časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Díla starých mistrů v novém světle

12. 2. 2020 | Ing. Zbyněk Šimetka, Ing. Tereza Šimetková | www.inge.cz

Dne 5. listopadu 2019 byla v Národní galerii Praha slavnostní vernisáží zahájena výstava Staří mistři. Expozice, umístěná ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí, představuje výběr nejvýznamnějších obrazů a soch ze Sbírky starého umění v České republice. Nově propojuje dosud rozdělené fondy českého a evropského umění renesance a baroka.


Obr. 1. Pohled do výstavního sálu barokní obrazárny

Hlavním autorem expozice je ředitel Sbírky starého umění Dr. phil. Marius Winzeler. Architektonického řešení expozice se ujal arch. Josef Pleskot se svými spolupracovníky z AP Ateliéru. K řešení světelnětechnických parametrů byl přizván Ing. Petr Žák, Ph.D. Nová expozice tak ukazuje výjimečná díla starých mistrů a špičkové architektonické řešení v novém světle.

A právě osvětlení barokní obrazárny je vskutku revoluční.

Svítidlo SIGMA FSL NG
Obr. 2. Svítidlo SIGMA FSL NG


Obr. 3. Svítidlo SIGMA FSL NG: a) pohled na svítící část svítidla,
b) detail spodní části hlavy svítidla

Jak osvětlit monumentální oltářní obrazy, biblické výjevy či mytologické scény Petra Pavla Rubense, Anthonise van Dycka, Karla Škréty a Michaela Leopolda Willmana či sochy Matyáše Bernarda Brauna? V průběhu světelných zkoušek se ukázaly limity standardního galerijního osvětlení, které nedokázalo rozměrná tmavá a lesklá plátna nasvětlit tak, aby na nich nevznikaly odlesky nebo naopak tmavá místa.


Obr. 4. Spektrum svítidla


Obr. 5. Boj s odlesky a stíny


Obr. 6. Stejný obraz, jiná teplota chromatičnosti
a podání barev světla

Na začátku února 2019 během stavebních úprav se přímo v sále Schwarzenberského paláce uskutečnily zkoušky osvětlení rozměrného obrazu všemi možnými i nemožnými způsoby osvětlení. Společnost INGE v sále instalovala „stroj na světlo“, který byl tvořen stojanovým svítidlem doplněným dalšími deseti bodovými svítidly s celkem třinácti stmívatelnými okruhy. Jednotlivé okruhy byly osazeny LED 2 700 až 6 500 K s Ra 80 až 98. Na mixážním pultu stroje byly nastavovány různé světelné a barevné scény a i jednotlivá svítidla byla opakovaně přestavována a natáčena. Obraz byl postupně osvětlován shora, zdola, z boku, bodovým svítidlem, svítidlem s širokým úhlem světelného svazku a přímým i nepřímým světlem.

V polovině února arch. Pleskot, Dr. Winzeler a Ing. Žák schválili optimální parametry světla: teplotu chromatičnosti, Ra, světelný výkon svítidel a jejich počet. Padlo jasné rozhodnutí osvětlit galerii pouze nepřímým světlem odrazem od klenutého stropu. Ing. Žák výpočtem a měřením ověřil dodržení předepsaných hodnot osvětlenosti obrazů. Arch. Pleskot určit základní rozměry a tvar svítidla: „Tvar nosiče světelného zdroje je přísně definován požadavkem na jeho neskrývavou přítomnost, ale nenápadnost. Elementárnost a minimalismus, srozumitelná forma bez jakýchkoliv ozdobných prvků, proporcionalita a dokonalá funkčnost.“


Obr. 7. Takto by to mohlo vypadat: M. Winzeler, J. Pleskot a P. Žák odsouhlasili řešení


Obr. 8. Druhá zkouška: v pozadí je „stroj na světlo“; vidět v tomto prostředí finální podobu galerie vyžaduje opravdu mimořádnou představivost

O realizaci designových návrhů arch. Pleskota se postaral tým techniků společnosti INGE. Již koncem února společnost INGE prezentovala 3D model stojanového svítidla pro nepřímé osvětlení včetně naměřeného spektra a ldt souboru a v květnu byl návrh osvětlení i svítidla oficiálně schválen.

V červenci proběhlo připomínkování plně funkčního prototypu svítidla SIGMA FSL NG. V září společnost INGE svítidla vyrobila, dodala, sestavila a nainstalovala do dvou sálů Schwarzenberského paláce.

Na závěr chceme poděkovat všem spolupracovníkům, kteří se na vývoji a výrobě svítidla SIGMA FSL NG podíleli, a čtenáře časopisu Světlo na výstavu Staří mistři pozvat. Rozhodně stojí za vidění a to nejen kvůli osvětlení.


Obr. 9. Třetí zkouška sloužila k ověření a potvrzení navrženého řešení


Obr. 10. V Orfeově sále díky nepřímému osvětlení
vyniká nádherná výmalba stropu

Svítidlo SIGMA FSL NG

Svítidlo SIGMA FSL NG tvoří tři hlavní části: skutečně masivní kruhová základna, stojan s DALI předřadníky a hlava svítidla se zcela novým LED modulem. Tento LED modul je osazen téměř 1 000 LED v celkem třech kanálech. Kombinací LED s různými Tcp a Ra bylo dosaženo té správné výsledné teploty chromatičnosti a podání barev.

Základní parametry svítidla: hmotnost 45 kg, teplota chromatičnosti 2 800 K, Ra 96, 20 600 lm, 100,4 lm/W, 205 W, 230 V, 50 Hz.

 

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3, 746 01 Opava
inge@inge.czwww.inge.cz


Vyšlo v časopise Světlo č. 1/2020 na straně 8.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.