časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Akumulátory dobývají svět ručního nářadí

4. 10. 2019 | Michal Doležel, Conrad Electronic Česká republika | velkoobchod.conrad.cz

Akumulátorový šroubovák nebo vrtačku má doma každý. S rozšířením Li-Ion akumulátorů však v poslední době se stále více vyskytují akumulátory i u nářadí, kde by to dříve nikdo nečekal. Výjimkou tak už nejsou třeba akumulátorové pily nebo sekačky. Hlavní výhoda akumulátorů v ručním nářadí je jasná – nezávislost na elektrické síti. S čím dalším je ale u tohoto nářadí nutné počítat?

Akumulátorové nářadí lze využít všude tam, kde není v dosahu přípojka k elektrické síti. Snadno je tak možné pracovat třeba na dvoře či na zahradě, aniž by bylo třeba složitě natahovat prodlužovací šňůru (obr. 1). Navíc kvalitní bubnový prodlužovací kabel znamená také nemalou investici. Tím ale výhody akumulátorového nářadí nekončí. Z principu obvykle jde o méně výkonné, ale lehké přístroje. Mohou tak sloužit i v běžné dílně jako pohotové nářadí pro jednorázové nebo krátkodobé úkony. Prostě když uživatel potřebuje rychle něco uříznout, zbrousit nebo vyvrtat a nechce se mu běžné nářadí zapojovat do zásuvky.

Akumulátorová ruční kotoučová pila TOOLCRAFT TCHK 20-Li
Obr. 1. Akumulátorová ruční kotoučová pila TOOLCRAFT TCHK 20-Li

Klíčová je kapacita akumulátorů a výkon nabíječky

Pro ruční nářadí, které už potřebuje trochu výkonu, jako je např. kotoučová nebo motorová pila, je důležitá kapacita akumulátoru Například akumulátory pro ruční nářadí Toolcraft mají kapacitu 2 a 4 A·h. Hlavně větší z nich může zajistit práci s ručním nářadím po desítky minut. Výhodou 2 A·h jsou logicky kompaktnější rozměry a menší hmotnost. Jak dlouho akumulátor při práci vydrží, záleží na stylu a intenzitě práce. S kotoučovou pilou Toolcraft s 4 A·h akumulátorem autor během dopoledne nařezal poměrně velké množství OSB desek pro stavbu domu (obr. 2).

Obr. 2. Akumulátorová přímočará pila TOOLCRAFT TCST 20-Li
Obr. 2. Akumulátorová přímočará pila TOOLCRAFT TCST 20-Li

Součástí akumulátorů Toolcraft je praktická indikace stavu nabití diodami LED. Stačí jen stisknout tlačítko a hned je zřejmé, v jaké je daný akumulátor kondici (obr. 3). Pro práci s akumulátorovým nářadím je třeba také systémová nabíječka s odpovídajícím výkonem. K akumulátorům Toolcraft je možné zakoupit kompaktní nabíječku s nabíjecím proudem 2 A, v níž lze akumulátory poměrně rychle dobíjet.


Obr. 3. Signalizace nabití

Akumulátorový program je výhodný

Akumulátory jsou nezanedbatelnou položkou v celkových nákladech na ruční akumulátorové nářadí. Tím spíš, že je dobré mít jich v dílně více – obvykle dva nebo tři, protože s jedním uživatel pracuje a další se mezitím může nabíjet. Značka Toolcraft a ostatní výrobci nejsou výjimkou, a proto většinou nabízejí tzv. akumulátorový program, kdy jeden kompaktní akumulátor využívá množství nástrojů. Běžné jsou už nejen akumulátorové šroubováky a vrtačky, ale také úhlové brusky (obr. 4), kotoučové pily, řetězové pily, plotostřihy nebo sekačky.


Obr. 4. Akumulátorová úhlová bruska TOOLCRAFT TCWS 20-Li

Akumulátorový program je výhodný nejen z hlediska nákladů, protože samotné nářadí bez akumulátoru může být levnější, ale také pro vlastní provoz (obr. 5). Akumulátor totiž zbytečně neleží v zásuvce a nečeká, až bude dané nářadí zapotřebí, ale prostě ho je využíván při běžné práci v dílně. Jednou ve vrtačce, podruhé v brusce a potřetí třeba v kotoučové pile. Jakmile se akumulátor dostane na hranu životnosti, prostě se jen koupí nový.


Obr. 5. Multifunkční nářadí TOOLCRAFT TCMW 20-Li

Pozor na kapacitu a skladování akumulátorů

Akumulátory v ručním nářadí ale mají některá omezení. Omezená kapacita a z ní plynoucí možné komplikace (akumulátor se vybije zrovna uprostřed důležité práce) asi napadnou každého. Tento problém lze však řešit jednak výkonnou a rychlou nabíječkou, zmíněným vlastnictvím dvou a více akumulátorů a rovněž lepší organizací práce.


Obr. 6. Li-Ion akumulátor 20 V, 2 A·h


Obr. 7. Li-Ion akumulátor 20 V, 4 A·h


Obr. 8. Rychlonabíječka 20 V Li-Ion TCSL 20 V

Problematické může být také skladování akumulátorů např. přes zimu v nevytápěné dílně. Li-Ion akumulátory se samy během delší nečinnosti vybíjejí a chladné prostředí jim v tom pomáhá. Řešením je nabití akumulátoru na přibližně 70 % kapacity („dvě diody“ na ukazateli) a jejich skladování v místě s běžnou pokojovou teplotou. I tak je ale nutné počítat s tím, že když by se akumulátorové nářadí mělo po delší době nečinnosti začít používat, bude nutné akumulátory před prací nabít. Vždy je prostě něco za něco.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2019 na straně 27. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021