časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Pragointerier – New Design 2010

|

Na 22. ročník veletrh nábytku, podlahovin, bytového textilu, doplňků a designu Pragointerier – New Design 2010, který se letos konal ve spojení s několika dalšími akcemi, tj. veletrhem kancelářského nábytku a vybavení Pragooffice, výstavou oken, dveří a schodišť Okna- -Dveře-Schody, výstavou regenerace, rekonstrukce a financování Panelový dům a byt a veletrhem energetiky, vytápění a úspor energie Pragotherm, se na Výstaviště v Praze Holešovicích přišlo ve dnech 11. až 14. února podívat více než 19 000 návštěvníků.
 
Na celkové výstavní ploše 6 102 m2 se představilo 293 vystavovatelů nabízejících vše, co souvisí s vybavením interiéru. Za světelnou techniku a související nomenklatury to byly např. společnosti Hallux, Selene, Aprolux, Kompar, Inge, Showroom Artemide Praha (3. místo v soutěži o nejlepší expozici) nebo ABB, která letos opět získala první místo v soutěži o Nejlepší expozici. Žlutý stánek časopisu Světlo s nabídkou produkce vydavatelství FCC Public (časopisy Světlo, Automa, Elektro a odborné publikace) našli příchozí již čtvrtým rokem na stejném místě. Za vysloužilou zářivku, kterou přinesli do sběrné nádoby Ekolamp u stánku časopisu Světlo, dostali novou. Výměnnou akci zajišťovala společnost Ekolamp – kolektivní systém pro zpětný odběr a recyklaci světlovacích zařízení. Nedílnou součástí veletrhu byla umělecká sekce Art.Eu, kde výtvarníci, malíři, sochaři nebo výrobci keramiky nabízeli svá díla a výrobky. První část vstupní haly tradičně patřila veletrhu Bydlení, ani letos nechyběly tradiční Hrnčířské trhy.
 
V rámci doprovodného programu fungovala poradenská centra, konaly se přednášky a soutěže. Jednou z nich byla soutěž Top Light.
 

Soutěž Top Light

 
Letošní ročník soutěže, do níž mohly přihlásit zajímavá svítidla a novinky ze své nabídky vystavující i nevystavující firmy s osvětlením, navázal na úspěch loňského prvního ročníku. Do soutěže přihlásilo své produkty osm společností.
 
Exponáty přehledně naaranžované ve společné expozici Top Light v pravém křídle Průmyslového paláce hodnotila odborná komise (Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. Atelier architektury, Jana Pauly – kurátorka sbírek technického designu Národního technického muzea v Praze, Václav Zeman – odborný učitel, Střední průmyslová škola strojní a dopravní v Děčíně VI (dlouholetý odborný učitel oboru design světelných objektů na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově), ak. arch. Jiří Kočandrle – designér, Julius Macháček – časopis Architekt, a Ing. Jana Kotková – zástupce šéfredaktora časopisu Světlo) pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., vedoucího světelné laboratoře FEL ČVUT.
 
Hodnoceny byly technické parametry – kvalita zpracování materiálu – novost z hlediska koncepce, konstrukce, technologie a světových trendů – design a estetické hledisko – funkčnost a použitelnost. Vítězné firmy obdržely na slavnostním večeru křišťálové krychle Top Light.
 
První místo získalo svítidlo Altrove, autor Carlotta de Bevilacqua, 2008, výrobce Artemide, přihlašovatel Showroom Artemide Praha s. r. o. (Zdůvodnění: Přisazené stropní, nástěnné svítidlo umožňující plynulé nastavení teploty chromatičnosti, vyzařovaného světla v rozmezí 2 000 až 15 000 K. Svítidlo je osazeno šesti zářivkami 39 W provozovanými s elektronickým předřadníkem, které dosahují běžné délky života 15 000 hodin. Konstrukce svítidla dovoluje výměnu zdrojů bez použití nářadí. Svítidlo umožňuje individuální nebo modulové osazení. Masivní rám kontrastuje s jemnou nepravidelnou strukturou transparentního krytu s průhledem do optiky svítidla.)
 
