časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Podzemní rozvaděče LIC

|

Podzemní rozvaděče LIC umožňují velmi snadno a elegantně řešit dočasné připojení na elektrickou síť všude tam, kde se pořádají jakékoliv akce – nejčastěji na náměstích v historickém centru města, u nákupních center, na sportovištích a také v průmyslových halách.
 
Podzemní rozvaděče vyráběné firmou LIC technika je možné umístit kdekoliv – ve vozovce (nosnost 40 t) nebo v chodníku či pěší zóně (nosnost 12,5 t).
 
Otevírání rozvaděčů LIC je velmi jednoduché – po otočení šestihranného šroubu v poklopu se rozvaděče otevřou samy působením plynových pístů. Díky tomu je lze snadno ovládat a navíc je možný jejich bezporuchový provoz.
 
Základem podzemních rozvaděčů LIC je šachta z polykarbonátu (obr. 1) s masivním víkem z korozivzdorné oceli (z korozivzdorné oceli jsou také zmíněné plynové písty). Víko je možné zadláždit, takže zcela splyne s okolím. Hlavní předností rozvaděčů LIC je možnost opětovně je po připojení kabelů uzavřít, tudíž ani při provozu do nich nemá nikdo neoprávněný přístup (kabely procházejí do rozvaděče otvorem ve víku).
 
Jejich další předností je možnost vybavit je kohouty pro připojení pitné vody i přípojkou pro odtok odpadní vody (napojení
na kanalizaci). Takto vybavené rozvaděče fungují jako tzv. energocentra.
 
Elektrické rozvaděče jsou vyrobeny z pryže, vždy podle individuálních požadavků zákazníka. Nejčastěji obsahují jednofázové a třífázové zásuvky (do velikosti 63 A), ale je možné do nich zabudovat i zásuvky na 24 V, datové zásuvky či elektroměr. Není-li plocha k instalaci zásuvek dostatečná, je možné použít podzemní rozvaděč ve výsuvné verzi, kam se vejde až čtyřikrát větší elektrorozvaděč.
 
Popisované podzemní rozvaděče jsou nejčastěji instalovány při rekonstrukcích náměstí a pěších zón, ale ani jejich dodatečná montáž není žádný problém. Podzemní rozvaděče firmy LIC technika jsou na český trh dodávány již dvanáct let. Nejzajímavější jejich instalace se nacházejí v zahradách Pražského hradu či na autodromu v Mostě a např. na Horním náměstí ve Znojmě jich je instalováno třináct (obr. 2 a obr. 3).
 
Kontakty:
Jana Tillová
LIC technika, s. r. o.
Koldinova 824
339 01 Klatovy II
tel.: +420 371 106 821
mobil: +420 724 900 161
 
Obr. 1. Podzemní rozvaděč LIC – realizace Znojmo, Horní náměstí – příprava na akci
Obr. 2. Podzemní rozvaděč LIC – realizace Znojmo, Horní náměstí – v provozu
Obr. 3. Rozvaděč LIC před zapuštěním do země