časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Celosvětově první LED spínaný zdroj s rozhraním KNX od výrobce MEAN WELL

7. 8. 2019 | Libor Machan | Akam, s. r. o. | www.mean-well.cz

Automatizace řízení rozsáhlých elektrických instalací obchodních nebo výrobních budov pomocí KNX je díky vizualizačním možnostem, vnitřní inteligenci a uživatelskému komfortu stále častěji implementována také v domech a bytech. Prostředky investované do KNX sítě se vrátí v podobě lepšího dohledu nad objektem, úspor, možnosti použít pro přenos dat již existující IP vedení, detekce poruch včetně jejich lokalizace a možnosti centrální správy připojených zařízení.

MEAN WELL, jeden z největších výrobců spínaných zdrojů, reaguje na nové požadavky trhu inovací osvědčené řady LED zdrojů LCM. Novými variantami jsou LCM-40/60KN. Řada LCM reprezentuje interiérové provedení proudových zdrojů s certifikací pro LED aplikace. Standardně jsou LCM v nabídce od 25 do 60 W a mají funkci uživatelsky volitelné proudové výstupní hladiny (350 až 1 400 mA). Kromě typů umožňujících stmívat signálem 0 až 10 V, DALI nebo bezdrátově (EnOcean) lze nově komunikovat s LCM prostřednictvím protokolu KNX.

Obr. 1. Nový typ zdroje LCM s KNX vstupem
Obr. 1. Nový typ zdroje LCM s KNX vstupem

Řada LCM-40/60KN obsahuje 40 W nebo 60 W AC/DC proudové zdroje pro LED s možností přímého ovládání po sběrnici KNX bez nutnosti použít jakékoliv další rozhraní. Nové typy LCM umějí pracovat se vstupem 180 až 295 V/50 Hz a konstantní výstupní proud lze nastavit DIP přepínačem od 350 do 1 050 mA. Díky pokročilému návrhu vnitřních obvodů dosahuje zdroj účinnosti až 90 % (bez ventilátoru) a je schopen pracovat při teplotě krytu –30 až 90 °C v běžně proudícím vzduchu.

LED zdroje LCM-40/60KN jsou vybaveny funkcí řízení jasu tlačítkem (PUSH DIM). K řízení jejich výstupu manuálně je tedy možné využít tlačítko spínající fázový vodič na svorku zdroje (výhodné do ovládacího místa s jedním volným vodičem ke zdroji). Čítač provozních hodin uvnitř zdrojů LCM-KN lze využít ke zjištění aktivní doby provozu, popř. zdroj obsahuje i data o své spotřebě energie využitelná pro kalkulaci na jiném, vzdáleném místě.


Obr. 2. Příklad použití LCM KNX zdroje

Pomocí funkce konstantního světelného výkonu lze při stárnutí LED světla kompenzovat slábnutí světelného výkonu s rostoucím počtem provozních hodin, aby světelné parametry v prostoru byly neměnné v průběhu celé životnosti prvků. Pro současné ovládání jasu několika různě umístěných zdrojů LCM jsou k dispozici synchronizační svorky. LED světla synchonizovaných zdrojů tedy mají stejný výkon a prostor je rovnoměrně osvětlen. Společně je možné řídit až deset zdrojů LCM. Uvedené funkce mají za cíl zajištění optimálních podmínek LED osvětlení po co nejdelší dobu používání.

LED zdroje řady LCM-KN je možné použít jako bezpečnostní světlo, jsou totiž vybaveny funkcí pro hlášení o poruše (světla či napájení). Křivku stmívání lze individuálně zvolit lineární nebo logaritmickou, aby komfort stmívání odpovídal požadavku aplikace.


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2019 na straně 16.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.