časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EPLAN Cogineer směřuje do cloudu

17. 1. 2018 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Software EPLAN Cogineer, poprvé představený na veletrhu Hannover Messe, je nyní plnohodnotnou součástí platformy EPLAN. Tento software určený pro snadné a rychlé vytváření elektrotechnických a fluidních schémat představuje významnou podporu pro automatizaci. Na veletrhu SPS IPC Drives představila společnost EPLAN náhled první cloudové verze tohoto softwaru. EPLAN Cogineer, s využitím Microsoft Azure, tak nyní nabízí přidanou hodnotu cloudového inženýrského řešení. Software EPLAN Cogineer, který byl uveden na trh na jaře roku 2017, představuje v každém ohledu výraznou inovaci v oboru automatizace.

Software EPLAN Cogineer pro automatické projektování elektrotechnických a fluidních schémat nyní směřuje do cloudu. Náhled softwaru EPLAN Cogineer v cloudové verzi byl poprvé představen na veletrhu automatizační techniky SPS IPC Drives v listopadu 2017 v Norimberku. EPLAN Cogineer, využívající Microsoft Azure, má ideální předpoklady k tomu, aby svým uživatelům nabídnul zcela novou přidanou hodnotu – od zabezpečeného přístupu k datům odkudkoliv na světě až po snadné zajištění kompletní IT infrastruktury. Microsoft Azure poskytuje možnost ukládat a archivovat data a spravovat verze souborů bez toho, aby musel uživatel do těchto činností investovat svůj čas nebo potřeboval speciální znalosti. Základním pilířem využití softwaru EPLAN Cogineer je přitom jednoduchost: každý uživatel softwaru EPLAN jej může začít kdykoliv využívat na základě existujících maker, a vytvořit tak vlastní sadu pravidel a konfigurací bez potřeby znalostí programování. Inovativní je také koncepce prodeje softwaru, který firma EPLAN navrhla, a jímž tak vytvořila zcela nový základ pro licencování softwaru na základě pronájmu. Zákazníci na tomto postupu nejvíce ocení, že mohou začít pracovat se softwarem EPLAN Cogineer velmi rychle a snadno a nenesou přitom riziko velké investice do softwaru. Licence mohou být dynamicky nebo časově rozšiřovány, podle požadavků a potřeb daného zákazníka.

EPLAN Cogineer směřuje do cloudu

EPLAN Cogineer je rozdělen do dvou funkčních oblastí: Designer a Project Builder. Druhou oblast tvoří uživatelské rozhraní, které je vytvořeno automaticky na základě konfigurace proměnných. Tato technologie je v oblasti elektrotechniky použita poprvé. Na uživatele systému EPLAN Cogineer udělalo toto řešení v pilotní fázi jeho vývoje příznivý dojem, a byla tak potvrzena správnost koncepce jeho vývoje. EPLAN Cogineer používá např. firma AB Graphic International Inc. se sídlem v Bridlingtonu v Británii, která si pořídila několik licencí. Technik řídicích systémů firmy AB Graphic International Ken Lomas říká: „Použil jsem EPLAN Cogineer při návrhu řízení několika strojů, zatímco mí kolegové pracovali tradičním způsobem. EPLAN Cogineer mi umožnil vytvořit sadu výkresové dokumentace za pět nebo deset minut, zatímco dříve by mi to trvalo až šest hodin. Další bezprostředně patrnou výhodou použití systému EPLAN Cogineer je fakt, že vylučuje riziko případných chyb.“

Firma Jungheinrich Logistics, působící v oblasti vnitropodnikové logistiky, se také spoléhá na nový software. Vedoucí oddělení vývoje elektro projektového oddělení firmy Jungheinrich v Offenbachu v Německu Michael Reising konstatuje: „Naše zkušenosti se systémem EPLAN Cogineer v první fázi testování byly velmi pozitivní. Moji kolegové a já jsme byli schopni začít okamžitě pracovat, bez časově náročné fáze seznamování se s novým softwarem, a konzultanti firmy EPLAN nás podporovali upozorněním na užitečné triky a tipy. Brzy bylo zřejmé, že EPLAN Cogineer velmi dobře splňuje naše požadavky v oblasti konfigurace. Proto jsme zavedli používání EPLAN Cogineer v celém projektovém oddělení v Offenbachu, a implementace byla hotová během pouhých několika dnů.“

EPLAN Cogineer směřuje do cloudu

Data v cloudu

Obě funkční oblasti, Designer a Project Builder, se nyní spouštějí přímo v cloudu. Registrace a správa uživatelů jsou snadné, protože jsou integrované v platformě EPLAN. Knihovny a konfigurátory jsou poskytovány prostřednictvím cloudového řešení Microsoft Azure, takže každá povolaná osoba odkudkoliv na světě má vždy přístup k aktuálnímu stavu projektu. Tato pracovní metoda představuje nejnovější technologický pokrok. Další přínos pro firmy: starosti o správu IT, jako např. zálohování, jsou přeneseny od uživatele do cloudu; bez potřeby vlastnit příslušný serverový hardware nebo se zabývat správou informací na straně zákazníka. Navíc uživatel vždy pracuje s nejnovější verzí softwaru EPLAN Cogineer.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2018 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021