s tématem Zjednodušení spolupráce s cloudovými standardy a řešeními,
Haluk Menderes, výkonný ředitel společnosti EPLAN, s tématem Sdílení obchodu – milník na cestě ke cloudu,
Dieter Pesch, senior viceprezident pro řízení a vývoj produktů EPLAN, s prezentací Standardy – otevřené, propojené, integrované.

Aktéři tiskové konference se zaměřili zejména na představení nového rozšíření automatizačního systému Eplan Cogineer Advanced, vedeného na cloudové bázi. Jeho cílem je přinést úsporu času a garanci kvality zbavením se duplikování dat. Uživatel si nyní bude moci při projektování zvolit svůj specifický výběr funkcí a dalších elementů, což je obrovskou výhodou při navrhování zařízení, kde jsou struktury každého projektu často zcela odlišné, ale právě části těchto nastavení a konfigurací se dají používat opakovaně. Systém navíc s trochou nadsázky myslí za uživatele. Rozhraní je pro uživatele intuitivní a systém už při zadávání navrhuje projektantovi možné použitelné proměnné pro danou konfiguraci, čímž se zároveň předchází použití neplatných operandů a v neposlední řadě i překlepům při psaní.

Při pohledu zvenčí konference ukázala další možnosti, jak naplnit klasické motto společnosti EPLAN – efficient engineering, vyjadřující důraz na odbornou optimalizaci inženýrských procesů, které pomáhají zákazníkům v dlouhodobém horizontu k větší konkurenceschopnosti.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2018 na straně 17. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021