časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Scénické osvětlení v Kongres hotelu Jezerka

|

Marta Vintrová,
Osvětlovací technika Vít Pavlů, s. r. o.
 

Úvod

 
V malebné krajině Železných hor u vodní nádrže Seč stojí jeden z nejvýznamnějších hotelů v Pardubickém kraji, Kongres hotel Jezerka. Za poslední rok celý areál hotelu prošel neuvěřitelnou změnou. Novostavbu kongresového centra a ubytovacího bloku projektoval Ing. arch. Zdeněk Kozub, který dal také novou tvář původním společným prostorám hotelu – recepci, lobby baru a restauraci. Celkovou realizaci stavby zabezpečovala firma První stavební Chrudim, scénické osvětlení společnost Osvětlovací technika Vít Pavlů a audiovizuální a zvukovou techniku firma AV Media.
 
Stavební práce začaly v březnu 2009. Stavba kongresového centra a ubytovacího bloku C probíhala souběžně s provozem původní části hotelu. Společné prostory původního hotelu a gastroprovoz byly rekonstruovány v rekordně krátké době pěti týdnů, a to od poloviny února do 17. března 2010, kdy hotel v nových prostorách přivítal první návštěvníky.
 
Hlavní předností hotelu Jezerka je především jeho multifunkčnost. Je vhodný jak pro kongresovou turistiku, tak pro individuální rekreaci. Součástí hotelu je areál aquacentra, venkovní bazén, posilovna, solárium, squashové kurty a golfový trenažér, vnitřní střelnice pro ostrou střelbu, laserová střelnice a bowling. Celková kapacita ubytování je 230 lůžek v moderně zařízených pokojích
a apartmánech. Pro kongresy, semináře aj. je k dispozici kongresový sál s galerií o kapacitě až 382 osob, velký sál pro akce do 127 osob, malý sál pro maximálně 94 osob a další čtyři salonky od dvanácti do 44 účastníků.
 

Audiovizuální technika

 
Všechny společenské prostory hotelu a kongresového centra disponují nejmodernějším technickým vybavením na špičkové
úrovni. Kongresový sál ve všech směrech splňuje požadavky dnešní doby. Centrální projekce je doplněna o dvě postranní projekce a šest plazmových displejů. Zatímco účastníci konference mají např. možnost na hlavní a na dvou bočních projekcích sledovat prezentaci řečníka, na plazmových obrazovkách mohou běžet třeba informace o firmě. Ozvučení sálu lze využít nejen při konferencích, ale i v případě filmové projekce či pořádání plesu. Sál má navíc k dispozici přípravu pro systém tlumočení.
 
Veškerá technika, včetně žaluzií a svítidel, je ovládána řídicím systémemu CUE. Ten umožňuje jednoduchou a intuitivní obsluhu. Vystoupení v kongresovém sále je možné snímat instalovanou kamerou na dálkové ovládání a následně uložit na DVD, které si účastník kongresu může odnést při odjezdu s sebou. Velký sál a malý sál jsou rovněž vybaveny projekcí s profesionálním ozvučením. Veškerá technika je opět ovládána řídicím systémem CUE. Pro workshopy a jednání jsou v hotelu k dispozici čtyři menší salonky s možností variabilního uspořádání. V prostorách hotelu jsou umístěny náhledové plazmové obrazovky, na které je možné přenášet prezentace z kongresových prostor, mohou fungovat jako navigační systém po hotelu, ale i pro reklamní účely. Tyto výstupy lze přenášet v přímém přenosu na přání i do pokojů ubytovaných hostů, do restaurace či baru.
 

Scénické osvětlení v kongresovém sále hotelu

 
Rozmístění světlometů v největším prostoru hotelu – kongresovém sále, bylo dáno projektovou dokumentací. Tu podle požadavků architekta a investora vytvořilo na základě dlouholetých zkušeností v oboru scénického osvětlování a integrace multimediálních technologií projektové oddělení firmy Osvětlovací technika Vít Pavlů, pod vedením majitele firmy Víta Pavlů a autorizovaného projektanta Ing. Zdeňka Slavíka.
 
