časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První obchodní řetězec s efektivní regulací osvětlení – Tesco

|

V roce 2006 přijala společnost Tesco Stores ČR a. s. ambiciózní plán snížit do roku 2020 tzv. uhlíkovou stopu svých obchodních jednotek o 50 %. Aby dosáhlo tohoto cíle, muselo Tesco začít pracovat na radikálním snížení spotřeby energie na všech úrovních. Na osvětlení distribučních a nákupních center se spotřebuje nemalé množství elektrické energie. Proto vybral management společnosti Tesco jako jednu z cest snižování spotřeby elektrické energie využití regulace. Regulace osvětlení sama o sobě není ničím novým. Ale když je nutné použít techniku regulace v daném provozu, je třeba vyřešit množství technických otázek. Dvě základní a několik dalších vedlejších. První základní otázkou je zvládnout efektivní regulaci světelného zdroje, druhou je zvládnout přenos informace o výkonu k světelnému zdroji.
 
V souladu se závazkem firmy snížit tzv. uhlíkovou stopu na polovinu byl náš tým postaven před úlohu hledat rezervy pro snížení spotřeby elektrické energie jak v novostavbách, tak i u stávajících objektů. Obchodní jednotky a distribuční centra Tesco mají systémy venkovního i vnitřního osvětlení, a proto jsme začali hledat systémy pro optimalizaci osvětlení. První nabídky, které jsme dostali, neodpovídaly specifickým požadavkům našich obchodních jednotek. Buď byly málo účinné, nebo nerentabilní, nebo komplikované. Z těchto důvodů jsme nabídky různých firem založené na snižování napájecího napětí odmítli. Koncem minulého roku nás s nabídkou regulace osvětlení oslovila prešovská firma SEAK ze Slovenska. Nabízené parametry se v tomto případě shodovaly s naší představou efektivní regulace osvětlení venkovních i vnitřních prostor Tesco,“ řekl Vítězslav Mizera, manažer pro úspory v energetice společnosti Tesco pro ČR a SR.
 
Návratnost dva roky byla velmi slibná, proto vedení společnosti Tesco odsouhlasilo první dva objekty k realizaci zmíněného energetického opatření. Šlo o venkovní osvětlení distribučního centra Tesco Beckov a osvětlení parkovišť hypermarketu Tesco na Zlatých pískách, Bratislava.
 
Na základě kladných zkušeností s touto technikou se Tesco rozhodlo postupně rozšířit realizaci energetického opatření na další tři objekty. Jde o regulaci venkovního osvětlení distribučního centra Tesco Postřižín, vnitřního osvětlení v budově centrální kanceláře společnosti Tesco v Praze a regulaci vnitřního osvětlení hypermarketu v Ružomberku.
 
Ing. Ján Oravec, hlavní projektový manažer firmy SEAK, o těchto projektech říká: „Nápad ponúknuť túto technológiu spoločnosti Tesco dostal majiteľ firmy Ing. Jozef Sedlák, ktorý pri svojich nočných cestách často videl intenzívne vysvietené vonkajšie priestory, ktoré v noci zívali prázdnotou. Oslovili sme spoločnosť s ponukou úsporných opatrení a vyhrali sme. Možnosť inštalovať našu technológiu v takýchto priestoroch bola pre nás veľkou výzvou. Najzložitejšie bolo naštudovať topológiu siete, spôsob napájania a zvyklosti pri prevádzke. Samotná inštalácia technológie už bola jednoduchá. Pôvodné riešenie regulácie bolo určené pre vonkajšie priestory. Bol to práve pán Vítězslav Mizera zo spoločnosti Tesco, ktorý nás oslovil s myšlienkou regulácie vnútorných priestorov. Jeho nápad sme prijali a riešenie uvedieme do praxe prvýkrát vo vnútorných priestoroch Tesco.“
 
Aktivity společnosti Tesco Stores zaměřené na snižování dopadu podnikatelské činnosti na životní prostředí a snižování spotřeby energie jsou mnohem širší. Například v distribučním centru Postřižín vybudovalo Tesco první část centrály na využití solární energie. Na ploše 1 600 m2 jsou zde nainstalovány fotovoltaické články s příkonem 172 kWp.
 
Provoz současných hypermarketů Tesco je v porovnání s obchody postavenými před rokem 2006 díky využívání mnoha technických novinek o 30 % úspornější. První z energeticky úsporných novostaveb Tesco v Žatci byl v loňském roce oceněn v rámci prestižní Energy Globe Awards jako nejlepší v kategorii Země. (Pozn. red.: Energy Globe Award je nejvýznamnějším světovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí, vyznamenávajícím energeticky šetrné projekty v kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec. Ceny jsou udíleny na celostátní úrovni ve více než 75 zemích. V roce 2008, díky iniciativě energetické společnosti E.ON, byla tato ocenění poprvé udělována také v České republice.)
 
Vesselin Barliev,
projektový manažer Ochrany životního
prostředí společnosti Tesco Stores pro ČR
 
Obr. 1. Tesco Praha – regulace osvětlení podzemních garáží v závislosti na provozu v nákupním středisku Eden
Obr. 2. Virtuální letecký pohled na venkovní osvětlení distribučního centra Tesco Postřižín; rozdělení osvětlení do skupin
Obr. 3. Hypermarket Ružomberok; plánovaná rekonstrukce osvětlení s regulací (současné neefektivní osvětlení bude minulostí)
Obr. 4. Hypermarket Tesco Prešov; nerovnoměrnost osvětlení parkoviště vyřeší regulace