časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení Techmania Science Center v Plzni

7. 3. 2014 | ENIKA CZ s.r.o | www.enika.cz

--- Ing. Radek Panchartek ---

Společnost ENIKA.CZ s. r. o. Nová Paka jako výhradní dovozce a dodavatel svítidel renomovaných evropských výrobců na český trh se dlouhodobě zabývá osvětlováním budov. Na svém kontě má architektonicky cenné budovy, např. budovu ministerstva průmyslu a obchodu, historické památky – zámek Štiřín nebo hrad Český Šternberk, i stavby moderní: třeba zimní stadion v Dolném Kubíně nebo v Karlových Varech. Jednou z posledních realizací je architekturní osvětlení dvou staveb, které prošly výraznou modernizací a našly zcela nové využití. Je to expoziční budova a budova 3D planetária interaktivního technického centra Techmania Science Center. V tomto projektu se spojila Západočeská univerzita Plzeň a Škoda Investment a. s., přičemž druhá jmenovaná instituce do projektu vložila budovy o rozloze 10 000 m2. Vzniklo Regionální technické muzeum, které v září 2010 změnilo název na Techmania Science Center o. p. s. V listopadu loňského roku bylo interaktivní centrum Techmania rozšířeno o jedno z nejmodernějších 3D planetárií v Evropě. Interaktivní exponáty
instalované v expoziční hale herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip.


Obr. 1. 3D planetárium je umístěno v architektonicky zajímavé komplexně zrekonstruované budově bývalé škodovácké jídelny (Techmania Science Center)


Obr. 2. Pohled na 3D planetárium v noci

Návštěvník svou činností exponát „rozhýbe“ tak, aby se prostřednictvím daného děje ukázal vlastní princip. Supermoderní interaktivní 3D planetárium nabízí kromě projekcí na kulovou plochu poznání nejen vesmíru, ale i světa moří, oceánů, hmyzu nebo třeba nanovláken. Zařadilo se tak po bok planetária ve Varšavě a Barceloně a stalo se teprve třetím planetáriem v Evropě, které touto technikou disponuje.


Obr. 3. Boční stěna planetária je osvětlena deseti zemními svítidly Cricket 25/C 70 W

Architekturní osvětlení

Dodavatel vnějšího osvětlení, společnost ENIKA.CZ, použil k architekturnímu nasvícení obou budov svítidla italské společnosti SBP, jejíž produkty získaly mezi architekty dobré jméno díky své kvalitě a promyšlenému systému umožňujícímu kombinovat různé řady svítidel při zachování jednotného stylu. Při nasvětlení budov Techmania Science Center projektanti vycházeli z jejich základních dispozic. Cílem bylo zdůraznit jejich charakteristické konstrukční rysy a podtrhnout industriální tvary. Dalším požadavkem bylo, aby svítidla co nejméně narušovala fasádu nebo okolí budov, popř. v ideálním případě fasádu nenarušovala vůbec. Proto byla logickým krokem volba zemních svítidel. S ohledem na celkovou výšku budov bylo třeba sáhnout po výkonnějších svítidlech. Volba padla na osvědčená zemní svítidla Cricket 25/C a Cricket 268+/C-M.


Obr. 4. Svítidla Cricket 25/C jsou zabudována do zámkové dlažby u paty zdi (detail)

Budova 3D planetária

Planetárium je umístěno v architektonicky zajímavé komplexně zrekonstruované budově bývalé škodovácké jídelny, která je kulturní památkou. Konstrukci střechy planetária nese deset Hetzerových vazníků (pozn.: dřevěné vazníky vyráběné z ohýbaných dřevěných prvků navzájem spojených lepidlem na bázi tvarohu a vápna, z původních se zachovaly pouze dva), které podepírá deset sloupů doplněných cihlovými pásky, jež dekorují průčelí, nosnou konstrukci a rámy oken. Výplně tvoří bohatě členěná okna. Základní rozmístění svítidel bylo určeno počtem vazníků a jejich podpěr. Na pohledovou boční stěnu svítí deset svítidel. Vzhledem k charakteru budovy s okrovou fasádou, doplněnou dekorativními cihlovými pásky, byly jako světelné zdroje vybrány halogenidové výbojky HQI-T s příkonem 70 W s teplotou chromatičnosti světla 5 000 K, což zajišťuje bílé světlo a nezkreslené podání barev. Svítidla jsou usazena u paty zdi. Proto byla zvolena verze Cricket 25/C s kruhovým naklápěcím reflektorem a úhlem poloviční svítivosti 14°. Díky kvalitnímu reflektoru z anodizovaného hliníku mají reflektory jednoznačně dané rozložení svítivosti a vytvářejí na stěnách výraznou „kresbu“. Tím zvýrazňují dekorace z cihlových pásků a podtrhující charakter budovy. Při realizaci osvětlení projektanti ocenili skutečnost, že svítidla Cricket 25 jsou připravena pro sériové propojení. Při správné montáži a použití předepsaných kabelů H07RN-F nabízejí svítidla Cricket 25 krytí IP67. Výhodou byla také možnost nastavit reflektor vzhledem k pouzdru svítidla a tím vyrovnat drobné odchylky rozložení svítivosti.


