časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Digitalizace a optimalizace procesů

5. 9. 2019 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Zaměřeno na Projekt EPLAN

Co znamená digitální transformace pro inženýrskou práci a jakou roli v ní hraje Projekt EPLAN? Rozhodující, protože digitalizace nesouvisí jen s výrobními nebo obchodními procesy. Zasahuje do celého procesu vývoje produktu. Praktické výhody jsou nasnadě: uživatelé mohou využívat služby v prostředí platformy EPLAN a současně získají přidanou hodnotu z cloudových služeb.

Obr. 1. Platforma EPLAN umožňuje pomocí myši přenášet data vytvořená v systémech EPLAN přímo do cloudu
Obr. 1. Platforma EPLAN umožňuje pomocí myši přenášet data vytvořená v systémech EPLAN přímo do cloudu

Základním cílem digitalizace je optimalizace procesů, zvyšování efektivity a maximalizace dostupnosti jednotlivých strojů a systémů. Tento proces je podporován kontinuálním vývojem platformy EPLAN. Ve fázi projektování rozváděčů je pohled zaměřen na digitální dvojče rozváděče s řídicím systémem. Základem toho jsou vysoce kvalitní prostorová data, která reprezentují kryty a příslušenství, doplněná komponentami a informacemi o kabeláži odpovídajícími danému projektu. Data mohou být exportována bez nutnosti konverze formátů a používána v jiných dílčích procesech, např. při výrobě rozváděče včetně zapojení jeho kabeláže. Výrazný potenciál pro optimalizaci vykazuje též mezioborová spolupráce při projektování. Ta umožňuje ukládání informací do centrálního úložiště – do Projektu EPLAN – včetně uložení dat parametrů jednotlivých komponent, a jejich využití v následných procesech.

AML jako formát pro výměnu dat

Otevřená standardizovaná rozhraní, jako např. AutomationML (AML), zpřístupňují uvedená data všem uživatelům bez potřeby používat aplikačně specifické formáty nebo struktury dat. Uživateli mohou být např. řídicí systémy, linky na výrobu rozváděčů nebo pracovníci, kteří se s pomocí digitálních informací starají o zapojování komponent v rozváděči. Ve fázi provozu je cílem maximalizovat dostupnost systému a minimalizovat odstávky způsobené jeho poruchami. Štítky s QR kódy instalované na komponentách pomáhají při jejich vyhledávání v systému a zpřístupňují jejich atributy – včetně čísel zboží a technických dat využitelných při náhradě dílu – kdekoliv a kdykoliv v systému a prostřednictvím tabletů nebo chytrých telefonů. 

Spolupráce jednoznačně vítána

Tyto scénáře ideálně podporuje cloudové řešení EPLAN ePulse. Jestliže jsou uvedená data uložena v cloudu, nic nestojí v cestě tomu, aby byla přístupná kdykoliv a z jakéhokoliv místa kterémukoliv aktivnímu článku v celkovém procesu vývoje výroby produktu. Platforma EPLAN využívá tento inovativní přístup a dává uživatelům možnost přenášet data vytvořená v používaných aplikacích do cloudu pouhým kliknutím myši. Projekt EPLAN může být také sdílen s obchodními a technologickými partnery prostřednictvím EPLAN eView. Firmy se tak propojují se svými zákazníky a dodavateli, přičemž výměna dat je současně jednoduchá i zabezpečená. Projekt EPLAN je centrální digitální model automatizačního systému, vystavěný z různých systémů, jako jsou EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel nebo EPLAN Fluid, a dostupný jako jediný zdroj správných dat. Kromě projektování rovněž poskytuje data potřebná pro všechny následné výrobní procesy.

Výhody a přínosy

Uživatelé mohou vyžívat přínosy již zavedeného prostředí platformy EPLAN a nově též přidanou hodnotu cloudových služeb, jako jsou EPLAN eView a EPLAN Cogineer.

Registrace zdarma do cloudu EPLAN ePulse ZDE.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 13. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021