časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systémová řešení osvětlení s využitím LED

|

Odborného semináře LILO 2010 – systémová řešení osvětlení, který se konal 25. února v budově Národní technické knihovny v Praze, se zúčastnilo více než 100 odborníků z řad architektů, projektantů, oborových specialistů, novinářů a zástupců významných společností věnujících se problematice osvětlení.
 
Dopolední část semináře patřila obecným informacím o světelných zdrojích, o přehledu zakázaných klasických i halogenových žárovek pro všeobecné osvětlování, opatření Evropské komise pro předřadníky a osvětlovací tělesa. V návaznosti na obecnou problematiku zazněly od odborníků společnosti OSRAM informace o nejnovějších trendech v oblasti používání diod LED, řízení světla a osvětlovacích systémů Traxon. Přehledy o energetické účinnosti LED zdrojů, náhradě klasických zdrojů světla za „úsporné“ a o možnosti kombinovat různé zdroje světla byly doplněny praktickou ukázkou životnosti LED zdrojů při působení ohně, mrazu nebo vody.
 
Seminář LILO 2010 je založen na praktických aplikacích, proto byla jeho druhá polovina věnována ukázkám osvětlení v tzv. virtuálním hotelu, v rámci kterého jsou jednotlivé technologie prezentovány krok za krokem. Nechybělo osvětlení exteriérů (příchod k budově), osvětlení společenských prostor (foyer, recepce), obytných prostor (pokoje) ani konferenčních místností a relaxačních či sportovních prostor. Všechny příklady jsou využitelné i v jiných typech interiérů a budov kdekoliv na světě.
 
S velkým zájmem se setkala závěrečná prohlídka nové budovy Národní technické knihovny, do jejíž moderní futuristické architektury seminář o trendech v osvětlování skvěle zapadl.
 

[Tiskové materiály Osram.]