Obr. 5. Průčelí expoziční haly (Techmania Science Center)


Obr. 6. Noční pohled na průčelí expoziční haly směrem od 3D planetária


Obr. 7. Zemní svítidlo Cricket 25/C 70 W


Obr. 8. Průčelí expoziční budovy osvětlují zemní svítidla Cricket 268+/C-M 150 W

Budova expoziční haly

Budova expoziční haly byla nasvětlena osmi zemními svítidly Cricket 268+. Jde o svítidla nové řady navazující na starší osvědčené modely. Cricket 268+/C-M jsou svítidla s kruhovými rámečky pro světelné zdroje do příkonu 150 W. Jako světelné zdroje byly použity halogenidové výbojky HCI-T s příkonem 150 W s teplotou chromatičnosti světla 5 000 K. Svítidla Cricket 268+ mají ještě větší možnosti nastavení. Svítidlo je možné otočit až o 360°, a tím lépe nasměrovat paprsek do požadované polohy.

Svítidla Cricket – odolnost a šetrnost

Svítidla Cricket byla zvolena mimo jiné i proto, že jde o velmi odolné typy. Odborně provedená montáž Cricket 25 zaručuje dostatečnou odolnost proti přejetí motorovým vozidlem s celkovou hmotností až 12 000 kg při rychlosti 30 km/h a proti statické zátěži 3 000 kg. V případě svítidla Cricket 268+ je to přejetí vozidlem s celkovou hmotností 6 000 kg a statická zátěž 2 500 kg.


Obr. 9. Zemní svítidlo Cricket 268+/C-M 150 W

Zemní část a vlastní tělo svítidla jsou vyrobeny z odolného technopolymeru. Tvrzené bezpečnostní sklo je upevněno pomocí krycího rámečku z korozivzdorné oceli AISI 304 nebo z hliníku. Průniku vlhkosti dovnitř svítidla brání silikonové těsnění. Údržba svítidel je rychlá a bezpečná, protože při otevření se samočinně odpojí napájení. Svítidlo Cricket 268+ je navíc vybaveno systémem Water stop s externí kabelovou spojkou s vysokým krytím, což zabraňuje pronikání vlhkosti do těla svítidla a zajišťuje rychlé a bezpečné elektrické zapojení svítidla.


Obr. 10. Rozložení svítivosti svítidla Cricket 25/C 70 W


Obr. 11. Rozložení svítivosti svítidla Cricket 268+/C-M 150 W

Velkou výhodou svítidel Cricket 25 a Cricket 268+ je nízká povrchová teplota, kterou je možné ještě snížit použitím krycího skla se speciálním filtrem. Cricket 25 a Cricket 268+ jsou výkonná zemní svítidla s širokým spektrem použitelných světelných zdrojů.

Nejvýkonnější verze umožňují použít halogenidové nebo sodíkové výbojky s příkonem 150 W. Úspornější verze Cricket 25 jsou osazeny kompaktními zářivkami s příkonem 26 až 32 nebo 42 W. Svítidla Cricket 25 a Cricket 268+ je možné kombinovat s dalšími svítidly řady Cricket, čímž se architektům otevírají nové možnosti vytváření světelných soustav při zachování jednoho stylu. Svítidla Cricket, jak v nejvýkonnějších variantách Cricket 25, Cricket 268+ a Cricket 40, tak obdélníkové Cricket 61 LED s mimořádně úspornými LED světelnými zdroji nebo kruhové Cricket 16 pro doplňkové osvětlení jsou oblíbena pro příznivou cenu, vysokou odolnost, velkou variabilitu a minimální požadavky na údržbu.

Generální dodavatel stavby: Berger Bohemia a. s. z Plzně
Generální projektant: Atelier Soukup s. r. o.
Projektant a zhotovitel části zařízení silnoproudé elektrotechniky: Kappenberger + Braun, Elektro-Technik spol. s r. o.
Dodavatel svítidel: ENIKA.CZ prostřednictvím VO JAKUB Elexmayer Plzeň

Foto: Václav Šourek
Více na www.enika.cz