V sále se předpokládá převážně klasické kukátkové (tzn. divadelní, s řadami sedadel za sebou) uspořádání pro kulturní akce a konference. Prostor sálu umožňuje také tzv. arénové uspořádání sedadel. Pod jevištěm je umístěno výsuvné molo – pódium o rozměrech 3 × 6 m, které lze použít pro hudební produkce a módní přehlídky.
 
V sále a na jevišti je celkem nainstalováno 72 stmívaných přípojných míst XS 1 až 72 a 24 spínaných přípojných pozic
XP 1 až 24, která jsou rozdělena na manuálně ovládaná XP 1 až 12 a pozice XP 13 až 24 ovládané prostřednictvím protokolu
DMX. Dálkově ovládané pozice jsou určeny pro přídavné světelné efekty, např. svítidla umístěná na stolech při plesech nebo např. přídavné LED světlomety určené k barevnému nasvětlení stěn sálu.
 
Vzhledem k požadavku na multifunkčnost sálu a rovněž k různorodosti pořádaných akcí byly navrženy dvě skupiny světlometů – scénické konvenční světlomety a tzv. inteligentní efektové světlomety. Hlavní využití konvenčních světlometů se předpokládá při konferencích a divadelních produkcích. Inteligentní světlomety jsou svou konstrukcí předurčeny pro zábavní provoz – tanec, módní přehlídky apod.
 
Nad prostorem hlediště je nainstalováno dvanáct přípojných míst pro inteligentní světlomety Coemar ProSpot 575 MB, které jsou podvěšeny na atypických konzolích ve dvou řadách. Tato svítidla pro svůj světelný výkon využívají výbojky typu 575 MSR/2, 7 200 K (Philips). Světlomet je vybaven integrovaným motorovým barevným měničem se šesti jasnými barvami (filtry) + bílá. K projekci je využívána gobo maska. Světlomet je osazen dvěma gobo kotouči se sedmi pozicemi, jedna pozice není obsazena – volná pozice. Jeden z kotoučů je rotační s plynulou regulací rychlosti, díky tomu může rotovat na obě strany s gobo maskami. Dalším efektem je rotační prizmatický hranol, který rozkládá promítané gobo masky. I tento efekt využívá plynulou regulaci rychlosti na obě strany (pravá, levá). Motorizovaná ostřicí čočka proporcionálně zaostřuje nebo rozostřuje složené gobo obrazce a nastavené barevné kompozice. Stmívání od 0 do 100 % je mechanické, stejně tak i stroboskopický efekt. Ke zvětšování a zmenšování světelného svazku je určena irisová clona. Nastavovat a adresovat funkce světlometu je možné prostřednictvím zabudovaného LED displeje nebo dálkově z ovládacího pultu. Programátor pracuje celkem s 22 parametry – programovatelnými funkcemi světlometu pomocí protokolu USITT DMX 512/1990. Fyzické rozměry světlometu jsou: 380 × 495 × 635 (d × š × v) mm, hmotnost 37 kg včetně elektromagnetického předřadníku.
 
Scénické halogenové světlomety NOTA PC 1200 Plus od firmy LDR jsou po dvou trojicích umístěny na svislé sálové tyči po stranách sálu. Světelný kužel je zaostřován manuálně pomocí šroubového mechanismu. Na této pozici jsou světlomety nainstalovány pro pohodlné nasvětlení jeviště (jsou dostupné z balkonu) a prostoru před ním. Pootočením směrem do sálu je lze využít k osvětlení prostor hlediště kongresového sálu. Osazena jsou halogenovými žárovkami T29, GX 9,5, 1 200 W/230 V, 3 000 K, 480 h (Philips). Výstupní tzv. pebble konvexní čočka má průměr 150 mm, hliníkový reflektor má průměr 100 mm. Světlomet je vybaven dvoupólovým bezpečnostním mikrospínačem. Úhel poloviční svítivosti je 8 až 60°, rozměry světlometu 250 × 365 × 360 (d × š × v) mm.
 
