časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Amper 2009

|

Ve dnech 31. března až 3. dubna se v Pražském veletržním areálu Letňany konal sedmnáctý ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2009. Své produkty zde představily společnosti z 21 zemí světa. Z celkového počtu 767 vystavovatelů bylo 165 zahraničních. Novinkou letošního ročníku byla národní účast Turecka a Německa. Záštitu nad veletrhem převzalo, jako v letech minulých, ČVUT – Fakulta elektrotechnická.
 
Současný celosvětově nepříznivý ekonomický vývoj překvapivě neovlivnil úroveň veletrhu, oborovou strukturu ani zájem vystavovatelů prezentovat se na této mezinárodní oborové výstavě. Spíše naopak. Výstavní plocha byla rozšířena o další mobilní halu, takže celková hrubá výstavní plocha všech osmi hal dosáhla rekordních 37 800 m2. Během čtyř dnů přišlo 48 600 návštěvníků.
 
Veletrh tradičně nabídl ucelenou přehlídku firem z nejdůležitějších odvětví současné elektrotechniky a elektroniky, jako jsou elektronické prvky a moduly; zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie; vodiče a kabely; elektroinstalační technika; automatizační, řídicí a regulační technika; elektronické prvky a moduly; zabezpečovací technika a systémová technika budov; osvětlení; stroje, zařízení, nářadí a pomůcky pro elektroniku a elektrotechniku; elektrotepelná technika; elektroinstalační technika; telekomunikace; radiokomunikační technika, síťové služby; výpočetní technika; pohony a výkonová elektronika; měřicí a zkušební technika a služby. Oproti loňskému roku zaznamenal nárůst hlavně obor automatizace a světelná technika, které byla letos nově vyhrazena samostatná sekce v hale č. 5.
 
Pro návštěvníky byly i letos připraveny soutěže a programy přímo v expozicích společností. Mezi návštěvnicky nejatraktivnější patřila Přehlídka výukových robotků. V prostoru expozice FCC Public (vydavatelství časopisů Automa, Elektro a Světlo) představovali studenti středních a vysokých škol návštěvníkům výsledky své tvůrčí práce, výukové a výzkumné roboty v různém provedení (např. průzkumné roboty, které se dokážou vyhýbat překážkám a snímají kamerou své okolí, nebo humanoidy tančící na hudbu).
 
Stěžejní dění veletrhu však bylo tradičně zaměřeno především na odborného návštěvníka (semináře, konference, školení a setkání obchodního i odborného charakteru). Bohatý odborný doprovodný program byl zahájen patnáctým ročníkem celostátního setkání elektrotechniků České republiky – VOLT 2009. Krátké konference na dané téma, doplněné diskusí s odborníky, nabídla první až třetí den Snídaně na veletrhu Amper. Mimo jiné se uskutečnila také konference organizovaná polským velvyslanectvím a Sdružením elektrotechniků Polska Energetická efektivita v Polsku.
 
Prestižní součástí veletrhu byla tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu – Zlatý Amper. Soutěže, kterou společně vyhlašuje Terinvest a ČVUT, se v letošním roce zúčastnilo 24 firem s 28 exponáty. Odborná komise pod vedením prof. Jiřího Tůmy z ČVUT hodnotila technickou a technologickou úroveň soutěžících výrobků, originalitu jejich řešení, bezpečnost výrobků a také jejich technickou kvalitu a obchodní využitelnost. Ceny byly vyhlášeny a předány v podvečer druhého veletržního dne. Ocenění Zlatý Amper získalo pět soutěžících produktů, čtyři další si odnesly čestné uznání.
 
Letošní ročník veletrhu je minulostí, příští, již osmnáctý se uskuteční 13. až 16. dubna 2010. Při jeho přípravě přejeme za časopis Světlo celému organizačnímu týmu hodně úspěchů!
 
Ing. Jana Kotková
 
 
Obr. 1. Český výrobce svítidel z Hybrálce u Jihlavy, společnost Osmont
Obr. 2. Elight představil sortiment společností A.T.P. a TM Technologie
Obr. 3. Tradiční vystavovatel, český výrobce svítidel, společnost Elektrosvit
Obr. 4. Nepřehlédnutelná expozice skupiny Eltodo
Obr. 5. Luminex letos představil hlavně novinky z oblasti LED
Obr. 6. Jeden z nových vystavovatelů v oboru, německá společnost B.E.G
Obr. 7. Kam s vyhořelými světelnými zdroji, poradila společnost EkoLamp
Obr. 8. Odborné vydavatelství FCC Public (časopisy Automa, Elektro a Světlo) našli zájemci na již tradičním místě mezi halami 2 a 6
Obr. 9. Detail výpravné expozice obchodní společnost Kanlux
Obr. 10. Jednatel společnosti Elstav Vladimír Pavlík (vlevo) představuje šéfredaktorovi časopisu světlo Ing. Jiřímu Novotnému jednu z novinek
Obr. 11. Robotek v akci (dálkově řízený robot ze stavebnice Bioloid studenta SPŠSE Liberec Filipa Svobody stoupá po schodech, tančí podle hudby, reaguje na zvuk) – Přehlídka výukových robotů v expozici FCC Public
Obr. 12. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Zlatý Amper 2009 v Betlémské kapli
Obr. 13. Ing. Richard Jindra, generální manažer společnosti Hensel, představuje nový univerzální rychle sestavitelný (i demontovatelný) variabilní systém rozváděčových skříní s dveřmi Enystar, který získal jedno z ocenění v soutěži Zlatý Amper
Obr. 14. Že je tvrzení o snadné sestavitelnosti systému skutečně pravdivé, se hned na místě mohla přesvědčit odborná redaktorka časopisu Elektro, Ing. Pavla Slavíková
 

