časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

BONEGA – nové jističe s charakteristikou Z

5. 9. 2015 | Bonega, spol. s.r.o. | www.bonega.cz

Bonega představuje nové jističe, schopné rychleji reagovat na přetížení a lépe tak chránit citlivá zařízení jako je například elektronika. 

Co to je charakteristika Z?

Obecně nesmí jistič reagovat na vymezená krátkodobá přetížení při rozběhu spotřebičů. Tato citlivost je vyjádřena pomocí násobku jmenovitých proudů, při kterých jistič nesmí a naopak musí vypnout. Každé charakteristice odpovídá jiné rozmezí těchto násobků. Nastavení reakce zkratové spouště je v případě charakteristiky Z v rozmezí 2× až 3× ln (jmenovitá hodnota jističe). Pro příklad: jistič charakteristiky Z o jmenovité hodnotě 10 A nesmí vypnout při krátkodobém minimálním přetížení jen 2× 10 A = 20 A. Naopak musí vypnout při krátkodobém maximálním přetížení 3× 10 A = 30 A.

Běžně jsou známé z praxe především charakteristiky B, C, D, které jsou méně citlivé než charakteristika Z:

  • Bonega jistič charakteristika ZB (resp. L), dříve také V – nastavení reakce zkratové spouště je v násobku 3× až 5× In; slouží především pro jištění elektrických obvodů se zařízeními, která nezpůsobují proudové rázy (světelné a zásuvkové obvody),
  • C (resp. U), dříve také K – nastavení reakce zkratové spouště je v násobku 5× až 10× In; slouží především pro jištění elektrických obvodů se zařízeními, která způsobují proudové rázy (žárovkové skupiny, motory),
  • D (resp. M) – nastavení reakce zkratové spouště je v násobku 10× až 20× In; slouží především pro jištění elektrických obvodů se zařízeními, která způsobují velké proudové rázy (transformátory, dvoupólové motory, motory s těžkým rozběhem, obvody s velkými indukčnostmi).

K čemu je charakteristika Z dobrá?

Všude tam, kde potřebuje uživatel velmi rychlou reakci na možné přetížení. Tím jsou lépe ochráněna citlivá zařízení jako je elektronika, neboť elektronické součástky mohou být zničeny i relativně malými proudovými rázy. Stejně tak to platí i pro jiné citlivé přístroje. Tato charakteristika je obvykle doporučována i jako ochrana vysokoimpedančních kabelů.

K větší bezpečnosti jištění přispívá i extra rychlé vypnutí u jističů BONEGA řady PEP. Čím dříve je celý zkratový proces ukončen, tím menší je poškození připojených zařízení a vedení.

Mimořádně rychlé vypnutí trvá od okamžiku zkratu až do jeho ukončení maximálně 5 ms (při maximálním zatížení). Ostatní výrobci se obvykle pohybují v hodnotách minimálně dva- až pětinásobně větších. Cílem každého výrobce jističů je z hlediska ochrany spotřebičů a vedení (v případě poruchy v elektrickém okruhu) dosažení co nejrychlejšího vypnutí.

U jističů BONEGA® PEP není dosaženo velké rychlosti vypnutí na úkor vyšší- ho obloukového napětí, neboť to následně zvětšuje riziko poškození jištěných zařízení (např. motorů). Obloukové napětí je ve srovnání s jinými jističi shodné, spíše ještě nižší. Celková rychlost vypnutí se skládá ze tří etap:

  • rozpojení kontaktů,
  • běh oblouku do komory,
  • ukončení hoření oblouku.

Zásadní výhoda jističů BONEGA je v mimořádně velké rychlosti v prvních dvou etapách. Třetí etapa je taktéž sice velmi rychlá, ale v celkové rychlosti není tak zásadní. Podstatnější v této poslední etapě je to, že komora je natolik precizní, že oblouk nevyskakuje vůbec žádným směrem z komory ven (především se vůbec nevrací na kontakty). Takřka učebnicový průběh zkratového procesu je způsoben mimo jiné také vhodným dimenzováním přítlaku kontaktů, které se vlivem aerodynamických sil neodchylují, respektive vůbec nevibrují (jak je patrné i z grafů). Stojí za povšimnutí, že někteří výrobci uvádějí místo celkové rychlosti vypnutí (doba od počátku zkratu do jeho úplného ukončení) jen rychlost rozpojení kontaktů (což je teprve první etapa). V okamžiku rozpojení kontaktů obvodem stále prochází energie (napětí i proud), a to díky vytvořenému oblouku. V této fázi jistič ještě obvod nepřerušil.

Více o jističích BONEGA řady PEP na www.bonega.cz

 

BONEGA, s.r.o.

BONEGA, s.r.o.
Sudoměřice 547
Sudoměřice nad Moravou
696 66
www.bonega.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021