časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB oznámila výrazný nárůst v počtu nabíjecích stanic v Česku

22. 2. 2021 | ABB s.r.o. | www.abb.com

  • Měsíční tempo instalace nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku zrychlilo, a to meziročně (2020/2019) téměř o 100 %. Vyplývá to z dat společnosti ABB, která je předním dodavatelem těchto zařízení.
  • Aktuálně se uvádí do provozu už 300. nabíjecí stanice ABB v Česku,a to u obchodu Kaufland v pražské Michli pro společnost ČEZ.

Zatímco v roce 2019 vývoj počtu nových stanic odpovídal předchozímu roku a ABB instalovalo v průměru 5 – 6 nabíjecích stanic měsíčně, vloni tento objem činil téměř deset instalací měsíčně.

Mapa nabíjecích stanic ABB v ČR
Mapa nabíjecích stanic ABB v ČR

„Rok 2020 byl pro nás s téměř 120 instalovanými nabíjecími stanicemi v Česku rekordní. Spolu s partnery, mezi které patří i všechny velké energetické společnosti, se nám daří pokrývat vcelku rovnoměrně celé území republiky,“ komentoval vývoj nabíjecí infrastruktury pro vozidla na elektrický pohon Vladimír Janypka, ředitel jednotky ABB Elektrotechnika, a doplnil: „Česko je v přechodu na elektromobilitu oproti leaderům, jakými jsou v EU třeba Německo či Nizozemí, velmi opatrné. Očekáváme nicméně, že trend i u nás dále zrychlí, což jde ruku v ruce s počty registrovaných elektrických vozů, které rostou také v násobcích.“

Počty instalovaných nabíjecích stanic ABB
Počty instalovaných nabíjecích stanic ABB 

ABB se podílí na budování sítě rychlonabíjecích stanic ve spolupráci s největšími dodavateli elektřiny v České republice, jako jsou společnosti ČEZ, PRE nebo E.ON. Vedle toho dodává stanice k supermarketům Lidl.

 „Díky spolupráci s ABB a našimi infrastrukturními partnery v čele se sítěmi prodejen, čerpacích stanic a restaurací se nám loni podařilo instalovat přes 80 veřejných dobíjecích stanic, což je meziročně o 30 více. Celkově v naší síti spolehlivě funguje přes 200 stanic ABB. Odhadujeme také, že zhruba polovina z tří tisíc loni nově registrovaných elektromobilů pravidelně odebírá energii v síti ČEZ. Letos bychom navzdory pokračující pandemii chtěli udržet loňské tempo výstavby nových, převážně rychlodobíjecích stanic. Do pěti let pak cílíme na ztrojnásobení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 tisíc kW a udržení pozice lídra na českém trhu veřejného dobíjení“, říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

První jaderná rychlodobíječka v ČR - Jaderná elektrárna Dukovany
První jaderná rychlodobíječka v ČR - Jaderná elektrárna Dukovany

Společnost ABB vstoupila na trh e-mobility již v roce 2010. K dnešnímu dni prodala více než 400 000 nabíjecích stanic pro elektrická vozidla ve více než 85 zemích, z toho bylo více než 20 000 DC rychlonabíjecích stanic a 380 000 AC nabíjecích stanic, včetně stanic prodaných prostřednictvím dceřiné společnosti Chargedot.

Tiskové materiály ABB

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021