časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Trendy v osvětlovací technice

|

Ing. Petr Höchsmann, HALLA, a. s.
 
S vývojem architektonického designu se stejnou rychlostí vyvíjí i přístup k osvětlování. S ohledem na nové trendy v tomto oboru výrobci přicházejí na trh se svítidly s novým způsobem distribuce světelného toku. Pro každou pracovní činnost je možné použít velké množství různých svítidel, ale je třeba pečlivě zvážit, jaké osvětlení je vhodné do daného prostoru.
 

Administrativní budovy

Zde je trendem využívat přímo-nepřímá svítidla s distribucí světelného toku v poměru 70 : 30. Přitom 70 % tvoří přímá a 30 % nepřímá složka světelného toku. Je kladen velký důraz na omezení osvětlení, proto je nutné použít svítidla s vysokou zábranou oslnění. Tomuto kritériu odpovídají především mřížková svítidla. Společnost Halla, a. s., pro tento typ osvětlování nabízí široký výběr svítidel, např. Serie 02, 10, 12, 41. Na obr. 1 a obr. 2 je ukázána instalace Serie 10 a Serie 12 v kancelářských prostorech.
 

Komunikační prostory administrativních budov

V těchto prostorech je také vhodné použít přímo-nepřímé osvětlení; není zde ale kladen tak velký důraz na zábranu proti oslnění. Proto se může použít daleko hravější způsob osvětlování, a to pomocí opálových difuzorů i v kombinaci se zvýrazňujícím či nepřímým osvětlením. V těchto případech je vhodné zvolit svítidla ze sortimentu firmy Halla: Serie 03, 13, 14 anebo vybrat některé z již zmiňovaných svítidel Serie. Na obr. 3 je realizace komunikačního prostoru s přisazeným svítidlem Serie 13.
 

Prodejní prostory

V obchodních prostorech je kladen velký důraz na celkový design lahodící oku zákazníka. Jde o nejhravější způsob osvětlování, kde nejdůležitějším prvkem jsou zvýrazňující svítidla a doplňkem svítidla pro plošné osvětlení. Některé prodejní prostory vyžadují značnou kreativitu při vypracovávání návrhu osvětlování a kromě toho je zde zapotřebí světelné scény v průběhu provozu měnit. Pro tento typ prostorů firma Halla nabízí svítidla Serie 14, 21, 22, 23, 25, 70. Na obr. 4 je realizace nepřímého osvětlení v kombinaci se zvýrazňujícím osvětlením. Do prodejen, které potřebují rovnoměrné plošné osvětlení a zároveň se počítá s možností jejich přestavby, je vhodnější instalovat svítidla zavěšená na nosných lištách. V těchto případech je dobré zvolit svítidla Serie 20 (obr. 5).
 
Další informace o produktech z nabídky firmy Halla, a. s., naleznete na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.
 
Obr. 1. Svítidla Serie 10 – osvětlení kancelářských prostor
Obr. 2. Svítidla Serie 12 – osvětlení kancelářských prostor
Obr. 3. Svítidla Serie 13 – osvětlení komunikačního prostoru
Obr. 4. Svítidla Serie 23 – nepřímé osvětlení v kombinaci se zvýrazňujícím osvětlením (realizace)
Obr. 5. Svítidla Serie 20 – osvětlení prodejny (svítidla zavěšená na nosných lištách)