časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

DALI LINK – inteligentní a ekonomické řízení osvětlení pro samostatné místnosti

23. 4. 2019 | Ing. Michal Kučera | B.E.G. Brück Electronic | www.beg-luxomat.com

Řízení osvětlovacích soustav neznamená jen centrální řízení soustavy svítidel v rozlehlých budovách. Investoři i projektanti jsou často postaveni před úkol řídit osvětlení i v jednotlivých místnostech, a to nejen v novostavbách, ale také v rekonstruovaných objektech s původní elektroinstalací. Právě pro řízení osvětlení v samostatných místnostech přináší společnost B.E.G. systém DALI LINK.

Jak vypadá samotná instalace systému DALI LINK? Je především jednoduchá a intuitivní.

Vstupní sada pro kanceláře

Vstupní sada pro kanceláře se skládá ze zdroje napájení DALI LINK, multisenzoru – např. PD11 DALI LINK, a čtyřcestného tlačítkového rozhraní DALI LINK s vestavěnou Bluetooth bránou. Super plochý PD11 s velkým detekčním rozsahem je první volba pro splnění nejnáročnějších požadavků architekta.

Obr. 1. Startovací sada DALI LINK
Obr. 1. Startovací sada DALI LINK

Nastavení

Sada se nastavuje s použitím telefonu a IR adaptéru; aplikace DALI LINK pro iOS a Android je zdarma a má jednoduchý a intuitivní design jak pro koncového uživatele, tak pro uvedení do provozu. Co se týče svítidel DALI, úprava továrního nastavení a programování scén probíhají intuitivně a jen v několika málo krocích.

Čtyři vstupy na tlačítkovém modulu lze naprogramovat individuálně, buď na přístupové scény (do šestnácti), nebo ovládání skupin osvětlení. Protože je málokdy místo pro šestnáct tlačítek, v aplikaci B.E.G. DALI LINK lze nastavit scény zvláštní funkcí.

Funkce řízeného osvětlení

Guided Light, tedy funkce řízeného osvětlení, může být použita na chodbách a schodištích, aby se zvýšila úroveň jasu ve všech přilehlých prostorách. Poskytuje světlo, které doprovází uživatele budovou – svítidla se rozsvěcují před uživatelem a za ním postupně zhasínají, což zaručuje optimální energetickou účinnost a maximální pohodlí.

Obr. 2. Řízení osvětlení v samostatných místnostech
Obr. 2. Řízení osvětlení v samostatných místnostech

Master detektor přítomnosti

Multisenzor B.E.G. DALI LINK PD11 jako master detektor přítomnosti nabízí offsetovou stálou regulaci světla až pro dvě zóny osvětlení. Stejně jako přítomnost bere v úvahu denní světlo pro regulaci úrovně světla, aby dosáhl stálého osvětlení a také úspory energie. Důležité je, že všechny skupiny osvětlení DALI, tlačítkové rozhraní a všechny detektory (včetně podřízených detektorů slave) vyžadují pouze jediný obvod DALI. Díky tomu je dodatečné vybavení mnohem jednodušší.

Existující dvouvodičové zapojení pro tlačítka nebo světelné spínače lze použít pro sběrnici DALI k připojení tlačítkového modulu B.E.G. DALI LINK.

Použití systému DALI LINK v samostatných místnostech poskytuje uživatelům i investorům jednoduchý, spolehlivý a hlavně ekonomicky nenáročný způsob řízení osvětlení a nabízí tak oproti složitějším, centrálním systémům mnoho výhod.

Společnost B.E.G. již tradičně poskytuje bezplatné poradenství a pomoc při tvorbě projektů a technického řešení, včetně poradenství při instalaci na českém a slovenském trhu dlouhodobě osvědčených výrobků B.E.G. LUXOMAT.


Ing. Michal Kučera, ředitel společnosti
B.E.G. Brück Electronic pro CZ a SK
e-mail: info@beg-luxomat.cz
www.beg-luxomat.com


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2019 na straně 39. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021