časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

PRIMA – nová typová řada zářivkových svítidel TREVOS

|

František Vyhlídko, Trevos, a. s.
 
Česká firma Trevos, a. s, rozšiřuje svoji nabídku zářivkových svítidel o novou typovou řadu s označením Prima, určenou pro průmyslové interiéry i venkovní prostředí.
 
Zářivková svítidla Prima vývojově navazují na současná a na trhu Evropské unie úspěšně zavedená svítidla Profi, produkovaná v objemu jeden milion kusů ročně. Jsou vyráběna technologií vstřikolisování z velmi kvalitních termoplastů.
 
Na investování do technologie zpracování plastů získala firma Trevos, a. s., podporu ze strukturálních fondů EU. Výrobní zařízení se špičkovými parametry dodala kanadská firma Husky. Na vývoji nového typu svítidla a výrobě lisovacích forem se podíleli i přední designéři z České republiky a významné firmy z Itálie a Německa.
 
Výroba svítidel nové řady Prima byla zaměřena na jejich vysokou technickou úroveň a moderní design. Oproti dosavadní typové řadě Profi bylo u nové typové řady dosaženo vyššího stupně ochrany proti vniknutí prachu a vody – krytí IP66.
 
Použita byla nová technologie vypěnění těsnění a hlubšího zapuštění optického krytu (difuzoru) v drážce základny. Trvale pevné spojení difuzoru se základnou je zajištěno větším počtem masivních zapuštěných spon, vyrobených z polyamidu se skleněným vláknem. Spony lze navíc aretovat pomocí šroubků a poté využít ve svítidle varianty s izolací třídy II. Zvolit je též možné spony z nerazavějící oceli, které lze taktéž aretovat.
 
Dosažením optimálního konstrukčního tvaru svítidla a používáním kvalitních čistých materiálů při jeho výrobě mají popisovaná svítidla vynikající optické vlastnosti. Optický kryt (difuzor) má požadovanou vysokou světelnou propustnost, naměřená světelná účinnost typových variant se zářivkami T5 se pohybuje okolo 90 %.
 
Svítidla lze běžně instalovat v prostředí se zvýšenou teplotou okolí (ta) 45 °C. Pro vyšší tepotu okolí (ta) 60 °C je v nabídce speciální varianta svítidla. Rovněž je k dispozici varianta s označením Ex do prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů, plynů a par.
 
Svítidlo s difuzorem z polykarbonátu vykazuje zvýšenou odolnost proti nárazu – stupnice IK8. Při výšce zavěšení svítidla větší než 6 m je výhodné k dosažení požadovaných parametrů osvětlení doplnit svítidlo parabolickým reflektorem z leštěného hliníku.
 
V nabídce firmy Trevos je opět kompletní typová řada jedno- i dvouzářivkových svítidel pro lineární zářivky T8 (18 W, 36 W, 58 W) s elektromagnetickým předřadníkem, s kompenzací, s průchozím třífázovým propojením pro montáž svítidel do řad s možností střídat fáze. Varianty s elektronickými předřadníky se systémy regulace stmívání je možné použít ve verzích řízených analogovým signálem 1 až 10 V nebo digitálním protokolem DALI.
 
Nejvyšší účinnosti a ekonomiky provozu dosahují varianty svítidel Prima opatřené vysokofrekvenčními elektronickými předřadníky pro lineární zářivky T5 v efektivní řadě (14 W, 28 W, 35 W) a zvláště výkonné řadě (24 W, 54 W, 80 W, 49 W). Použití svítidel v nejvýkonnější variantě 2× 54 W a 2× 80 W je omezeno teplotou okolí (ta) 35 °C.
 
Speciálně jsou nabízeny i varianty se zabudovaným vývodním kabelem a s konektorem, umožňujícími svítidlo přímo zapojit a zavěsit na přípojnicové vedení KBA Canalis od firmy Schneider Electric nebo na systém vedení LB od firmy Zucchini.
 
Jejich výhodou je snadná instalace, údržba a případná výměna svítidla.
 
Obr. 1. Výrobní zařízení pro zpracování plastů od společnosti Husky
Obr. 2. Linka pro vypěňování těsnění
Obr. 3. Svítidlo Prima pro závěsné výšky nad 6 m (k dosažení optimálních parametrů osvětlení je doplněno parabolickým reflektorem z leštěného hliníku)
Obr. 4. Zajišťovací závěs reflektoru
Obr. 5. Možnosti zavěšení svítidla
Obr. 6. Možnost aretovat zajišťovací spony šroubky
Obr. 7. Osvětlení parkoviště svítidly Prima
Obr. 8. Osvětlení průmyslové haly svítidly Prima