časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspory energie se systémem řízení osvětlení OSRAM

|

Světlo splňuje mnoho funkcí – v dostatečném množství na správném místě a ve správný čas napomáhá k dobrému zdravotnímu stavu a výkonnosti. Pomocí systému řízení osvětlení se mohou podle použití realizovat odlišné světelné scény. Světelná řešení lze individuálně uzpůsobit použitím mnoha různých komponent, jako jsou čidla, ovladače, programátory apod. Systémy řízení osvětlení, jako je MULTIeco, nejen zajišťují správnou atmosféru, ale také významnou měrou spoří energii. Tím se chrání zdroje, životní prostředí a šetří náklady.
 

Funkce řídicí jednotky

 
MULTIeco je řídicí jednotka, ke které je možné připojit různé typy kombinovaných snímačů (pohybu/osvětlení). Manuálně je lze ovládat obyčejným tlačítkem připojeným k řídicí jednotce.
 
Existuji tři typy řídicích jednotek podle výstupního signálu:
  • DALI MULTIeco ovládá stmívatelné elektronické předřadníky DALI (možnost připojit až šest předřadníků DALI ECG),
  • DIM MULTIeco ovládá analogové stmívatelné elektronické předřadníky (možnost připojit až šest předřadníků 1 až 10 V ECG),
  • MULTIeco spíná elektronické předřadníky (možnost připojit až šest elektronických předřadníků). 
Prostřednictvím integrovaných DIP spínačů je možné zvolit různé provozní režimy. Řídicí jednotka má silový kontakt pro možnost odpojit napájecí napětí elektronických předřadníků, a tím snížit spotřebu v režimu stand-by na minimum. Pod napětím zůstává pouze řídicí jednotka, přičemž její vlastní spotřeba je nižší než 0,5 W. Čas (od posledního pohybu do odpojení napájecího napětí předřadníků) se nastavuje otočným přepínačem na řídicí jednotce.
 

Pouze tolik světla, kolik je třeba

 
Inteligentní systémy řízení osvětlení přispívají k úsporám tím, že umožňují řídit umělé osvětlení v závislosti na přítomnosti osob a podílu denního světla v místnosti. Denní světlo je podle potřeby doplněno umělým osvětlením ze svítidel se stmívatelnými elektronickými předřadníky. Systémy řízení osvětlení řídí skupiny svítidel podle uspořádání prostoru a množství denního světla tak, že je udržována úroveň osvětlení např. 500 lx. Uživatel má přitom možnost kdykoliv si přizpůsobit požadovanou úroveň osvětlení manuálně, a to buď odpovídajícím ovládacím prvkem, nebo také dálkově bezdrátově.
 
Při použití přídavného čidla přítomnosti se osvětlení zapne automaticky jen tehdy, nacházejí-li se v daném prostoru osoby. Systémy řízení osvětlení tak umožňují v kombinaci s elektronickými předřadníky a efektivními zářivkami, např. OSRAM T5 HE, dosáhnout až 80% úspor energie.
 

Snadná manipulace

 
Aby řídicí systém osvětlení, čidla, ovládací prvky, elektronické předřadníky a zářivky fungovaly optimálně dohromady, musí spolu navzájem komunikovat. Proto je nutné společné rozhraní pro všechny prvky pro jedno světelné řešení. DALI (Digital Addressable Lighting Interface) je standardní rozhraní, které poskytuje vysokou míru funkčnosti při jednoduché manipulaci. Řídicí systémy osvětlení DALI nabízejí mnoho předností, např. to, že v době plánování osvětlení nemusí být ještě pevně určeno, jak mají být rozděleny jednotlivé skupiny svítidel. Ale i později lze tyto skupiny svítidel kdykoliv pružně měnit.
 
Čidla, nezávislá na systému, využívají i další možnosti vedoucí k úsporám. Čidlo pohybu OSRAM High Bay detekuje pohyby v prostorech do výšky až 13 m (např. ve skladových halách) a zapíná osvětlení pouze podle potřeby. Pro prostory, ve kterých je nutné pokrýt velké plochy, jako např. velkoprostorové kanceláře, je ideální čidlo Vision. Jeho dosah pro montážní výšku 2,7 m je 17 m. Pro chodby je určeno čidlo Wall Switch, jehož dosah je až 8 m a detekční úhel 180°.
 
Další informace:
Ing. Luboš Kruliš
 
Obr. 1. Schéma zapojení systému řízení MULTIeco
Obr. 2. Čidla pohybu a) pro vysoké prostory HighBay Sensor-de, b) pro nízké prostory Vision-de, c) pro chodby WallSwitch-de