časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytré hlásiče kouře

30. 4. 2018 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Již od roku 2008 je povinnost vybavit každou novostavbu požárním hlásičem. Nejvhodnější variantou jsou automatické protipožární varovné systémy. Kdo nově instaluje požární hlásiče, udělá nejlépe, když rovnou použije propojené (zasíťované) řešení.

Propojené (zasíťované) požární hlásiče

I jednoduché modely za méně než 500 korun poskytují základní ochranu. Díky lithiovým bateriím s dlouhou životností fungují a je mnoho let třeba jen pravidelně kontrolovat jejich funkčnost. Tyto modely jsou stejně „inteligentní“ jako klasická zásuvka nebo objímka. Přístroje, které spolu komunikují bezdrátově, poskytují vyšší bezpečnost (např. typ Renkforce RF101, obr.). Ale pouze tehdy, jsou-li v budově lidé, kteří zaslechnou alarm a zavolají hasiče. Opravdu chytrá ochrana budov však přichází teprve se systémovým řešením. To propojuje detektory kouře s alarmovou centrálou a zapojuje je do domácí řídicí sítě.

Přitom je rozhodující bezdrátový standard: výrobci nabízejí různé detektory kouře pro síťová řešení jako Homematic IP nebo Devolo Home Control (Amazon Alexa a Google Home). Zapojit lze pouze modely, které se hodí k té které základní stanici. Potom detektory kouře dokážou mnohem víc než jen vyvolat poplach. Stanou se iniciátorem dalších akcí, jako např. automatického odblokování únikových dveří. Navíc se zodpovědná osoba okamžitě dozví, že hrozí nebezpečí: funkce posílání zpráv odešle hlášení na chytrý telefon nebo spustí automatické volání.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2018 na straně 29. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021