časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bayern Mnichov zahájí sezónu s novým osvětlením

4. 10. 2015 | Philips Lighting | www.lighting.philips.com

Allianz Arena je prvním stadionem v Evropě, jehož fasáda má dynamické LED osvětlení na celém svém povrchu. Nový energeticky efektivní systém šetří oproti předchozímu řešení 60 procent elektřiny a 362 tun kysličníku uhličitého ročně. Provoz bude zahájen 14. srpna 2015 u příležitosti prvního zápasu sezony.

Philips, přední světový výrobce osvětlení společně s německým fotbalovým týmem Bayer Mnichov, představili nové LED osvětlení fasády Allianz Areny. Celý systém je možné digitálně ovládat a jeho prostřednictvím lze reprodukovat 16 miliónů barev. Allianz Arena se tak stala největším evropským stadionem s možností vytváření dynamických světelných nálad na celé ploše svého průčelí. Více než 300 000 LED zdrojů na impozantní ploše 26.000 m2 nyní ozařuje celou vnější fasádu stadionu.

60 procent úspory elektřiny a inteligentní řídicí platforma

Z hlediska udržitelnosti a efektivity znamená nový systém technologickou revoluci. Ušetří více než 60 procent elektřiny a asi 362 tun kysličníku uhličitého ve srovnání s předchozí instalací využívající zářivky. Nižší budou i náklady na údržbu a provoz: LED mají průměrnou životnost 80 000 hodin a systém je velmi odolný i za extrémních povětrnostních podmínek s teplotami do minus 50 stupňů Celsia. Kromě toho umožňuje cloudová platforma Philips ActiveSite systém dále optimalizovat. Poskytuje totiž v reálném čase podrobné zprávy o provozu, čímž usnadňuje údržbu a zjednodušuje správu. Allianz Arena tak představuje špičku současné světelné techniky. 

Osvětlení na míru 

Práce na novém osvětlení začaly v říjnu 2014. Horolezci od té doby na fasádu nainstalovali přes 6500 kompaktních svítidel ColorGraze - někdy ve výšce až 25 metrů. Celkem bylo použito více než 45 tun materiálu, včetně více než 7,5 km lineárních high-tech svítidel, několik stovek předvodníků dat (Data Enablers) a více než 5000 metrů kabelů pro digitální ovládání. Na celé instalaci spolupracovali nejen elektroinženýři a dodavatelé instalací, ale také světelní designéři, a hardwaroví a softwaroví vývojáři ze společnosti Philips USA. Tým vyvinul speciální konzolu a optickou soustavu, díky které lze individuálně nastavit jednotlivá svítidla, aby světlo z LED diod rovnoměrně ozařovalo všechny buňky nafukovací vnější fólie, které se od sebe tvarově mírně liší.

Celá zpráva na newscenter.philips.com

Tiskové materiály Philips