časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytrá domácnost se stává standardem

19. 3. 2020 | Ing. Lukáš Matějíček, Ph.D., Eaton Elektrotechnika | www.eaton.cz

Češi stále více spoléhají na moderní technologie. Láká je jednoduchost, komfort, ale i finanční úspora. Zůstává však otázkou, jakou technologii zvolit a v jak širokém rozsahu ji implementovat.


Jakou technologii vybrat?

Vždy je vhodné se zajímat o to, jak jednotlivá technická řešení fungují, jaký je rozsah jejich kompatibility, a to jak v čase, tak v šíři ovládaných komponent. Jistě vás nepotěší, když za pár let budete potřebovat přidat další zařízení nebo vyměnit poškozený díl a zjistíte, že pro váš systém se již nedodávají kompatibilní komponenty. Též univerzalita a rozsah možnosti ovládání, regulace a řízení jsou velmi důležité. Je velmi nepraktické mít v mobilu několik aplikací: jednu pro rolety a žaluzie, jinou pro regulaci vytápění a další pro osvětlení. Brzy také narazíte na limity, když jednotlivé části spolu nebudou spolupracovat a jen velmi obtížně se Vám je podaří sladit. V této situaci se nabízí systém xComfort (obr. 1).

Obr. 4. Smart Manager – přehled funkcí chytrého domu xComfort
Obr. 1. Bezdrátový systém xComfort

Bezdrátový systém xComfort pro chytré domy a byty

Bezdrátová technologie má nesporné výhody, a to především v umísťování ovládacích prvků včetně průběžné změny dispozice nábytku, možnost přidávat prvky a rozšiřovat systém téměř libovolným způsobem. Díky těmto vlastnostem je též možné chytrý dům xComfort realizovat na etapy, např. nejprve integrujete bezdrátové ovládání osvětlení a rolet/žaluzií bezdrátovými sadami. Pro ovládání světel z mobilu v místní síti je možné dokoupit jednotku xComfort Bridge. Dalším krokem může být implementace regulace vytápění s chytrou jednotkou Smart Manager a následně můžeme přidávat další automatizované funkce, jako je např. bazénová automatika apod.

 

Osvědčená potvrzovaná komunikace

Systém xComfort od firmy Eaton využívá vlastní bezdrátovou technologii založenou na komunikaci se zpětným potvrzováním, vyzkoušenou již déle než 15 let. Komunikace je průběžně vylepšována tak, aby splňovala nejnovější standardy, včetně zabezpečení. Přes veškeré inovace je kladen velký důraz na zpětnou kompatibilitu, a tedy prvky instalované před 15 lety je možné kombinovat s nejnovějšími komponenty a aktuálními funkcemi chytré jednotky Smart Manager. Pořízení libovolných bezdrátových komponent včetně naprogramovaných sad Go Wireless je tedy bezpečnou investicí do budoucnosti.

 

Vypínače sladěné s interiérem

Bezdrátové ovládací prvky, jako jsou vypínače, termostaty, pohybová čidla, jsou konstruovány ve standardním rozměru 55×55 mm tak, aby je bylo možné kombinovat s nepřebernou nabídkou rámečků kompatibilních se systémem této velikosti od různých výrobců. Snadno tak sladíte design vypínačů a zásuvek s interiérem (obr. 2). Samozřejmostí je nabídka různobarevných klapek pro vypínače.

Obr. 2. Bezdrátový vypínač k umístění kamkoliv
Obr. 2. Bezdrátový vypínač k umístění kamkoliv

 

Novostavba, rekonstrukce, modernizace

Bezdrátový systém xComfort je vhodnou volbou nejen pro novostavby, ale lze jej velmi efektivně instalovat při modernizacích a rekonstrukcích nejen bytů. Díky bezdrátové komunikaci lze nově instalované vypínače a pokojové termostaty umístit na libovolný povrch a vybrat tak nejvhodnější místo pro ovládání a měření. A to vše samozřejmě bez sekání zdí a bez pokládání vodičů a kabelů. Jakékoli dodatečné práce a změny dispozice ovládacích prvků lze udělat kdykoli, bez nepořádku.

 

Začněte se sadami Go Wireless

Naprogramované bezdrátové sady lze využít kdekoli pro stmívání či spínání osvětlení a zařízení, regulace vytápění, spínání ventilace a další aplikace. Sady lze využit v nové elektroinstalaci, ale především při rekonstrukcích pro doplnění dalšího vypínače bez sekání a nepořádku. Je zajímavé, že tuto vlastnost oceňují všichni zákazníci.

