časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Významný výrobce LED – Seoul Semiconductor

|

Seoul Semiconductor je jedním z předních světových výrobců LED. Podle poslední zprávy společnosti Nikkei, která přináší informace z průmyslu v Asii, obsadil Seoul Semiconductor třetí místo, co se týče celosvětového podílu v oblasti bílých LED. Dokonce jako jediný z první trojice stále zvyšuje svůj podíl na trhu.
 
Diody LED se stále více prosazují v oblasti všeobecného osvětlení. Vývoj trhu naznačuje, že během následujících tří let vzroste počet použitých LED v hlavním osvětlení o více než 50 %. Lze tedy předpokládat, že většina výrobců svítidel se bude snažit o co nejjednodušší přeměnu dosavadních svítidel na svítidla s LED zdroji. Pro tyto účely je velmi vhodná LED s označením Z5. Je to světelná dioda o rozměrech 3,5 × 3,5 × 2,0 mm. Její předností je světelný tok 110 lm při 350 mA, účinnost 95 lm/W a také zajímavá cena. Podle výrobce život Z5 dosahuje 40 000 h při teplotě na čipu 100 °C.
 
Další možností je používání multičipových LED. Jedním z představitelů je LED z řady 5630 (číslo určuje rozměry LED 5,6 × 3,0 × 0,9 mm). Účinnost uvedených diod je přibližně 90 lm/W. Díky výborným technickým parametrům a nízké ceně bylo dosaženo
nejlepšího měrného výkonu (lm/W) a ceny za jednotku světelného toku (lm/Kč). Zákazník tak v porovnání s jednočipovými výkonnými LED platí méně za jednotku světelného toku – lumen. Nejlepší volbou vyráběných náhradních zdrojů za klasické žárovky nebo halogenová svítidla jsou z pohledu poměru ceny k výkonu LED 5630.
 
Další oblastí, kde se stále více rozšiřuje používání světelných diod, je dekorativní a architektonické osvětlení. Pro tyto účely je navržena výkonná LED RGB řady P5-II. Jde o LED se třemi čipy. Každý čip zajišťuje jednu barvu – červenou, zelenou a modrou. Díky skvělým parametrům je zmíněná LED vhodná pro použití i v těch nejnáročnějších úlohách, kde jsou důležité barevné přechody, míšení barev apod.
 
Více informací o společnosti Seoul Semiconductor a LED produktech z jejího výrobního programu se dozvíte ve společnosti
Microdis Electronics, která je distributorem jejích výrobků ve východní Evropě.
 
Obr. 1. Detailní zobrazení RGB LED se třemi barevnými čipy