časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čemu věnovat pozornost při výběru tubusových světlovodů

30. 3. 2012 | |

-- Jakub Brandalík, Lightway s.r.o. --

Funkce tubusového světlovodu

Tubusové světlovody jsou zařízení, která s využitím mnohonásobných odrazů od vysoce reflexního povrchu přivádějí denní světlo do vnitřních částí budov. Tento způsob dovoluje přivést denní světlo i do míst, kde by jinak bylo nutné svítit „elektricky“, např. ve výrobních halách, podzemních částech budov nebo ve vnitřních prostorách pro denní světlo nepřístupných. Tato zařízení se používají i jako doplňkový zdroj osvětlení velkých místností. Tubusový světlovod se skládá ze tří hlavních částí: nástřešní kopule, světlovodného tubusu, stropního difuzoru (více viz Světlovody – zařízení pro vedení světla do vnitřních částí budov, Světlo 2008/1, str. 40).

Osvětlování prostor bez oken a světlíků tubusovými světlovody zažívá velký rozmach. Co však dělat, když je na trhu spousta výrobků s lákavou cenou a sliby dostatku denního světla na dlouhou dobu? Zde je pár tipů, čemu je třeba věnovat pozornost při výběru světlovodů do určitého domu.

Jak zabránit vytékání vody ze světlovodů a tvoření plísní

Světlovod samotný je skvělý sluha při přivádění denního světla. Ale fyzika obzvláště v zimě již mnohé poučila mokrými stropy a odkapáváním vody na podlahu či nábytek doma či v zaměstnání. Co lze dělat, až bude ze světlovodu odkapávat voda a budou se tvořit mapy na stropě? Ještě před jeho instalací je nutné vybrat značku světlovodu a zkušené montážníky, kteří světlovody montují každý den.

Světlovod je třeba vybírat tak, aby:

– ze světlovodu nevytékala voda a nepoškozovala interiér a stavební konstrukce,
– neunikalo drahocenné teplo v zimě,
– nepřehřívaly se místnosti v letních měsících,
– nebyly mokré stropy a stěny a netvořily se zdraví nebezpečné plísně,
– splnil požadavky normy pro tepelný prostup pasivních a nízkoenergetických domů.

Prvek, který učinil ze světlovodu bezpečné a úsporné zařízení na přívod denního světla bez vedlejších nepříjemných efektů běžných světlovodů, se jmenuje Lightway Blue Performance.  

Celý článek si můžete přečíst ZDE