 

ABB s. r. o., Elektro-Praga

Tradiční výrobce domovního elektroinstalačního materiálu představil novou designovou řadu zásuvek a spínačů Neo®, která vzbudila značný ohlas vzhledem k výrazné odlišnosti od dosavadní produkce v tomto segmentu. Netradiční minimalistický tvar páčky s možností prosvětlení různými barvami včetně barevných kombinací, které obsahují ledové varianty barev, charakterizuje design sledující současné trendy moderních interiérů. Začátek prodeje je stanoven na 1. 7. 2009.
 
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111, fax: 483 364 159
 

ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.

Tradiční český výrobce svítidel certifikovaných podle ČSN EN ISO 9001:2001 a ATEX 94/9/EC představil svítidlo typové řady Farmer III, určené k osvětlení průmyslových prostorů vnitřních, pod přístřeškem a venkovních s teplotou okolí –20 až +55 °C. Skládá se z předřadníkové části (odlitek ze slitiny AlSi povrchově upravený práškovou polyesterovou barvou, uvnitř elektrovýzbroj) a části světelně činné (výlisek z ocelového plechu povrchově upravený práškovou polyesterovou barvou, uvnitř reflektor z hliníkového mořeného plechu s objímkou, kryt z anorganického ochranného skla s pryžovým těsněním a polykarbonátovým košem upevněný čtyřmi uzávěry z korozivzdorné oceli). Technické parametry: IP54, E27, 230 V/50 Hz, hmotnost asi 7,1 kg, světelný zdroj HQL.
 
ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.
696 04 Svatobořice-Mistřín
tel.: 518 397 421, fax: 518 397 422
 

ELIGHT, s. r. o.

Společnost Elight, přímý dovozce a distributor osvětlovací techniky, představila sortiment firem A.T.P. a TM Technologie. Prezentovaná svítidla a stožáry pro veřejné osvětlení a kvalitní nouzové osvětlení včetně monitorovacího systému se vyznačují vysokou kvalitou zpracování a je na ně dlouhá záruka. Například společnost A.T.P. zaručuje plnou garanci na své produkty po dobu deseti let. Další informace o sortimentu na www.elight.cz
 
ELIGHT, s. r. o.
Bohuslava Martinů 2
741 01 Nový Jičín
tel.: 556 720 827, fax: 556 720 827
 
 

ELKOVO Čepelík

Český výrobce svítidel, dnes známý i daleko za hranicemi České republiky, má mnohaleté zkušenosti v oblasti nejen osvětlení škol, sportovních zařízení, kanceláří, ale i operačních sálů a dalších náročných prostorů. Na výstavě představil mj. nová svítidla typu Best Clean, určená pro použití v čistých prostorech, a přisazená přímo-nepřímá svítidla určená k osvětlení kanceláří a školních učeben. Dále se pochlubil certifikátem Ballwurfsicherheit, potvrzujícím mechanickou odolnost svítidel pro použití v tělocvičnách.
 
ELKOVO Čepelík
Chutnovka 77
511 01 Turnov
tel.: 481 313 671, fax.: 481 313 673
 
 

ELSTAV lighting, s. r. o.

Firma Elstav lighting představila parkové a silniční hliníkové stožáry včetně nových typů svítidel. Díky vysoké kvalitě provedení a množství variant a typů získávají hliníkové stožáry stále větší zájem zákazníků. Od letošního roku jsou stožáry eloxovány přímo u jejich výrobce, spol. Rosa, který v loňském roce vybudoval největší eloxovnu hliníku v Evropě. Záruční doba na takto ošetřené hliníkové stožáry se prodlužuje až na dvacet let. Další novinkou jsou sklápěcí hliníkové stožáry s výškou 4,5 až 10 m. Ke sklopení a postavení např. stožáru výšky 10 m postačí akumulátorová vrtačka, manipulace s možností sklopit ho do jakéhokoliv místa je velmi jednoduchá.
 
ELSTAV lighting, s. r. o.
Výstavní 2942/108A
703 00 Ostrava-Vítkovice
tel.: 596 967 231, fax: 596 964 691
 
 

ELTODO EG, a. s.