Druhé místo obsadila stojanová svítidla Lambda VS FSL – DALI a LambdaVS FSL, autor Ing. Zbyněk Šimetka, výrobce Inge Opava, spol. s r. o., přihlašovatel Inge Opava, spol. s r. o. (Zdůvodnění: Stojanová svítidla s přímým a nepřímým rozvržením světelného toku osazená čtyřmi, případně dvěma lineárními zářivkami 55 W určená především k osvětlení pracovních stolů. Mohou být vybavena řídicím systémem DALI. Svítidla se vyznačují jednoduchým minimalistickým výrazem s kvalitním zpracováním detailů i povrchů. Je možné je vybavit čidly přítomnosti, osvětlenosti apod.)
 
Třetí místo patří svítidlu Flower FW 1, autoři Filip Streit a Miloš Zimula, výrobce Ateh, přihlašovatel Ateh, spol. s r. o. (Zdůvodnění: Vystavený exponát stropního svítidla s prostorově nastavitelným elastickým závěsem je osazen světelnými diodami (LED) umožňujícími plynulé nastavení chromatičnosti vyzařovaného světla v systému RGB. V tomto provedení je svítidlo určeno především pro dekorativní osvětlení interiéru. Ve verzi s kruhovými zářivkami je využitelné i pro celkové osvětlení prostoru. Stylový organický tvar působí nevtíravě a je osobitým interiérovým doplňkem i ve stavu, kdy nesvítí.)
 
Uděleno bylo také jedno Čestné uznání inteligentnímu svítidlo Senses (NECO s. r. o., SK), přihlašovatel NECO, s. r. o. (Zdůvodnění: Tvarově jednoduché dekorativní svítidlo s výborným zpracováním zaujme zejména senzorickým ovládáním, umožňujícím individuální nastavení provozního režimu.) (Více informací viz Světlo 2/2010, str. 31.)
 
Redakce časopisu Světlo všem oceněným společnostem blahopřeje.
Ing. Jana Kotková
 
 
Obr. 1. Zadní část vstupní haly již tradičně patřila osvětlení
Obr. 2. Stejně jako v loňském roce ocenila odborná komise názorně a přehledně uspořádanou expozici ABB prvním místem v soutěži o Nejlepší expozici
Obr. 3. Inge Opava se veletrhu zúčastnila poprvé
Obr. 4. Expozice Showroom Artemide Praha získala v soutěži o Nejlepší expozici třetí místo
Obr. 5. Český výrobce skleněných vitráží, vitrážových svítidel a bytových doplňků, firma Richard Kanta – Skloart, ve své expozici nabídl mj. velmi pěkná dekorativní svítidla vyrobená technikou tiffany
Obr. 6. Soutěž Top Light v pravé části Průmyslového paláce
Obr. 7. Stojanová svítidla Lambda VS FSL – DALI a LambdaVS FSL, autor Ing. Zbyněk Šimetka, výrobce Inge Opava, spol. s r. o., přihlašovatel Inge Opava, spol. s r. o. (druhé místo v soutěži Top Light)
Obr. 8. Svítidlo Altrove, autor Carlotta de Bevilacqua, 2008, výrobce Artemide, přihlašovatel Showroom Artemide Praha s. r. o. (první místo v soutěži Top Light)
Obr. 9. Závěsné svítidlo Flower FW 1, autoři Filip Streit a Miloš Zimula, výrobce Ateh, přihlašovatel Ateh, spol. s r. o. (třetí místo v soutěži Top Light)
Obr. 10. Inteligentní svítidlo Senses (NECO s. r. o., SK), přihlašovatel NECO, s. r. o. (Čestné uznání Top Light)