časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Veřejné osvětlení značky Zenaro na českém trhu

|

V dubnu loňského roku oznámili na výstavbě Light+Building tři zakládající členové – Everlight Electronics Co. (Tchaj-pej, Tchaj-wan), Lighting Competence Center GmbH (Karlsruhe, Německo) a Aphos Lighting (Texas, USA) – vznik nové celosvětové aliance Zenaro (viz Světlo 5/2010, str. 64). Během roku zahájily působnost firmy Zenaro Lighting na evropském, asijském i americkém trhu. Zástupcem pro Českou republiku a Slovensko jsou firmy MSC Vertriebs CZ a MSC Vertriebs SK, které distribuují elektronické součástky, LED čipy a rovněž i LED osvětlení.

Během uplynulého roku byl nabízený sortiment podstatně rozšířen, a to jak v oblasti venkovního osvětlení (tj. osvětlení veřejných komunikací, parků, cykloVeřejné osvětlení značky Zenaro na českém trhu stezek a sportovišť), tak i v oblasti osvětlování průmyslových areálů, interiérů, kanceláří, ale i domácností.

V tomto článku bude představeno několik realizací projektů venkovního osvětlení za použití svítidel od firmy Zenaro Lighting.

Jihlava – Tolstého třída

Zajímavý pilotní projekt byl realizován v Jihlavě ve spolupráci s Magistrátem města Jihlava a Službami města Jihlava na Tolstého třídě, která je významnou dopravní tepnou ve městě s hustým provozem automobilů, autobusů a trolejbusů a díky blízkému autobusovému nádraží i pohybem mnoha chodců. Použito bylo 26 svítidel Dolphin 120 W se světlem neutrální bílé barvy a s optikou Phoenix; tyto parametry nejlépe odpovídají charakteru komunikace. Po půlročním provozu byla prokázána úspora 38 % oproti původním sodíkovým svítidlům.

Řidiči MHD hodnotili velmi kladně nové světelné podmínky na Tolstého třídě, a to jak z hlediska lepšího vnímání barev, tak ze subjektivního dojmu většího a rovnoměrnějšího nasvícení této komunikace.

Tvarově zajímavé svítidlo Dolphin je k dispozici s příkony od 48 do 120 W se třemi různými optikami a ve dvou variantách napájení. První varianta poskytuje možnost stmívání plynulého, když je ke svítidlu přiveden řídicí analogový signál, nebo skokového, kdy se k přepínání příkonu používá zapojená druhá fáze a při jejím vypnutí příkon svítidla klesá na 55 %. Druhá, ekonomická varianta nabízí celé spektrum příkonů, ale bez možnosti stmívání.

Logistický areál firmy Jipocar

Firma Jipocar zajišťuje komplexní služby v oblasti přepravy, logistiky, skladování a celního řízení. Nedaleko Jihlavy na průsečíku dálnice D1 a silnice E59 se na 31 hektarech rozkládá rozsáhlý moderní logistický areál této firmy. Čilý provoz na odstavných parkovištích a nákladových rampách neutichá ani ve večerních a nočních hodinách a kvalitní osvětlení těchto venkovních ploch je jedním z klíčových faktorů pro zajištění přehlednosti a bezpečnosti při této činnosti.

K nasvětlení centrálního vjezdu a přilehlých parkovišť jsou použita ve trojicích na šesti čtrnáctimetrových stožárech svítidla Dolphin 120 W v neutrální bílé, která nahradila původní sodíková svítidla Astra 2 o příkonu 150 a 250 W při zachování stejné úrovně osvětlení a vytvoření lepšího podání barev. Na přilehlých nákladových rampách jsou na speciálních držácích umístěna svítidla Solera AL o příkonu 120 W v neutrální bílé se symetrickou čtvercovou vyzařovací křivkou.

Řada svítidel Solera se vyznačuje zajímavým designem (na obr. 4 ve variantě k zavěšení na lano), vynikajícími světelnými vlastnostmi a propracovaným teplotním managementem. Svítidla jsou vyráběna ve třech verzích: RW pro silnice, AL pro ostatní venkovní plochy a CL pro montáž na strop. Všechny varianty jsou dostupné v příkonech 37 až 120 W s měrným výkonem až 96 lm/W a širokým rozsahem teploty chromatičnosti od 3 000 K/ /Ra 80 po 6 500 K/Ra 75. K dispozici je několik verzí optik, ať již asymetrických pro různou šířku komunikace nebo symetrických s různým úhlem poloviční svítivosti, a tím kontrolou stupně oslnění.

Parkoviště Mnichovo Hradiště

Nedávno zrekonstruované parkoviště o rozměrech 25 × 35 m u křižovatky ulic Turnovská a Lidická v Mnichově Hradišti, západní vstupní bráně do Českého ráje, bylo vybaveno pěti svítidly Dolphin 90 W v neutrální bílé s širokoúhlou optikou Phoenix, osazenými na osmimetrové stožáry, takže celé parkoviště je rovnoměrně a dostatečně osvětleno.

Ulice Spojovací v Bystřici nad Pernštejnem

V Bystřici nad Pernštejnem byla při realizaci pilotního projektu LED svítidel určených pro vedlejší a méně frekventované komunikace použita svítidla Zenaro Sylph 48 W, neutrální bílá. Byla instalována na ulici Spojovací, tři z nich s optikou se širokým vyzařováním Phoenix v místě, kde se tato ulice rozšiřuje a kříží s další komunikací, a tři svítidla s užší optikou Venus. Naměřená hodnota osvětlení se pohybuje v rozmezí 10 až 12 lx a je srovnatelná s hodnotami osvětlení původních sodíkových svítidel Boyen 70 W.

Svítidlo Sylph je k dispozici ve stejném spektru optik a teplot chromatičnosti jako větší Dolphin a v příkonech 48 W stmívatelné a 30 W bez možnosti stmívání.

Připravované projekty


V návaznosti na úspěšný pilotní projekt LED osvětlení v Praze na Smíchově, organizovaný společností Eltodo, jsme se zapojili do přípravy druhé etapy a budeme instalovat svítidla Solera v Praze 2.

Kontakt:
Petr Šťastný
psta@msc-ge.com

tel.: 251 561 130

Obr. 1. Tolstého třída v Jihlavě, osvětleno svítidly Zenaro Dolphin 120 W, v pozadí Horácký zimní stadion
Obr. 2. Centrální parkoviště logistického areálu firmy Jipocar, stožáry výšky 14 m, svítidla Dolphin 120 W
Obr. 3. Areál firmy Jipocar – nákladové rampy, osvětleno svítidly Zenaro Solera AL 120 W
Obr. 4. Svítidlo Solera CL v provedení k zavěšení na lano; povrchová úprava lakovaný hliník
Obr. 5. Parkoviště v Mnichově Hradišti, ulice Turnovská; osvětleno svítidly Zenaro Dolphin 90 W
Obr. 6. Bystřice nad Pernštýnem, ulice Spojovací; osvětleno svítidly Zenaro Sylph 48 W
Obr. 7. Svítidlo Zenaro Sylph 48 W