časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EPLAN Data Portal – Cesta k ideální sadě přístrojových dat

6. 9. 2018 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Digitální přístrojová data jsou v současné době klíčovým prvkem k dosažení efektivity inženýrských prací. Největší výzvu v této oblasti představuje kvalita dat a rozsah informací, které jsou v datech obsaženy. EPLAN Data Portal na tyto problémy aktivně reaguje: od začátku roku 2018 je databáze aktualizována v měsíčních intervalech. Uživatelé mají navíc k dispozici funkci hodnocení, která jim umožňuje klasifikovat kvalitu a obsah přístrojových dat, a tím výrobcům poskytují praktickou zpětnou vazbu.

Od veletrhu Hannover Messe kromě toho mají uživatelé Lab Version systému EPLAN Data Portal možnost získat přístup ke zkušebním verzím a vyzkoušet si výsledky nejnovějšího vývoje programů dříve než ostatní.

EPLAN Data Portal je centrální platforma pro přístrojová data v oblasti automatizace. V současné době obsahuje komponenty od více než 230 výrobců a nabízí 800 000 datových sad k přímému stažení – s integrovanými konfigurátory a odpovídajícími variantami přístrojů je to již více než dva miliony souborů. Od začátku roku jsou data aktualizována každý měsíc. To je přínosem jak pro výrobce, tak pro uživatele. Častější aktualizace a zpětná vazba přímo od uživatelů pomáhají zajistit vysokou kvalitu dat. Aktualizace zahrnují jednak data od nových výrobců, jednak rozšíření a doplnění přístrojových dat od stávajících výrobců.

Uživatelské hodnocení jako ukazatel kvality

Dalším krokem ke zvyšování kvality da je zcela nová funkce uživatelského hodnocení. Podobně jako na jiných portálech, např. v portálu Amazon, dovoluje uživatelům hodnotit nabízený obsah udělením hvězdiček. Cílem je ohodnotit a klasifikovat obsah a kvalitu vložených digitálních dat přístrojů, ne přístroje samotné. V komunitě tak mohou uživatelé při své každodenní práci poskytovat cennou zpětnou vazbu, která usnadňuje ostatním uživatelům orientaci v nabídce a zároveň pomáhá výrobcům zdokonalovat obsah jejich přístrojových dat. Uživatelé tak mohou sami ovlivňovat kvalitu přístrojových dat.

Možnosti třídění zvyšují uživatelský komfort

Uživatelé mají možnost filtrovat výsledky vyhledávání v portálu podle dvou nových parametrů: filtrovat přístrojová data s nejvyšším hodnocením nebo s největším počtem stažení sady přístrojových dat v daném okamžiku. Tak se uživatelé snadno dozvědí, které položky mají ve vyhledávané skupině přístrojů nejvyšší kvalitu nebo jaká přístrojová data jsou nejčastěji stahována. Předpokladem je, aby projektanti funkci hodnocení intenzivně využívali, protože je to jediný způsob, jak výrobce daných přístrojových dat získá přímou zpětnou vazbu od svých uživatelů. Hodnocení je významným přínosem – a proto je hodnocení dat uživateli velmi vítáno.

Výhled do budoucnosti

Zkušenosti uživatelů, stejně jako snadné použití a jednoduchost – v kombinaci se správným obsahem – jsou rozhodující pro budoucí cloudové aplikace. Od dubna 2018 je dostupná vývojářská verze Lab Version nového rozhraní EPLAN Data Portal, která uživatelům umožňuje navrhované rozhraní přímo testovat. Ať chtějí testovat nové funkce pro vyhledávání, nebo se chtějí seznámit s novým přehledovým zobrazením, v Lab Version mají vše k dispozici. Lab Version bude průběžně doplňována o nově uváděné verze, které budou ihned připraveny k testování. EPLAN tak dává uživatelům možnost nahlédnout do zákulisí svého vývoje.

Další informace

Od začátku roku 2018 bylo aktualizováno více než osmdesát katalogů produktů s více než 50 000 sadami přístrojových dat. Do portálu bylo navíc začleněno patnáct renomovaných výrobců, včetně firem Hitachi Industrial Systems s automatickými elektrickými jističi, Yaskawa s měniči frekvence a IMI s více než stovkou pneumatických válců.

Více lze najít na:
https://labversion.eplandata.de
www.eplandataportal.com


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na straně 16. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021