časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost Thorn a Pražské Quadriennale

|

Co je Pražské Quadriennale?


Impulzem k založení přehlídky nazvané Pražské Quadriennale (PQ) byly předválečné a meziválečné úspěchy československé scénografie ve světě. Česká expozice dokumentující vývoj československé scénografie a divadelní architektury v letech 1914 až 1959, kterou vytvořil František Tröster, získala v roce 1959 na výtvarném bienále v Sao Paulu zlatou medaili a úspěchy slavili čeští a slovenští scénografové i na následujících třech takovýchto akcích. Pořadatelé bienále proto Praze navrhli pořádat mezinárodní výstavu scénografie, která by se zde konala každé čtyři roky. Dosavadních deseti ročníků PQ se zúčastnili nejvýznamnější světoví scénografové, vystavoval zde např. Tadeusz Kantor, David Borovsky, Ralph Koltai, Luciano Damiani, Ming Cho Lee či Achim Freyer. Jedenácté Pražské Quadriennale bylo rozděleno do tří základních výstavních linií: Sekce národních expozic, Studentská sekce Scenofest a Sekce architektury a technologie. Dále bylo zorganizováno mnoho doprovodných programů v Průmyslovém paláci a také projekt Praga Theatralis, který zahrnul všechny akce a programy
v pražských ulicích a divadlech. Během deseti dnů, po které se Quadriennale konalo, se návštěvníci seznámili s aktuální divadelní tvorbou ze všech koutů světa. Akce měla podle pořadatelů rekordní účast: do Průmyslového paláce zavítalo téměř 23 000 návštěvníků. Mezi nimi bylo 5 000 akreditovaných divadelních odborníků z celého světa. Program v ulicích Prahy, který probíhal po celou dobu PQ 07, zhlédlo přibližně 12 000 diváků.

 

Zapojení společnosti Thorn

 
V rámci letošního desátého ročníku byla společnost Thorn oslovena vynikající světelnou designérkou Cindy Limauro, profesorkou oboru světelný design v sekci Dramatické tvorby a architektury na Carnegie Mellon University v Pittsburghu (USA), která je ve světě světelného designu známa díky svým pracím pro divadlo, operu, balet a architekturu. Mezi její aktivity patří nepřeberné množství světelné režie mnoha inscenací divadelních her a muzikálů, v popředí stojí např. světová premiéra hry Moby Dick pro Canton Players Guild v září 1996.
Věří, že architekti se stále více učí, jak světlo může prospět jejich projektům, a zároveň si začínají uvědomovat výhody, které jim poskytuje konzultace se specialisty v oboru světelný design.
Říká: „Myslím, že pozitivní vnímání světla obecně vzrůstá, a to jak ze strany architektů, tak i díky větším očekáváním veřejnosti.
Cindy Limauro již v minulosti se společností Thorn několikrát spolupracovala, a proto se s důvěrou obrátila na zastoupení pro Českou republiku a v rámci Pražského Quadriennale dohodla společný projekt. Bylo zorganizováno několik světelných workshopů pro studenty a širokou veřejnost a lze bezesporu prohlásit, že díky barevné hře světla postupně, krásně a nezapomenutelně ožily některé pražské stavby. Konkrétně velké kyvadlo na Letné, Průmyslový palác na Výstavišti a náplavka pod Čechovým mostem.
Svítidla Contrast Spectra, QBA, Band, Mica a Contrast byla použita nejen pro pouhé osvětlení; jejich použití je možné chápat i jako umělecké dílo. Konkrétně např. svítidlo Contrast Spectra nabízí architektům možnost dynamicky osvětlovat fasádu s možností měnit nekonečné množství barev. Svítidlo lze ovládat prostřednictvím kabelu DMX, ale i vysokofrekvenčním přenosem. Jeho funkce jsou programovány a ovládány s využitím programovatelných boxů nebo PC.
Nechte se i vy inspirovat uměním světla.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Na Březince 6/930
150 00 Praha 5
tel.: 224 315 252
fax: 233 326 313
thorn@thornlight.cz

Obr. 1. Svítidlo Contrast Spectra nabízí možnost dynamicky měnit barvu podle přání zákazníka
Obr. 2. Svítidlo QBA – kompaktní světlomet s velkým výběrem příslušenství
Obr. 3. Svítidlo Band Intensive – novinka v sortimentu firmy – využívá všechny výhody diod LED
Obr. 4. Svítidlo Mica – vynikající zemní svítidlo
Obr. 5. Slavnostní osvětlení Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze
Obr. 6. Osvětlení náplavky u Čechova mostu
Obr. 7. Osvětlení kyvadla na Letné