časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytrá řešení ve svítidlech OSMONT

15. 3. 2019 | Ing. Martin Došek | OSMONT, s. r. o. | www.osmont.cz

Česká svítidla s tradicí

Výrobce osvětlovací techniky OSMONT, s. r. o., působící na trhu již více než dvacet osm let, se za dobu své existence zařadil mezi významné výrobce svítidel nejen na tuzemském trhu, ale také v zahraničí, kde spolupracuje s partnery ve více než 35 zemích po celém světě.

V jeho nabídce jsou svítidla se stínidly z ručně vyráběného třívrstvého opálového skla triplex opal a svítidla s plastovými stínidly z polykarbonátu, polyetylenu či PMMA. Vyráběné produkty jsou nabízeny se žárovkami, zářivkami i s nejmodernějšími LED zdroji vlastní konstrukce. Společnost pro rok 2018/2019 představila zajímavé novinky v oblasti chytrého řešení osvětlení, a to ve dvou oblastech: v designu a v ovládání. Nově nabízené produkty vestavné, resp. polovestavné se zápustnou základnou se vyznačují estetičtějším a jemnějším vzhledem oproti přisazeným svítidlům. Z hlediska chytrého ovládání jde o možnost vybavit svítidla Bluetooth modulem, s nímž je lze regulovat mobilním zařízením.


Obr. 1. Vestavný systém pro svítidlo CARINA V

Vestavná svítidla

Vestavná svítidla byla zařazena do sortimentu jako alternativa ke klasickým přisazeným svítidlům. Jejich základna je upravena tak, aby ji bylo možné umístit a zajistit do materiálu stropního podhledu. Zmíněná svítidla lze instalovat do prostor, kde je zápustná montáž montury vhodná – např. do sádrokartonových podhledů (obr. 1). Po instalaci produktu je viditelné pouze jeho skleněné nebo plastové stínidlo. Tím se podařilo dosáhnout elegantnějšího a decentnějšího vzhledu. V materiálu stropního podhledu je svítidlo zajištěno třemi otočnými kovovými držáky (obr. 2). Hlavní novinkou je vestavné svítidlo Carina V o průměru 500 mm a výšce pouhých 40 mm s ručně vyráběným skleněným třívrstvým difuzorem (obr. 3). Ze stávajících produktových sérií byla o vestavnou základnu doplněna svítidla série se skleněnými stínidly Aura a Elsa (obr. 4) a svítidla ze série s plastovými stínidly Delia a Titan. Všechna vestavná svítidla mají krytí IP44.


Obr. 2. Systém uchycení v materiálu stropního podhledu
pro svítidla CARINA V, ELSA V 
a AURA V


Obr. 3. Svítidlo CARINA V s ručně vyráběným skleněným stínidlem TRIPLEX OPAL

Bluetooth ovládání svítidel

Z oblasti dálkového ovládání svítidla nebo sestavy svítidel výrobce nově nabízí možnost instalovat bezdrátový Bluetooth přijímač Tridonic basicDIM Wireless v kombinaci s DALI LED předřadníkem. Svítidlo lze poté ovládat i v prostorách, kde není dostatečná elektroinstalace potřebná pro klasické digitální nebo analogové stmívání. Zařízení umožňuje regulovat intenzitu osvětlení či použít přednastavené nebo individuální světelné scény. Řízení svítidel je možné z chytrého telefonu nebo tabletu s operačním systémem Andorid nebo iOS, dále speciálním bezdrátovým ovladačem Tridonic basicDIM Wireless User Interface (obr. 4) nebo klasickým vypínačem – použitím dvou zařízení Tridonic basicDIM Wireless (obr. 5), kde je jedno zařízení umístěno ve vypínači a druhé uvnitř svítidla.


Obr. 4. Vestavné svítidlo ELSA V2


Obr. 5. Možnosti Bluetooth ovládání – ovladač Tridonic basicDIM Wireless User Interface a mobilní aplikace 4remote

Závěsné svítidlo CARINA LE

Kromě vestavných svítidel a možnosti jejich Bluetooth dálkového ovládání představila společnost Osmont také zajímavé řešení závěsného systému svítidla Carina LE (obr. 6). Toto svítidlo tvoří stínidlo z ručně vyrobeného třívrstvého skla triplex opal a speciální systém zavěšení s variabilní délkou závěsu. Zvláštností a zároveň velkou předností tohoto závěsu je eliminace přívodního kabelu svítidla. Energie je do svítidla vedena třemi nosnými lanky pod nízkým napětím. Z hlediska designu se podařilo dosáhnout modernějšího a decentnějšího vzhledu, který není rušen přívodní kabeláží. Design celého svítidla podtrhuje nejen elegantní závěsný systém, ale také už zmíněné skleněné stínidlo o průměru 500 mm a výšce pouhých 40 mm. Stínidlo je na závěs uchyceno několika sklapovacími držáky, které zajišťují jednoduchou manipulaci s produktem. Svítidlo Carina LE je osazeno speciálním LED systémem o příkonu 35 nebo 50 W a teplotě chromatičnosti 3 000 nebo 4 000 K, zkonstruovaným firmou Osmont. Výsledný světelný tok LED se pohybuje v rozmezí od 4 750 do 6 890 lm. Jako doplňkové vybavení svítidla je k dispozici stmívatelný elektronický předřadník DALI, popř. i dálkové ovládání pomocí Bluetoothu. Svítidlo Carina LE je nabízeno ve třech barevných variantách: černé, stříbrné a bílé. Díky své originalitě a technickému zpracování si vysloužilo cenu v soutěži časopisu Světlo o nejlepší exponát oboru světlo a osvětlování na mezinárodním stavebním veletrhu For Arch 2018.

Obr. 6. Závěsné svítidlo CARINA LE v černém provedení
Obr. 6. Závěsné svítidlo CARINA LE v černém provedení

Prezentace na výstavách

Nejen novinky v sortimentu je možné spatřit na tuzemských a mezinárodních výstavách, kterých se Osmont pravidelně účastní. Nejbližší možnost zhlédnout aktuální nabídku společnosti je v termínu 19. až 22. března 2019 na brněnském výstavišti na mezinárodním veletrhu AMPER. Kromě vestavných svítidel a Bluetooth ovládání svítidel chytrým zařízením si mohou zájemci prohlédnout novinky z řady skleněných i plastových výrobků, konkrétně novinky v přisazených, závěsných a také průmyslových svítidlech.

OSMONT, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: +420 567 210 023
fax: +420 567 572 621
e-mail: osmont@osmont.cz


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2019 na straně 27.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.