časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo jako obchodní a reprezentativní nástroj

|

Světlo hraje hlavní roli v psychologii prodeje. Ať už jde o oblečení, potraviny nebo jiné zboží – dobrá prezentace je půl cesty k úpěšnému prodeji. Pro promyšlenou realizaci koncepčně pojatého prodeje jsou obzvláště vhodné diody LED. Její obliba při používání v obchodech neustále vzrůstá. Světelné diody jsou vskutku užitečnou alternativou konvenčních světelných zdrojů.

Diody LED zajišťují potřebné množství světla pomocí velmi malých a kompaktních osvětlovacích jednotek. V rámci prodejen je lze pružně uspořádat tak, aby odpovídaly požadavkům na design i funkčním potřebám. Jednotlivé světelné body a skupiny LED lze navíc ovládat prostřednictvím inteligentních softwarových systémů, a určovat tak světelné scény a sekvence.
Při svém provozu LED, podobně jako ostatní světelné zdroje, mají tepelné ztráty; vyzářené světlo ovšem tepelně nezatěžuje osvětlované objekty. Na rozdíl od klasických žárovek, pokrývajících široké světelné spektrum, světlo LED nezasahuje do infračervené oblasti. Světlo z LED tedy skoro nezahřívá plochy, které osvětluje, a proto jsou tyto diody obzvláště vhodné pro použití v oblastech, v nichž pracují lidé. Například pro velmi přesné osvětlení v klenotnictví nebo hodinářství, a to i na krátkou vzdálenost a bez vytváření horkých míst, ohrožujících bezpečnost zákazníků, personálu nebo osvětlovaných předmětů.

Tato jejich vlastnost také dovoluje naprosto plně využít všechny možnosti světelných inscenací vyplývajících z kompaktních rozměrů svítidel na bázi LED. Díky relativně malému vývinu tepla lze LED zabudovat např. do schodů nebo madel eskalátorů pro zlepšení orientace zákazníků – ať už směrem k nouzovým východům nebo speciálním nabídkám, reklamním plochám nebo pokladnám. V místech vystavení rychle se kazícího zboží a lahůdek současně není nutné dodržovat minimální vzdálenost nebo maximální výkon světelných zdrojů. Osvětlení citlivých produktů, jako jsou potraviny, elektronika či kosmetika, je tedy možné navrhovat primárně na základě kritérií, jako jsou estetický dojem, funkce nebo psychologie prodeje.

Díky podstatně nižšímu vyzařování v ultrafialové oblasti jsou navíc citlivé barvy a materiály vystaveny podstatně menšímu nebezpečí poškození než při použití konvenčních světelných zdrojů.

Rodina LEDVANCE

Vysoký měrný výkon 60 lm/W a velká věrnost podání barev předurčují nová svítidla Spotlight XXL a Powerspot (M, XL nebo XXL) z řady Ledvance k použití při bodovém akcentovém nasvětlování obchodních, prodejních nebo výstavních prostor.
Velkou přizpůsobivost zajišťují obsáhlé možnosti otáčení a směrování svítidel ve všech osách. Lze tak individuálně nastavit směr nasvětlení požadovaných ploch. LEDVANCE® Spotlight XXL LEDVANCE® Spotlight je vysoce výkonný energeticky úsporný zapuštěný reflektorový LED zdroj s možností vodorovné rotace o 350° a svislého náklonu o 60°. Vysoký světlený tok 2 600 lm zajišťuje LED modul PrevaLED core s příkonem 43 W a indexem podání barev Ra ≥ 90. Svítidlo obsahuje externí napájecí zdroj i přímou funkci on/off. Pro jeho výkonnostní parametry jím lze nahradit jak reflektorová svítidla s halogenidovými výbojkami, tak i halogenová svítidla typu AR111. Jsou k dispozici s polovičním úhlem svítivosti 24° nebo 40° a se dvěma barvami světla – 3 000 nebo 4 000 K. Svítidlo Spotlight XXL lze stmívat s volitelným elektronickým předřadníkem fungujícím v protokolu DALI.

LEDVANCE® Powerspot M/XL/XXL

LEDVANCE® Powerspot M/XL/XXL je elegantní, moderní a vysoce výkonné přisazené reflektorové LED svítidlo pro náročné osvětlení obchodních a prodejních ploch, muzeí nebo reprezentativních architektonických prvků. Díky možnosti natáčení ve vodorovné rovině v rozsahu 350° a náklonu ve svislé rovině až ±90° je velmi flexibilní. Může být osazeno jedním ze tří modulů Osram PrevaLED, které vyzařují světlený tok 700 (M), 1 800 (XL) nebo 2 600 (XXL) lm. Vysoký index podání barev Ra ≥ 90 je předurčuje k využití při osvětlování obchodů, kde věrně vykreslí všechny detaily vystaveného zboží. Díky vysokému měrnému výkonu nahradí konvenční reflektorová svítidla s halogenidovými výbojkami nebo halogenová svítidla typu AR111. S elektrickým příkonem 11, 28, popř. 43 W představuje velmi úspornou variantu. Svítidlo, v němž je integrován předřadník Optotronic OTP, je k dispozici ve dvou variantách úhlu poloviční svítivosti, 24° a 40°, a také ve dvou variantách teploty chromatičnosti (3000 a 4000 K). Rozměry svítidla jsou 80 × 265 × 164 mm (š × v × d).

Regálový a nábytkový systém Polybar

LEDVANCE® Polybar S/M/L je variabilní stavebnicový systém lineárních LED svítidel s integrovaným předřadníkem včetně konektorů. Vhodný je především pro profesionální regálové, nábytkové, kuchyňské a podhledové osvětlení nebo k osvětlení pracovních ploch. Díky osazení vysoce výkonnými LED Osram Oslon nejnovější generace s úhlem poloviční svítivosti 80° a životem 50 000 h je ideální pro použití tam, kde je požadováno náročné lineární osvětlení velké délky. Se systémem Ledvance Polybar lze v sériovém propojení vytvářet instalace o délce až 20 m. Modulární systém je k dispozici ve třech různých délkách: varianta S – 250 mm (6 W/300 lm/170 cd), varianta M – 500 mm (12 W/600 lm/350 cd) a varianta L – 750 mm (18 W/900 lm/520 cd).
Ostatní rozměry svítidla jsou 40 × 26 mm (š × v). Polybar je k dispozici se dvěma různými systémy pro povrchovou montáž:
buď s držáky (včetně) nebo s otočným podstavcem v rozsahu ±20° (volitelné příslušenství). Integrovaný předřadník, funkce on/off a zabudované konektory umožňují přímo ho připojit k elektrické síti. Vybírat lze ze tří různých teplot chromatičnosti – teple bílá 3 000 K (830), neutrální bílá 4 000 K (840) a chladně bílá 5 400 K (854). Svítidlo je vyrobeno z hliníku s krytím IP21.

Další informace na www.osram.cz

 

Obr. 1. Přisazené reflektorové LED svítidlo Ledvance Powerspot M
Obr. 2. Přisazené reflektorové LED svítidlo Ledvance Powerspot XL
Obr. 3. Přisazené reflektorové LED svítidlo Ledvance Spotlight XXL
Obr. 4. Nábytkové LED svítidlo Ledvance Polybar S
Obr. 5. Nábytkové LED svítidlo Ledvance Polybar L