časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla řady LIGHT FIELDS vstupují do doby LED

|

Ing. Pavel Šobra, Zumtobel Lighting s. r. o.

Díky nadčasovému designu jsou svítidla Light Fields ideální k použití v přímých liniích kancelářských interiérů. Nyní pro ně byla vyvinuta rozsáhlá řada LED svítidel, takže vykročily dále do budoucnosti. K dispozici jsou zapuštěná, přisazená i závěsná s přímou složkou světla. Svítidla Light Fields LED jsou univerzální a vhodná i k instalaci do rastrového podhledu. V současné době Zumtobel dodává plošné svítidlo s více než 70 lm/W, které je jedním z nejúčinnějších svého druhu. Kromě toho se uvedené svítidlo vyznačuje velmi nízkými náklady na údržbu a dlouhou životností, takže se investice do nejvyšší kvality LED osvětlení rychle vrátí. Vývoj tohoto LED svítidla umožňuje realizovat nová řešení osvětlovacích soustav.

Svítidla řady Light Fields LED zaujmou především novým, vizuálně jednotným vzhledem a dokonalou ochranou proti oslnění, spolu s vysokou provozní účinností. Klasické, redukované linie zůstaly nezměněny, takže svítidlo lze ještě nenápadněji začlenit do místnosti a celkového vzhledu interiéru. Až 360 diod LED v panelu poskytuje velmi rovnoměr- né rozložení jasu, kterého není možné dosáhnout běžnými zářivkami.

Optické a technické vlastnosti svítidla Light Fields LED splňují všechny požadavky normy EN 12464, revidované v roce 2011, pro osvětlení pracovišť. Vyzkoušená a prověřená MPO+ mikropyramidální optika byla pro Light Fields LED dále zdokonalena a optimálně chrání proti oslnění u svislých i šikmých displejů. Navíc mohou být pracovní místa uspořádána flexibilně a nezávisle na pozici svítidel, a to díky snížení indexu oslnění UGR, který je stále více v popředí zájmu při poptávce po světelných řešeních vhodných do současných kanceláří. Díky indexu podání barev Ra 80 a stabilní teplotě chromatičnosti 3 000 nebo 4 000 K osvětlení se svítidly Light Fields LED vykazuje vynikající kvalitu. K tomu navíc přispívá i život LED 50 000 h při dodržení 70% úrovně počátečního světelného toku.

Potřebné chlazení LED je v zadní části svítidla, není zapotřebí přídavný, velký chladič, a proto má svítidlo malou výšku. Zapuštěná, přisazená a závěsná LED svítidla – čtvercová i lineární – lze tedy použít i v prostorech s podhledy a malou světlou výškou.

Svítilo Light Fields LED je stmívatelné s použitím DALI v rozmezí od 3 do 100 % a lze je velmi snadno zařadit do systému s čidly denního osvětlení nebo detektory přítomnosti. Všechny řídicí systémy společnosti Zumtobel poskytují ve spojení se svítidly Light Fields LED široké možnosti využití pro individuální světelné scény a umožňují případně uspořit elektrickou energii. Řadu svítidel Light Fields doplňuje Light Fields Mini LED, kompaktní svítidlo stejného vzhledu a polovičních rozměrů, které je vhodné zejména pro obvodové plochy a koridory.

PANOS INFINITY Q

Produktová řada dolnozářičů (downlight) je rozšířena o čtvercové svítidlo Panos Infinity Q hranatého tvaru s osvědčenými vlastnostmi LED. Je pro ně charakteristická vynikající energetická účinnost a kvalita světla ve spojení s minimalistickým tvarovým designem.

Svítidlo je v nabídce společnosti Zumtobel ve dvou konstrukčních velikostech, s délkou stran 140 nebo 190 mm. Varianta Q 140 poskytuje pro příkon 18 W světelný tok větší než 1 000 lm a pro 27 W větší než 1 800 lm. Pro variantu Q 190 je světelný tok přibližně 1 800 lm pro 27 W a více než 2 400 lm pro 36 W. Pro oba typy jsou vhodné reflektory Low 100 mm a High 140 mm. Čtyři různé povrchy reflektorů umožňují zvolit optimální osvětlení pro všechny oblasti použití. I pro svítidla řady Panos Infinity Q jsou k dispozici varianty Tunable White a Stable White, pro které je charakteristický index podání barev Ra > 90.

Závěr

Stejně jako na celý výrobní program společnosti Zumtobel, je i na svítidla Light Fields LED a Panos Infinity Q poskytována prodloužená záruka výrobce v trvání pěti let. Další informace, katalogové listy a také např. Revit CAD data naleznete na www.zumtobel.cz  nebo na síti Facebook.


Obr. 1. Svítidla řady Light Fields jsou nyní k dispozici s LED zdroji
a) hliníkový rám a transparentní difuzor PMMA pro vysokou kvalita svítidla
b) nová MPO+ optika v kombinaci s LED pro brilantní homogenní světlo s rovnoměrným rozložením a bez oslnění
c) svítidlo Light Fields Mini LED ve stejném designu a v polovičních rozměrech; kompaktní svítidla Mini jsou ideální především pro osvětlení chodeb a koridorů

Obr. 2. Svítidlo Panos Infinity Q – čtvercový LED dolnozářič (downlight) a) rovnoměrně vyzařující výstupní otvor, b) s rámečkem pro vestavění do podhledu