časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Aplikace pro rozváděče s požární odolností

23. 7. 2019 | Eaton Elektrotechnika s.r.o. | www.eatonelektrotechnika.cz

Aktuálně již prakticky v každém novém projektu či rekonstrukci je kladen maximální důraz na požární bezpečnost z mnoha hledisek, a je tedy nutné v řadě projektů nasadit rozváděče s požární odolností.

Z hlediska požární odolnosti musí tyto rozváděče splňovat specifické podmínky uvedené v normě ČSN 73 0848, která stanovuje aplikace, kde je nutné nasadit rozváděče s požární odolností:

  • CHÚC (chráněná úniková cesta) nebo na ČCHÚC (částečně chráněná úniková cesta) s dobou evakuace delší než 3 minuty
  • shromažďovací prostory větší než 2 SP (od 1000 osob)
  • zdravotnická zařízení skupiny LZ 2 (lůžkové zdravotnické zařízení s jednou a více lůžkovými jednotkami)

Ve výše uvedené normě jsou specifikovány požadavky na rozváděčové skříně s požární odolností následovně:

Pokud vnitřní výbava rozváděče je sestavena z výrobků třídy reakce na oheň A1, A2, B, B2ca, pak požadovaná požární odolnost dělicích konstrukcí rozváděče je E 15 DP1. V praxi ale nelze rozváděčové skříně s touto odolností použít, protože u běžných přístrojů montovaných do rozváděčů (instalační přístroje, kompaktní jističe atd.) se třída reakce na oheň neuvádí, protože tyto zkoušky nevyžadují přístrojové normy.

Další možností, uvedené v normě, je použití rozváděče s dělícími konstrukcemi s odolností alespoň EI 30 DP1 a požárními uzávěry odolnosti EI 15 DP1. Dále norma ČSN 73 0848 požaduje, aby uzávěry otvorů do chráněných únikových cest vykazovaly charakteristickou vlastnost EI-Sm, musí tedy být kouřotěsné. 

Pro úplnost uveďme, že norma připouští použití rozváděče s požární odolností E 15 DP1 v případě, že vybavíme rozváděč stabilním hasícím zařízením.

Pokud tedy vezmeme v úvahu, že v praxi nelze doložit třídu reakce na oheň pro přístroje v rozváděči či finanční náročnost stabilního hasícího zařízení do rozváděče, je nutné pro uvedené aplikace použít rozváděče s požární odolností alespoň EI 30 DP1-Sm.

Eaton ve svém sortimentu má již trvale zařazeny rozváděče s požární odolností EI 30 DP1-Sm, jedná se o řadu rozváděčů v podomítkovém provedení BP-U-DWB-...-EIS, které jsou ideální právě pro nasazení v únikových cestách, shromažďovacích prostorech apod. V projektech, kde jsou vyžadovány zvýšené nároky na požární odolnost či je nutné použít naomítkové provedení, či skříňový rozváděč, Vám můžeme nabídnout specifické řešení na míru, a to s odolností až EI 60 DP1 Sm

S ohledem na aktuální požadavky norem je výroba rozváděčů s požární odolností EW 60 DP1 ukončena.

Pro více informací kontaktujte technickou podporu firmy Eaton +420 267 990 440, ​ podporaCZ@Eaton.com

Tiskové materiály Eaton Elektrotechnika

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021