časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Serie 03 s překrývanými zářivkami – čerstvá novinka

|

Ing. Petr Höchsmann, HALLA, a. s.

 V současné době společnost Halla uvádí na trh novinku, jíž je svítidlo Serie 03 s překrývajícími se zářivkami. Podnět pro výrobu této novinky vyšel ze snahy splnit požadavek architektů na svítidlo, které vytváří souvislou nepřerušovanou světelnou linii s možností vytvořit z něj „nekonečný“ pás.
Při jeho vývoji odborníci vycházeli z velmi oblíbeného svítidla Serie 03 s opálovým kytem. Dosavadní svítidlo vykazovalo v místech napojení na další profil pokles jasu svítící části. A tudíž úroveň jasu svítící části několika svítidel spojených do pásu byla vždy ve spojích nižší. Svítící pás působil dojmem přerušované linie. Tento efekt byl způsoben nevhodným konstrukčním řešením spojování jednotlivých svítidel. Lineární zdroje jsou totiž v sestavě umístěny sériově za sebou. Minimální rozestup svíticích ploch je asi 50 mm.
Nová konstrukce svítidla, především elektrických vložek, odstraňuje všechny jmenované nedostatky. Nejsou zde nyní tmavá místa na opálovém krytu v místě napojení dalšího svítidla, a proto je jas po cele délce „nekonečného“ pásu rovnoměrný. Výsledkem je dokonalé, nepozorovatelné napojení jednotlivých svítidel.
Principem uvedeného řešení jsou jednotlivé elektrické vložky, které se navzájem překrývají, vkládané do profilu (obr. 1). Překrytí zářivek je navrženo tak, aby se u svítidla nemohla projevit charakteristická vlastnost lineárních zářivek, tj. menší jas obou konců zářivkových trubic. Všechny vložky jsou vybaveny příslušnými elektronickými předřadníky a rozptylnými reflektory. Tyto reflektory zlepšují odraz světla a zvyšují světelnou účinnost svítidla. Matný materiál reflektoru, který rozptylně odráží světlo, spolu s opálovým krytem vytváří rovnoměrný jas po celé ploše výstupního otvoru.
Svítidlo Serie 03 s překrývajícími se zářivkami je charakteristické tím, že umožňuje sestavit „nekonečný“ pás s rovnoměrným jasem po celé délce jeho svítící plochy. Svítidla lze objednat v nástěnné, přisazené, závěsné a vestavné variantě (obr. 2). Příkonová řada svítidla vychází z příkonů lineárních zářivek T5, tj. 21/39 W, 28/54 W a 35/49/80 W. Příklady realizací jsou na obr. 3 a obr. 4.
Svítidlo tvoří tři základní části: těleso (hliníkový profil a opálový difuzor), vložka (elektronický předřadník, reflektor, svorkovnice a objímky zářivek) a dvě koncovky pro ukončení profilu. Každá z těchto částí se objednává zvlášť. Sestava se skládá vždy ze dvou samostatných, tj. krajních profilů a libovolného počtu průběžných profilů. Délka průběžného profilu je vždy menší než délka samostatného, krajního profilu.
Zákazník si může vybrat z profilů tří délek podle počtu vložek. Profily jsou jedno-, dvou- a třívložkové. Největší délka profilu použitelného pro skládání je 4 234 mm (třívložkový) a nejmenší 778 mm (jednovložkový). Díky značné variabilitě profilů lze složit pás požadovaného rozměru s minimálním počtem míst napojení. Doufáme, že toto svítidlo splnilo veškerá očekávání a že si ho budou zákazníci vybírat pro své realizace.
Další informace o produktech z nabídky firmy Halla, a. s., jsou k dispozici na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.

Obr. 1. Spojení dvou vložek v profilu
Obr. 2. Závěsná a vestavná varianta svítidla
Obr. 3. Realizace s vestavnou variantou svítidla
Obr. 4. Realizace se závěsnou variantou svítidla