časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

E.ON Energie a EG.D zajistí pro obce postižené tornádem dočasné veřejné osvětlení

19. 7. 2021 | E.ON Česká republika, s.r.o. | www.eon.cz

Společnosti E.ON Energie a EG.D zdarma zajistily a nechají nainstalovat veřejné osvětlení pro obce postižené tornádem na jižní Moravě. Bude na sloupech pro dočasné elektrické vedení, které v těchto dnech ve všech postižených lokalitách vzniká. V nejbližší době tak ulice v Hruškách, Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a Lužicích osvítí sto nových lamp.

„Po diskuzích s představiteli obcí jsme reagovali na potřeby, které mají. Kromě toho, že se snažíme co nejrychleji obnovit dodávky elektrické energie do všech domácností, tak tam, kde stavíme provizorní elektrické vedení, se nabízí možnost doplnění o dočasné veřejné osvětlení. To bylo tornádem také zničeno,“ vysvětluje Lukáš Svoboda, vedoucí oblastního managementu společnosti EG.D.

  
Obr. 1.: Společnost  E.ON Energie do postižených obcí zapůjčila 11 hybridních světelných věží, které jsou v lokalitách bez osvětlení
Obr. 2.: Kompletaci svítidel provedla společnost VEOS Pospíšil s.r.o.

Společnost E.ON Energie, která se zabývá právě i výstavbou veřejného osvětlení pro města a obce, pak pro postižené lokality zajistila sto kusů svítidel díky svým obchodním partnerům. Tento počet byl vyhodnocen v tuhle chvíli jako dostačující na oblasti se zničeným osvětlením. „Sto kusů svítidel dodala společnost Signify Czech Republic, sto kusů výložníků k nim společnost Kooperativa v.o.d. a kompletaci a doplnění o pojistky zajišťuje i další naše partnerská firma VOES Pospíšil s.r.o., která s námi realizuje projekty veřejného osvětlení,“ vysvětluje Jaromír Uhde, manažer energetických řešení pro segment B2M ze společnosti E.ON Energie. Jednotlivé komplety pak budou instalovány na sloupy, které EG.D staví ve spolupráci s dodavatelskou společností RGV a ta je podle potřeby bude instalovat na provizorní sloupy elektrického vedení.

Jedná se o provizorní a dočasné řešení a nejrychlejší možnost, jak zajistit v obcích veřejné osvětlení, zvýšit tím bezpečnost a zamezit krádežím v nočních hodinách z neosvětlených objektů. Už v minulém týdnu společnost E.ON Energie reagovala na potřeby obcí a pomohla tím, že jim zapůjčila 11 hybridních světelných věží, které osvětlení v nočních hodinách zajišťují. Do budoucna bude nutné v obcích postavit nové veřejné osvětlení v závislosti na obnově trvalého vedení. „Například obec Hrušky je naším dlouholetým zákazníkem. V minulém roce jsme tam realizovali obnovu veřejného osvětlení a letos jsme měli naplánovanou druhou etapu obnovy. Nejen tady, ale i v dalších obcích jsme připraveni pomoci s výstavbou trvalého veřejného osvětlení. Teď je ale potřeba co nejrychleji osvětlení zajistit alespoň tímto způsobem,“ dodává Jaromír Uhde.


Obr. 3.: Zkompletované sety svítidel, které jsou připravené pro instalaci na sloupy provizorního vedení

Nejedná se o první pomoc skupiny E.ON postiženému regionu. Skupina E.ON už dříve informovala, že věnuje na pomoc moravským obcím 10 milionů korun. Dalších 10 milionů korun věnuje společnost E.ON Energie svým klientům z řad domácností a úlevy pro odběratele nabídne i distribuční společnost EG.D, konkrétně na distribuční složku ceny elektřiny.

Tiskové materiály E.ON Česká republika