časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Schréder – architektonické osvětlení Nové Harfy

|

Letos byla dokončena druhá etapa architektonického osvětlení bytových domů Nová Harfa v Praze. Komplex se nachází ve Vysočanech, kde dříve stávaly průmyslové objekty ČKD Spalovna.
 
Třicet tři světlometů značky Schréder – typ Focal osvětluje fasády a architektonické prvky hlavních budov s bytovými i nebytovými prostory; jejich loubí jsou osvětlena více než patnácti zemními svítidly značky Schréder, typ Terra. Další tři zemní svítidla Terra byla použita k osvětlení pomníku umístěného na přilehlém bulváru, vybudovaném ve stylu širokých pařížských ulic.
 

Světlomet Schréder – Focal

Vodotěsný světlomet Focal má krytí optické i elektrické části IP66 a lze jej osadit světelnými zdroji do 150 W. Svítidlo je vhodné k osvětlování architektonických prvků a fasád. Nabízí široký výběr různých rozložení svítivosti (maximum svítivosti od 300 do 32 000 cd/klm). Instalace svítidla je díky nastavitelnému hliníkovému držáku velmi snadná a flexibilní.
 

Zemní světlomet Schréder – Terra

Řada svítidel Terra zahrnuje dva modely: Terra Maxi a Terra Midi. Tyto světlomety, jež jsou určeny k zapuštění do země, lze osadit světelnými zdroji do 150 W. Široké možnosti rozložení světelného toku, zajištěné množstvím různých typů reflektorů, splní i ty nejnáročnější požadavky. Svítidla Terra dotvářejí noční atmosféru, když osvětlují koruny stromů, fasády, architektonické prvky apod. Optický kryt je vyroben z tvrzeného skla o tloušťce 19 mm, vysoce odolného proti zatížení přecházejícími lidmi či přejíždějícími automobily. Dvojité těsnění zaručuje stupeň krytí optické i elektrické části IP67.
 
Poradenství poskytuje a světelné návrhy vypracovává firma Artechnic – Schréder zdarma. Více na www.schreder.com
 
Obr. 1. Svítidlo Schréder – Focal
Obr. 2. Svítidlo Schréder – Terra
Obr. 3. Architektonický prvek osvětlený svítidly Terra
Obr. 4. Osvětlená budova v areálu Nová Harfa
Obr. 5. Zajímavé řešení osvětlení loubí budovy