časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Thorn osvětluje nové fotbalové stadiony

|

Ing. Pavel Holub, Lenka Vítková,
Thorn Lighting CS spol. s r. o.
 

Osvětlení hrací plochy SK Slavia Praha v Edenu

Společnost Thorn Lighting CS spol. s r. o., přední světový dodavatel osvětlovací techniky, realizovala osvětlení hrací plochy nového fotbalového stadionu SK Slavia Praha v Edenu. Investorem stavby byla společnost E Side Property Limited a generálním dodavatelem se stala společnost Hochtief CZ. Eden je nejmodernějším stadionem svého druhu v České republice a řadí se i mezi nejmodernější v Evropě. Nejde jen o klasický fotbalový stadion pro 21 000 diváků, tato stavba nabízí také zajímavé obchodní a kancelářské plochy, hotel, restauraci či podzemní a nadzemní garáže. Areál je koncipován jako otevřený prostor, který je k dispozici návštěvníkům v průběhu celého roku. Hrací plocha je zahloubena 5 m pod úrovní okolních vozovek a střecha je upevněna na táhlech mimo hlediště, takže ve výhledu nebrání ani jeden sloup.
 
Vzhledem ke zvolenému originálnímu architektonickému řešení nejsou k osvětlení hrací plochy použity osvětlovací stožáry, jako na mnoha fotbalových stadionech, ale svítidla jsou umístěna po obvodu střešní konstrukce. Pro dokonale rovnoměrné osvětlení hrací plochy bylo zvoleno 148 reflektorových výbojkových svítidel Mundial o příkonu 2 000 W. Tato speciální svítidla k osvětlování sportovišť nabízejí širokou škálu rozložení svítivosti díky volitelné kombinaci reflektorů a poloh výbojek.
 
Podle požadavků investora musí osvětlení splňovat podmínky UEFA na televizní přenosy zápasů Ligy mistrů i podmínky ČMFS. Při zapnutí všech svítidel tak soustava odebírá z rozvodné sítě přibližně 300 kW a poskytuje přitom vertikální hladinu osvětlenosti 1 400 lx, což je požadavek UEFA. Všechna svítidla pro osvětlení plochy jsou zálohována proti výpadku napájení a s tím související nutností přerušit zápas do opětovného náběhu svítidel. Dále má provozovatel možnost zvolit hladinu vertikální osvětlenosti 1 200 lx, což odpovídá požadavkům na televizní přenosy podle ČMFS. Pokud není vyžadován televizní přenos, nabídne soustava i další hladiny horizontální osvětlenosti, a to 800 a 200 lx. Všechny světelné hladiny, včetně té nejvyšší, se vyznačují vynikající rovnoměrností osvětlení.
 
Vhodným směrováním svítidel se taktéž podařilo vyloučit nepříjemné oslnění diváků i v dolních řadách, které jsou z tohoto hlediska nejvíce problematické.
 
Díky vhodným konstrukčním vlastnostem světlometu Mundial, tzn. snadnému přístupu k výbojce ze zadní části svítidla, jsou manipulace s ním, jeho instalace i údržba snadné a bezpečné. Svítidlo s krytím IP65 spadá do třídy ochrany II a je vybaveno automatickým přerušením přívodu elektrického proudu při otevření zadních přístupových dvířek.
 

FC Bohemians 1905 Praha

Dalším fotbalovým stadionem, který společnost Thorn Lighting letos zařadila do seznamu svých referencí, je stadion FC Bohemians 1905 Praha. Osvětlovací soustava zde byla realizována kombinací svítidel umístěných na stožárech a na pochozí lávce nosné konstrukce nad tribunami. Ve večerních hodinách 12. února 2008 mohlo být poprvé na zkoušku rozsvíceno všech 112 svítidel Mundial o příkonu 2 000 W. Bude-li zápas přenášen televizí, bude hladina vertikální osvětlenosti činit 1 200 lx, což je hodnota odpovídající požadavkům na televizní přenosy podle ČMFS. Jestliže není vyžadován televizní přenos, je možné plochu osvětlit i dalšími hladinami – vertikální osvětlenost 800 lx, pro trénink lze zvolit horizontální osvětlenost 200 lx.
 
Svítidla Mundial byla použita k osvětlení mnoha významných sportovišť u nás i ve světě, např.:
v zahraničí: Fotbalový stadion Wembley – Velká Británie, Olympijský stadion v Athénách – Řecko, Budapešť sport Aréna – Maďarsko, Hypodrom v Syrakusách – Sicílie, Sjezdový areál St. Anton – Rakousko, golfový areál Emmar – Dubaj,
v České republice: O2 Aréna Praha, FK Teplice, FC Jihlava, FC Mladá Boleslav, HC Plzeň, ČEZ aréna Vítkovice a mnoho dalších.
 
Thorn Lighting CS spol. s r. o.
Na Březince 6/930, 150 00 Praha 5
tel: 224 315 252
 
Obr. 1. Celkový pohled na osvětlený stadion SK Slavia Praha
Obr. 2. Stadion SK Slavia Praha – pohled na tribunu
Obr. 3. Svítidla Mundial na rampě stadionu SK Slavia Praha
Obr. 4. Stadion Bohemians 1905
Obr. 5. Světlomety Thorn – Mundial
Obr. 6. Maskot klubu Bohemians 1905 přináší představit světlomet Mundial fanouškům