časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Boží Dar pro elektromobily. ČEZ otevírá nejvýše položenou rychlodobíjecí stanici.

29. 12. 2020 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Boží Dar – Nejvýše položená veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily, a to hned se dvěma stojany; takový vánoční dárek dostali e-motoristé od Skupiny ČEZ. Stojany ABB, které umí doplnit baterie většiny e-aut v řádu desítek minut, byly nainstalovány ve spolupráci s městem v nadmořské výšce 1 020 metrů.Tím padl dosavadní primát rychlodobíjecího stojanu v šumavských Kašperských Horách, který se nachází už „jen“ 758 metrů nad mořem.

Boží Dar pro elektromobily. ČEZ otevírá nejvýše položenou rychlodobíjecí stanici.

Síť dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily čítající dnes více než 260 stojanů se za poslední dva roky svým rozsahem zdvojnásobila a je srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic. Nejnovější rychlodobíjecí stanice je přitom umístěná v těsném sousedství hraničního přechodu Boží Dar – Kurort Oberwiesenthal, přičemž řidiči mohou během dobíjení využít zázemí blízké čerpací stanice OMV, případně se vydat na první procházku po tomto krušnohorském městě.

„Boží Dar je významnou jak zimní, tak i letní turistickou destinací Krušných hor. Je cílem návštěvníků z celého Česka, ale i ze zahraničí, hlavně sousedního Saska. Rychlodobíjecí stanice pro elektromobily je proto pro nás další službou, kterou jim ve spolupráci se Skupinou ČEZ můžeme nabídnout. Navíc určitě v rámci propagace našeho horského města bude zajímavý fakt, že stanice má hned dva stojany, takže umožňuje dobíjet hned čtyři e-vozy a pochopitelně i to, že je momentálně nejvýše položenou v České republice. Díky ní se může zvýšit i bezemisní doprava do nejvíce frekventované části Krušných hor, což zase prospěje životnímu prostředí,“ uvedl Jan Horník, starosta Božího Daru.

Rychlodobíjecí stanice, jako je ta na Božím Daru, dnes tvoří 80 % sítě ČEZ a řidičům e-aut garantují odběr skutečně bezemisní energie, a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.

„Kromě velkých měst a hlavních tahů systematicky pokrýváme dobíjecí infrastrukturou i lokality se zajímavým potenciálem, například v turisticky exponovaných oblastech. Věříme, že právě tímto způsobem přesvědčíme zájemce o pořízení elektrických aut, že svým novým vozem mohou bez obav cestovat skutečně po celém území České republiky,“ doplňuje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Boží Dar pro elektromobily. ČEZ otevírá nejvýše položenou rychlodobíjecí stanici.

Na území Karlovarského kraje dnes ČEZ provozuje 8 veřejných stojanů pro dobíjení elektrických aut, všechny jsou rychlodobíjecí. Vedle krajské metropole je řidiči najdou v Bochově, Mariánských Lázních, Jenišově a Ostrově. V sousedním Ústeckém kraji je k dispozici 25 stojanů ČEZ, z toho 17 rychlodobíjecích. Plzeňský kraj je momentálně osazen 9 stojany ČEZ, z toho je 8 rychlodobíjecích.


 

Víte že…

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html

síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, největší svého druhu v České republice, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stojanů s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy. Každá z 260 stanic představuje dva dobíjecí body, takže v síti ČEZ může v jednom okamžiku dobíjet baterie až 500 elektromobilů. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti činí asi 17 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města. Do pěti let chce ČEZ celkový výkon stanic v síti ztrojnásobit na 50 tisíc kW.

…rychlodobíjecí stojan ABB je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení s konektorem Mennekes umožňujícím nabíjení o výkonu až do 22 kW s dobitím větší části baterie do 2 hodin.

…při využívání celé sítě dobíjecích stanic ČEZ se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ mají na výběr z více tarifů. Tři tarify obsahují „předplacenou“ složku, která zákazníkovi zajišťuje nižší cenu za kWh dobité energie. Čtvrtý tarif „Pay as you go“ je určen pro zákazníky, kteří se nechtějí nijak vázat a platí skutečně jen za odběr v daném měsíci. V nabídce je samozřejmě i dobíjení pro neregistrované zákazníky, kteří platí za každé jednorázové dobíjení. Více na https://www.elektromobilita.cz/cs/jak-se-stat-zakaznikem.

Tiskové materiály ČEZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021