V expozici skupiny ELTODO mohl návštěvník vidět první odlitek historického stožáru, který bude umístěn na Karlově mostě v Praze. Společnost zajišťuje obnovu veřejného osvětlení z původního elektrického na plynové. Odlití vlastního stožáru trvajícímu pouhých 30 s předcházela několikaměsíční titěrná práce na přípravě a výrobě třináctidílného modelovacího zařízení, dokonale kopírujícího demontovaný původní litinový stožár. Hmotnost čistého odlitku je 180 kg. Vzhledem k tomu, že na Karlův most nesmí těžká mechanizace, bude i samotná instalace 48 stožárů pro společnost montážním oříškem.
 
ELTODO EG, a. s.
Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4
tel.: 261 341 554
 
 

Fulgur, spol. s r. o.

Společnost Fulgur ve své expozici nabídla moderní, spolehlivá a energeticky úsporná svítidla v uživatelsky atraktivním poměru výkon/design/ cena. Krátké dodací termíny a veškerý obchodně-technický servis jsou samozřejmostí. Jednou z novinek je mikrovlnné senzorové svítidlo Melissa, velmi vhodné pro venkovní použití a do vlhkého prostředí (prostor vchodových dveří apod.) Parametry: průměr 265 nebo 335 mm, bílý, černý nebo stříbrný rámeček, krytí IP65. Již žádné vypínače!
 
Fulgur, spol. s r. o.
Svitavská 39
614 00 Brno
tel.: 545 197 213
fax : 545 197 211
 
 

Kanlux s. r. o.

Jednou z novinek v širokém sortimentu obchodní společnosti Kanlux je Lineal, souprava tří lineárních modulů osazených každý dvanácti diodami LED. Moduly lze vzájemně sériově propojit a vytvořit tak přímku dlouhou až 90 cm. Díky napájecímu rozváděči a kabelům velké délky lze moduly libovolně umisťovat na požadované místo. Součástí kompletu je síťový adaptér s vypínačem, koncové záslepky modulů, úchytky a celkové příslušenství k montáži.
Další informace o nabízeném sortimentu můžete získat na www.kanlux.cz
 
Kanlux s. r. o.
Sadová 618, 738 01 Frýdek-Místek
tel.: 558 402 511, fax: 558 694 250
 
 

Luminex, s. r. o.

Firma Luminex představila na letošním ročníku veletrhu Amper novinky v oblasti LED – světelné zdroje od nizozemského výrobce, firmy Calex a Freetec. Ta letos přichází na trh s mnoha novinkami, mezi které patří např. trubice s LED. Jde o možnou náhradu za klasické zářivky TL, např. 8W LED TL odpovídá 18W klasické TL. Trubice LED jsou k dodání ve třech příkonech (8, 15 a 20 W), v barvách světla: studená bílá, teplá bílá, denní světlo a ve variantách pro výšku stropu 3 m a 9m. Jejich život je až 50 000 h, záruka pět let.
 
Luminex, s. r. o.
Petra Rezka 10, 140 00 Praha 4 – Nusle
tel.: 261 090 950, fax: 261 215 875
 
 

Osmont, s. r. o.

Český výrobce svítidel Osmont představil nové typy nouzových kombinovaných svítidel. Použitím nouzové jednotky PC CFL Combo od firmy Tridonic Atco je umožněno zálohovat i dvouzdrojová zářivková svítidla (viz. obr.).
 
V úspěšné řadě interiérových svítidel Aura byly nabídnuty nové varianty s úspornými zářivkovými zdroji s výkonem 2× 32 W, 2× 42 W, 4× 32 W.
 
Značný zájem vzbudila i svítidla s integrovaným vysokofrekvenčním senzorem v široké škále designů.
 
Osmont, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: 567 210 023, fax: 567 572 621
 
 

Schmachtl CZ s. r. o.

V široké nabídce společnosti Schmachtl CZ nechyběly produkty firmy Wieland s konektorovým systémem usnadňujícím zapojení svítidel. Montážní doba se zkracuje až o 70 % a montáž nevyžaduje odbornost pracovníka. Gesis je vyráběn v různých barvách a s kódováním, které omezuje možnost chybně ho zapojit. Flexibilita elektroinstalace, jednoduché přidávání a odebírání koncových prvků a krytí až IP68 jsou dalšími výhodami tohoto systému.
 
Schmachtl CZ s. r. o.
Vestec 185, 252 42 Jesenice u Prahy
tel.: 244 001 500, fax: 244 910 700
 
 

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric představila inteligentní systém KNX jako ideální řešení pro moderní elektroinstalaci v rodinných domech i komerčních budovách, které je nejen komfortní, ale především úsporné a bezpečné. Systém zajistí ovládání osvětlení, žaluzií a vytápění např. v závislosti na detekci pohybu či aktuální intenzitě osvětlení, poskytuje možnost centrálního ovládání vícetlačítkovými panely, vytváření scén, vzdáleného přístupu, napojení na jiné systémy a mnoho dalších funkcí.
Mezi zajímavé novinky obohacující řadu vypínačů Unica patří designové řešení Quadro, nabízející výběr ze čtrnácti barev tvarově čistých rámečků.
 
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Zákaznické centrum, tel.: 382 766 333