časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architecture Week Praha 2014

1. 8. 2014 | |

Osmý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2014 se bude, pod záštitou prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana, konat v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v Praze ve dnech od 15. 9. do 12. 10. 2014. Ve spolupráci se Správou Pražského hradu jej již tradičně připravuje společnost Czech Architecture Week. Hlavním tématem letošního roku je architektonické dědictví a ikony architektury. Cílem festivalu je opět představit české i zahraniční veřejnosti architekturu a architektonické dědictví v rámci řady výstav a zejména výstavy Architektura v prostoru a čase na příkladech významných staveb a osobností architektury, které se v průběhu let staly ikonami své doby. Výstava, jejímž kurátorem je významný český architekt Miroslav Řepa, představí chronologicky formou modelů, fotografií, filmů, kreseb a skic architektonické slohy a styly od předrománské architektury do současnosti.

V Jiřském klášteře na Pražském hradě bude umístěna rovněž řada dalších výstav: tradiční přehlídka současné světové architektury Arch World 2014, výstava Světoví architekti o architektuře, Josip Plečnik: Skici, Le Corbusier: Chandigarh, Architektonický projekt roku 2014, Praha srdce Evropy, For Example. New Polish House (Například. Nový polský dům), nebo třeba studentské výstavy Olověný Dušan 2014 a Nápady pro Kulaťák.

Součásti festivalu jsou i v letošním roce přednášky českých a zahraničních architektů, určené každoročně nejen studentům architektury, ale odborné i laické veřejnosti, které budou probíhat na Fakultě architektury ČVUT. V průběhu festivalu se tak na přednáškách představí švýcarský architekt Tilo Herlach z HHF Architects, mexický architekt Juan Pablo Serrano ze společnosti Serrano Monjaraz Arquitectos, Julien Veyron z francouzského Atelier arcau, rakouský architekt Johannes Baar-Baarenfels z kanceláře Baar-Baarenfels Architekten, Belgičan Johan Anrys ze studia 51N4E, španělský architekt Juan Antonio González z GPY Arquitectos (jeho přednáška proběhne v Instituto Cervantes), dále Zvi Hecker z izraelské kanceláře Zvi Hecker Architects, venezuelský architekt Fruto Vivas, z Itálie přijede architekt Sefano Boeri (Stefano Boeri Architects) proběhne blok přednášek českých a polských architektů na téma Současný dům, belgický architekt Pablo Lhoas z kanceláře Lhoas & Lhoas Architects, z USA navštíví Prahu Francisco Pulido ze společnosti Helmut Janhn Architects a ve stejný den proběhne i přednáška architektů Moshe & Orna Tzur z izraelské kanceláře Moshe Tzur Architects.

V rámci festivalu budou samozřejmě ve spolupráci s Pražskou informační službou pro laickou veřejnost organizovány procházky za pražskou architekturou s přihlédnutím k vývoji jednotlivých architektonických slohů.

Uskuteční se také druhý ročník mezinárodního výtvarně-architektonického projektu pro děti 4. a 5. tříd základních škol s názvem Hravý architekt 2014, který se koná pod záštitou paní Ivany Zemanové. V letošním roce se jej zúčastní 750 dětí z 30 měst České republiky a dalších zemí V4: Slovenska, Polska a Maďarska, představí se na něm i děti z italské Florencie. Cílem projektu je na základě besed o architektuře a vlastní výtvarné tvorby přiblížit dětem základních škol adekvátní formou architekturu, umění v architektuře a vychovávat je k jejímu vnímání a péči o architektonické dědictví. Výsledky projektu jsou shrnuty do výstavy a děti, které se zúčastnily, stráví za odměnu den na Pražském hradě, kde je pro ně připraven zajímavý program v podobě prohlídky Pražského hradu a výstav a výtvarných dílen a besed v Plečnikově vyhlídce, probíhajících pod vedením známých osobností architektury.

Lahůdkou pro odbornou veřejnost bude mezinárodní odborná konference na téma Současná architektura v historických souvislostech – Správa historické městské krajiny, která proběhne dne 30. 9. 2014 v Rezidenci primátora hl. města Prahy. Konference se bude konat za účasti pozvaných zástupců světové organizace UNESCO, domácích a světových architektů a odborníků na problematiku ochrany památek a architektonického dědictví. Jejich úkolem bude probrat otázky spojené s implementací současné architektury do historického prostředí ve městech, na základě analýzy nových koncepcí kulturního dědictví a jejich adaptability na historická města, vztah městské krajiny a času, forem a funkcí architektury a urbánní ekonomiky. Své příspěvky na konferenci přednesou například čínský architekt Ma Yansong z kanceláře MAD ARCHITECTS, Nikolaus Goetze z německého studia GMP ARCHITEKTEN, Karim Adnré Hendili a Michael Turner z WHC UNESCO, nebo Elena Svalduz a Andrea Giordano z Univerzity v Padově. Vstup na konferenci bude umožněn pouze po předložení pozvánky.

Více na Architecture Week 2014