časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Denon Professional, BOSE Soundtouch a KODI Multimediální zařízení integrovaná do systému Foxtrot

11. 11. 2017 | Ing. Jaromír Klaban | Teco a. s. | www.tecomat.cz

I když inteligentní instalace byly v minulosti inicializovány výrobci vypínačů a zásuvek, v současnosti integrují téměř všechny používané technologie, řízenou distribuci audio signálu po domě nebo budově nevyjímaje. Do systému Foxtrot jsou postupně integrovány formou knihovních komunikačních bloků ověřené multiroom systémy světových výrobců.

V loňském roce byla zveřejněna informace o integraci audio matice DN-508MX z řady DENON PROFESSIONAL (obr. 1). Tu lze po síti LAN povelovat z Foxtrotu IP protokolem a tak volit v každé z osmi výstupních zón mezi pěti vstupními zdroji signálu a dále mezi šesti mikrofony. Toto řešení je vhodné především pro hotely, pro ozvučení jednacích a kongresových sálů, ale vzhledem k ceně, která je dnes srovnatelná s lepšími chytrými telefony, je to zajímavé řešení i pro rodinné domy.

Audio matice DN-508MXA z řady DENON PROFESSIONAL
Obr. 1. Audio matice DN-508MXA z řady DENON PROFESSIONAL má integrovaný čtyřkanálový zesilovač, audio signál může být rozváděn

V systémové podpoře multimedií jde letos Foxtrot dál. Byly připraveny knihovny kompatibilní s aplikací iFoxtrot pro systém BOSE SoundTouch a pro populární multimediální přehrávač KODI. Z Foxtrotu lze programově ovládat hlasitost, plné ztlumení, tedy volume, mute, dále play, pause a zvolit číslo přehrávaného kanálu. Součástí zvoleného principu je ponechání ovladatelnosti multimediálního zařízení z originální nativní aplikace či webového rozhraní s tím, že Foxtrot je paralelně ovládá pouze výše zmíněnými základními funkcemi. Nativní aplikace se v čase vyvíjejí a vznikají nové verze. Užívání Foxtrotu nemá o tyto novinky uživatele připravit, a proto základní nastavení nebo přiřazení zdrojů jednotlivým kanálům je ponecháno tak, jak je doporučeno výrobcem.

 SoundTouch firmy Bose
Obr. 2. Řada SoundTouch firmy Bose stojí na základních modelech S10, S20 a S30; nejmenším přístrojem je S10, malý, v podstatě přenosný monofonní reprobox s překvapivě plným zvukem; lze ho dokonce spárovat i s druhým stejným zařízením a tak v místnosti vytvořit stereofonní sestavu; stejnou bezdrátovou technologii používají postupně další přístroje firmy BOSE; je mezi nimi samostatný zesilovač SA-5 kombinovatelný s libovolnými reproduktory nebo soundbar SoundTouch 300 se subwooferem i elegantní sestava s CD přehrávačem

BOSE SoundTouch (obr. 2) je aktuálně nejnovější, ale na trhu již dobře zavedený systém bezdrátového multiroom audia nejvyšší kvality firmy Bose. Kompletní nabídka se skládá z několika typů vzájemně kompatibilních zařízení. Většinou jde o combo s reproduktorem, integrovaným zesilovačem a s WiFi nebo LAN klientem. Každé SoundTouch zařízení tak má přímé připojení ke všem audio zdrojům v lokální síti i na internetu po otevřených protokolech. Nepotřebuje tedy žádnou počáteční investici do centrálního komunikačního modulu, jako je tomu u některých jiných systémů. Přehrávání z Foxtrotu tak lze provozovat již s jedním SoundTouch zařízením. Další výhodou Bose SoundTouch je rozhraní Bluetooth. Lze ho tedy provozovat i jako cestovní Bluetooth reproduktor např. pro chytrý telefon. Stačí ho zasunout do zásuvky 230 V.

přehrávač KODI
Obr. 3. Malé přehrávače dnes už i s vícejádrovými procesory s implementovaným přehrávačem KODI lze připojit jak do sítě LAN, tak i přes WiFi, lze z nich sestavit zajímavé multiroom a automatizovat jejich ovládání přímo z Foxtrotu

Dalším audiozařízením podporovaným novým knihovním funkčním blokem je přehrávač KODI (obr. 3), který je multiplatformní. Lze ho nalézt nainstalovaný prakticky na všech typech zařízení s displejem a je portován na všechny operační systémy. V Mosaicu je k dispozici funkční blok pro přehrání jedné skladby nebo videa a druhý přehraje celý playlist. Nově přichází knihovna KODIAudioLib, která je komplementární s knihovnou BOSEAudioLib. Podporuje implementaci v aplikaci iFoxtrot a je optimalizována pro přehrávání audio zdrojů, zejména pro internetová rádia.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2017 na straně 47. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

TECO a.s.

TECO a.s.
Průmyslová zóna Štáralka 984
Kolín
280 02
www.tecomat.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021