časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu ELO SYS 2007

|

Ve dnech 16. až 19. října přivítal Trenčín v rámci mezinárodního veletrhu ELO SYS 2007 odborníky z oblasti elektrotechniky, elektroniky a energetiky v prostorách Výstaviště TMM již potřinácté. Oproti předcházejícímu roku veletrh opět posílil. Na celkové ploše 17 775 m2 (nárůst 10,3 %) se představilo 375 (nárůst 12,3 %) firem. Počet 136 (nárůst 50) zahraničních firem z České republiky, Polska, Německa, Rakouska, Itálie, Belgie, Srbska a Japonska, které zde vedle slovenských vystavovatelů představily novinky ve všech nomenklaturách veletrhu (elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika, osvětlovací
technika, elektronika, telekomunikační a radiokomunikační technika, výpočetní technika, měřicí a regulační technika, elektrotechnické materiály, elektroinstalace, energetika a topení, signalizační a zabezpečovací technika a služby) potvrdil vzrůstající zájem o veletrh v zahraničí.
Zvýšení počtu vystavovatelů (např. SEC, AMI, EleSvit, Comlux, Philips Slovakia, ELV Produkt, Fulgur, Enika, Helios lighting, Vyrtych, Kovel, Orgeco, PEMA, AURA light Polska, Profi Elektro, Vysto Kobylí, NK CIE Slovensko aj.) zaznamenal také obor světelná technika. To zřejmě vedlo organizátora ke snaze soustředit tuto nomenklaturu pokud možno v jedné hale. Ne vždy se ale uvedená změna setkala s pochopením. Zvláště v případě, kdy z tohoto důvodu vystavovatel opustil své tradiční a osvědčené umístění v jiné hale.
Bohatý doprovodný odborný program (konference, semináře a panelové diskuse) připravil organizátor ve spolupráci s odbornými garanty veletrhu, tzn. Fakultou elektrotechniky a informatiky STU v Bratislavě, Zväzem elektrotechnického priemyslu SR, Slovenským elektrotechnickým zväzem, Cechem elektrotechnikov Slovenska a Slovenskými elektrárňami a. s. Také letos se konal firemní seminář Zaostřeno na světlo (Barevné osvětlení, Energetická optimalizace osvětlovacích soustav, Vysokotlaké halogenidové výbojky v praxi aj.). Odborným garantem semináře byla společnosti Comlux. Na aktuální téma byl zaměřen seminář Přechod na euro aneb ani mince nazmar, který připravila Slovenská asociácia malých podnikov ve spolupráci s Cechem elektrotechnikov Slovenska.
K veletrhu ELO SYS patří také soutěže. Ocenění Elektrotechnický výrobek roku 2007 získal např. slovenský výrobce stožárů ELV Produkt a. s. za hraněný ocelový stožár pro rozvod elektrické energie 1×110 kV a 2×110 kV. Vítězem nové soutěže Nejhezčí expozice veletrhu ELO SYS 2007 se stala firma Legrand Slovensko, druhá se umístila společnost Helukabel CZ. Ani letos nechyběly soutěže Nejúspěšnější exponát veletrhu ELO SYS, Konstruktér roku a Unikát roku, které vyhlašuje Zväz elektrotechnického priemyslu SR.
Třináctý ročník veletrhu je minulostí. Vzhledem ke každoročně rostoucímu zájmu vystavovatelů o účast na veletrhu ELO SYS plánuje Výstaviště TMM do příštího roku stavebními úpravami výstavní plochu co nejvíce rozšířit, aby nebylo nutné řešit chybějící prostor zužováním (místy až na mez únosnosti) uliček mezi expozicemi.
Redakce časopisu Světlo přeje organizátorům hodně sil při přípravě čtrnáctého ročníku veletrhu, tj. ELO SYS 2008.
Ing. Jana Kotková
Obr. 1. Držitel ceny Elektrotechnický výrobek roku 2007, slovenský výrobce stožárů ELV Produkt
Obr. 2. Elegantní expozice Philips Slovakia
Obr. 3. Praktické svítidlo s lupou společnosti Garoma Plus z Brna (za příznivou cenu)
Obr. 4. Legrand Slovensko – vítěz soutěže Nejhezčí expozice veletrhu ELO SYS 2007