časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Danfoss pokračuje v dynamickém růstu a přidává nové technologie

13. 5. 2019 | Danfoss s.r.o. | www.danfoss.cz

Společnost Danfoss i nadále vykazuje růst a vysokou úroveň investic do budoucího růstu. V porovnání se silným prvním čtvrtletí roku 2018 vzrostly tržby skupiny o 6 % na 1 563 mil. EUR, což odpovídá 3% nárůstu v místní měně. Danfoss nadále těžil ze silné poptávky v Severní Americe, zatímco jiné části světa zaznamenaly větší volatilitu – včetně Číny, která vykázala utlumenou poptávku, ta však byla částečně kompenzována dobrou dynamikou v Evropě a Indii. Díky pokračující vysoké úrovni investic dosáhly výnosy (EBIT) 160 milionů EUR, což je srovnatelné s loňským silným prvním čtvrtletím. EBIT marže dosáhla 10,3 %.

„Začátek roku byl pro nás velmi dobrý. V souladu s očekáváními se tempa růstu v některých odvětvích, do kterých dodáváme, od čtvrtého čtvrtletí loňského roku snížila. Naše energeticky úsporná a inovativní řešení nebyla nikdy důležitější; proto i nadále posilujeme naše klíčové aktivity a zvyšujeme naše investice do inovací. Dále pokračujeme ve vysokých investicích do vytváření silné platformy v oblasti elektrifikace a digitalizace. Tímto způsobem se neustále posunujeme vpřed a podporujeme budoucí růst,” uvádí prezident a generální ředitel Kim Fausing.

Prezident a generální ředitel společnosti Danfoss Kim Fausing
Prezident a generální ředitel společnosti Danfoss Kim Fausing

V prvním čtvrtletí Danfoss zvýšil své investice do inovací o 11 % na 68 mil. EUR, což představuje 4,4 % tržeb. Společnost rovněž uzavřela smlouvu o fúzi s americkou společností UQM Technologies, Inc. - technologickým lídrem v oblasti pohonných systémů pro elektrické a hybridní autobusy, nákladní automobily, terénní vozidla a námořní plavidla. Kromě toho společnost Danfoss v dubnu navýšila svůj vlastnický podíl ve finské společnosti Leanheat, která je předním odborníkem v oblasti umělé inteligence zajišťující energeticky účinné a inteligentní budovy a sítí dálkového vytápění.

„Jsme svědky rostoucí poptávky po udržitelnějších řešeních. Jako přední technologický partner přidáváme do naší již tak široké škály řešení novou špičkovou technologii, která našim zákazníkům umožní budovat konkurenční pozice. Jedním z příkladů je sektor terénních vozidel a námořních plavidel, kde posilujeme svou elektrickou nabídku prostřednictvím cílených akvizic. Akvizice společnosti Leanheat nám umožnila rozšířit kompetence v oblasti softwaru a umělé inteligence a získat silnější pozici na trhu prostřednictvím energeticky efektivnějších a inteligentnějších řešení pro budovy a topné sítě,” uvádí Kim Fausing.

Klíčové údaje z prvního čtvrtletí roku 2019:

  • Tržby vzrostly o 6 % na 1 563 mil. EUR (1. čtvrtletí 2018: 1 474 mil. EUR), což odpovídá 3% růstu v místní měně.
  • Provozní zisk (EBIT) činil 160 mil. EUR (1. čtvrtletí 2018: 166 mil.). EBIT marže dosáhla 10,3 % (1. čtvrtletí 2018: 11,3 %).
  • Čistý zisk za období činil 110 mil. EUR (1. čtvrtletí 2018: 113 mil. EUR).
  • Výdaje na inovace vzrostly o 11 % na 68 mil. EUR (1. čtvrtletí 2018: 61 mil. EUR), což odpovídá 4,4 % tržeb (1. čtvrtletí 2018: 4,1 %).

Výhled pro rok 2019 potvrzen

Společnost Danfoss očekává, že v roce 2019 bude rozšiřovat nebo udržovat svůj podíl na trhu a zároveň zvyšovat ziskovost měřenou jako marže ve srovnání s úrovní v roce 2018, díky pokračujícím investicím do digitalizace a elektrifikace.

Tiskové materiály Danfoss Media Relations

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021