V nabídce jsou tyto naprogramované sady připravené pro okamžitou instalaci:

  • RF Spínací sada CPAD-00/212 (193727) - Wireless Switch All
  • RF Stmívací sada CPAD-00/213 (193728) - Wireless Dim All
  • RF Roletová sada CPAD-00/214 (193729) - Wireless Shading
  • RF Spínací sada „modernizace“ s binárním vstupem CPAD-00/215 (193730) - Wireless Second Switch
  • RF Ventilační sada CPAD-00/216 (193731) - Wireless Ventilation
  • RF Vytápěcí sada CPAD-00/217 (193732) - Wireless Heating
  • RF Spínací sada s pohybovým senzorem CPAD-00/230 (300920) - Wireless Motion – Switch

Instalace sad Go Wireless je spolehlivé řešení pro každého zákazníka a především bezpečná investice, protože takto se vytvoří první chytrá vrstva, kterou je možné kdykoliv doplnit dalšími sadami či vypínači, popř. dále rozšířit např. o centrální funkce apod.

 

Přidejte centrální vypínač anebo ovládání z mobilu

Instalované sady Go lze snadno doplnit dalšími bezdrátovými tlačítky, a ovládat tak světlo, zásuvku, rolety z více míst. Tlačítka lze také spárovat s několika zařízeními najednou, a ovládat tak skupinu svítidel jedním stiskem. Přidáním jediného komponentu xComfort Bridge získáte možnost ovládat světla a zásuvky z Vašeho mobilu v místní síti (obr. 3). Vše lze zprovoznit během chvíle přímo z mobilní aplikace, není nutné žádné programování.

Obr. 3. Ovládání světel a zařízení z mobilu jednotkou xComfort Bridge
Obr. 3. Ovládání světel a zařízení z mobilu jednotkou xComfort Bridge

http://www.odbornecasopisy.cz/img/gallery/5e727e7589d21.jpg
Obr. 4. Smart Manager – přehled funkcí chytrého domu xComfort

 

Chytrý dům přidáním Smart Manageru

Chytrou elektroinstalaci můžete navrhnout kompletně od začátku anebo můžete navázat na již instalované sady včetně centrálních spínačů. Přidáním chytré jednotky Smart Manager (obr. 4) získáte ovládání z mobilu odkudkoli a mnoho dalšího navíc, přičemž lokální ovládání zůstane stále funkční. S inteligentní jednotkou Smart Manager můžete ovládat tyto funkce:

  • bezdrátové ovládání osvětlení a spotřebičů,
  • zónové řízení vytápění a chlazení,
  • automatické zastiňování podle venkovních parametrů,
  • nižší spotřeba energií díky monitorování spotřeby
  • propojení všech technologií – vytápění, chlazení,
  • rekuperace, zastínění, závlaha, zabezpečení apod. a další bezpečnostní funkce
  • bezdrátové vypínače a termostaty (obr. 5) lze přemístit
  • funkci vypínače lze libovolné změnit
  • jednodušší instalace s menším množstvím kabelu
  • dálkové ovládání pomocí smartphonu, tabletu, nebo počítače pres webové rozhraní

S návrhem a realizací chytrých instalací s jednotkou Smart Manager rádi poradí proškolení partneři, nebo se přihlaste na školení, kde se můžete naučit systém sami konfigurovat a nastavovat.


Obr. 5. Termostatické prvky – zleva: dotykový termostat bílý CPAD-00/198 a černý CPAD-00/199, termoelektrická hlavice CHVZ-01/04

 

Užitečné odkazy:

Více informací o naprogramovaných sadách Go Wireless:
www.eaton.cz/gowireless

Jak přidat další vypínač k sadě:
https://www.eaton.com/cz/cs-cz/markets/residential/safe-smart-energy-efficient-homes/go-wireless/video-tutorials.html

Více informací o ovládání světel z mobilu:
http://www.xcomfort.cz/xcomfort-bridge.html

Výběr partnera pro konzultaci chytré instalace:
http://www.xcomfort.cz/choose-state.asp

Kontakt: +420 267 990 440, podporaCZ@Eaton.com

Tiskové materiály: Eaton Elektrotechnika s. r. o.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021