časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

WINSTA: Rychle instaluj a zůstaň flexibilní

|

Ing. Ondřej Dolejš, Ph.D., WAGO Elektro spol. s r. o.
 
Ve třech nových budovách společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG v německém Walldorfu je celkem 2 000 kanceláří. Pro facility management (správa budov) společnosti SAP je důležitá různorodost využití kanceláří již při jejich navrhování. S ohledem na flexibilní vybavení kanceláří nábytkem byla použita bezdrátově řízená svítidla a decentralizovaná automatizace. Pro možnost změn v zapojení osvětlení byl zvolen konektorový systém Winsta.
 
Návrh na flexibilní využití prostoru, v němž podstatnou část tvoří promyšlené osvětlení, je pro dynamicky rostoucí společnost SAP velmi důležitý. V jednotlivých kancelářích jsou stojanová svítidla ovládána bezdrátově a různé typy stropních svítidel tvoří celkové i nouzové osvětlení. Pro elektrické rozvody, připojení komunikace DALI k řídicímu modulu a k připojení svítidel byl místo konvenční elektroinstalace vybrán konektorový systém Winsta.
 
„Při změně dispozice místnosti či skupiny místností musí být změna jednoduchá a rychlá,“ říká Thomas Kopf z oddělení project&engieering, facility management SAP. Konektorový systém (plug-in) pro elektroinstalaci splňuje tyto požadavky a je také výhodný při rychlé a snadné prvotní instalaci zabudovaných stropních svítidel, kdy není času nazbyt. Kabeláž je flexibilní a dovoluje snadné změny a rozšíření při změnách či při výměně svítidla. Každá společnost podílející se na výstavbě nového komplexu měla velmi krátkou dobu na montáž a zprovoznění osvětlení. Podle průběhu stavby společnost Schweickert Elektrotechnik GmbH projektovala další části budovy přímo na místě a objednávala její vybavení (osvětlení, kabeláž s konektory, rozbočovací krabice atd.).
 
Pro zabránění chybám při zapojování byly použity různobarevné konektory ze systému Winsta: červená pro rozvody malého napětí, černá pro okruhy síťového napětí, šedá pro okruhy nouzového napájení a oranžová pro řídicí moduly DALI. Proto byl konektorový systém Winsta rozlišen již při výrobě kabelových rozvodů na míru.
 
„Různá svítidla mohou být zapojena pomocí třípólových konektorů ze standardní řady Winsta Midi, bez zvláštních požadavků na montáž. Celkový počet použitých typů konektorů byl omezen z důvodu snadnějšího zapojení. To se osvědčilo zvláště při zapojování stropních svítidel, které bylo tudíž velmi snadné. Dalším přínosem bylo současné zapojování více svítidel bez nutnosti použít specializované nářadí na odizolování, stačilo pouze zastrčit konektory do sebe,“ vysvětluje Andreas Hammer, ředitel projektů ve společnosti Schweickert Elektrotechnik GmbH.
 
Kontakt:
Ing. Ondřej Dolejš, Ph.D.
WAGO Elektro spol. s r. o.
Rozvodova 36
143 00 Praha 4
tel.: 261 090 142
fax: 261 090 144
mobil: 737 215 302
 
Obr. 1. Komplex budov společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG vybavený flexibilní instalací WINSTA® (foto: SAP)
Obr. 2. Montáž svítidla s konektory WINSTA®
Obr. 3. Předem připravené kabelové rozvody na míru s konektory WINSTA®