Nad prostorem jeviště je nainstalován kovový rošt pro zavěšení lehkých dekorací, transparentů apod. i efektových halogenových světlometů PAR. Tyto světlomety jsou umístěny na zadní hraně roštu tak, aby byla světelná stopa na podlahu jeviště co nejdelší. Robustní světlomety PAR64 Palco (výrobce LDR) jsou vyrobeny z kvalitního hliníkového odlitku a vybaveny tzv. lamprotátorem. Lamp rotátor natáčí elipsoidní světelný kužel, který vytváří kompaktní světelný halogenový zdroj světlometů PAR. Vzdálenost mezi nainstalovanými světlomety a podlahou jeviště je 7 m, a proto byl použit světelný zdroj s typovým označením CP 62.
 
Dva sledovací světlomety typu Canto 700msd/msr MK2 firmy LDR jsou mobilní. Součástí dodávky je manuální měnič barev a mechanický stmívač. Uvedený světlomet Canto nachází hlavní uplatnění jako sledovací (vodicí) světlomet při módních přehlídkách, divadelních představeních nebo při intenzivním osvětlení řečnického pultu.
 
Ovládat scénické osvětlení je možné ze tří míst (live postů), kam lze připojit jak ovladač světel, tak audiosměšovací pult. Toto řešení zjednodušuje komunikaci mezi jednotlivými technicko-uměleckými složkami a režisérem jednotlivých produkcí. Pro ovládání interiérových svítidel byl zvolen bezdrátový dotekový panel se systémem CUE.
 
Řídicí systém celé soustavy scénického osvětlení je možné přiřadit k dálkovému ovládání CUE, jež zahrnuje již zmíněné ovládání interiérového osvětlení sálu, dále zatemnění, ovládání opony, nastavení zvuku a projekcí.
 
Toto zapojení se uplatní při konferenčním provozu, kdy poučená technická obsluha sálu obsluhuje již zmíněné technologické celky a současně ovládá vybrané světelné scény scénického osvětlení.
 
Rozváděč RSO 01 je nainstalován bez přepojovacího (tzv. patchového) pole. Napájecí napětí distribuuje 19" rozvodna PLS Power-120 A, pro plynulou regulaci konvenčních světlometů jsou nainstalovány stmívací komplety PLS Pegasus Pro H2, podružná rozvodna PLS Power – 32 Scan zajišťuje napájení inteligentních světlometů a efektů. Digitální DMX spínací modul Major Switch Pack je integrován k ovládání spínaných okruhů scénického osvětlení.
 
Splitter Pulsar rozvádí protokol DMX do datových větví D1, D2, D3, D4 kongresového sálu.
 
Foto: Ing. Jana Kotková (2 až 6), Osvětlovací technika Vít Pavlů (1 a 7)
 
Kontakt:
Osvětlovací technika
Vít Pavlů, s. r. o.
tel.: +420 235 517 311, 604 235 727
fax: +420 235 518 243
 
Obr. 1. Kongresový sál – dispoziční rozmístění svítidel
Obr. 2. Scénické konvenční světlomety LDR NOTA PC 1200 Plus na svislé sálové tyči
Obr. 3. Inteligentní světlomety Coemar osvětlují barevnými goby lustr a jeviště
Obr. 4. Světlomety LDR osvětlují jeviště, inteligentní světlomety Coemar vytvářejí barevná goba na podlaze
Obr. 5. Inteligentní světlomet Coemar ProSpot 575 MB s halogenidovou výbojkou MSR
Obr. 6. Nasvícení jeviště a stropu sálu s lustrem inteligentními světlomety Coemar, vybavenými integrovaným motorovým barevným měničem se šesti jasnými barevnými filtry + bílá
Obr. 7. Společenská akce v kongresovém sále