časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidlo Converse – koncepce a design

|

Osvětlování obytných budov, ale i místností v kancelářských budovách přináší mnohé problémy, jejichž řešení je třeba hledat a realizovat. Otázka svítidel a jejich uplatnění vede v současné době k tomu, že svítidla musí poskytovat mnohem širší nabídku diferencovaných možností osvětlování, než dříve bylo obvyklé. Svítidlo má mít estetickou hodnotu danou výtvarným duchem zvoleného tvaru, musí působit svým estetickým vzhledem jak v rozsvícené podobě, tak i v době mimo provoz.
 
Svítidlo Converse je určeno k osvětlování obytných místností jako celku i k osvětlování místa pracovního úkolu. Je otočné mezi čely okolo své podélné osy, poskytuje přímé a nepřímé osvětlení a může být nasměrováno i k osvětlení stěn. V případě dělených nebo částečně průsvitných odrazných clon lze volit polopřímé či polonepřímé osvětlení. Svítidlo je určeno především pro osazení tzv. dlouhými kompaktními zářivkami s vnějším předřadníkem, s vysokým měrným výkonem 80 až 87 lm/W, ale uplatnit se v něm mohou i jiné vhodné světelné zdroje.
 
Pozn. redakce: Autor návrhu svítidla pan Vladimír Procházka uvítá eventuálního zájemce o tento námět z řad výrobců svítidel.
 
 

Obr. 1. Svítidlo Converse s čely ve tvaru sférického trojúhelníku pro nepřímé osvětlení