časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

PizzaKobra – dekorativní předmět i stolní svítidlo

|

Jaký je význam stolního svítidla ve dne? Může i vypnuté svítidlo vypadat atraktivně? Není úžasné, co lze objevit v krabici na pizzu? Lze navrhnout elegantní svítidlo, které může proměňovat svůj tvar i charakter?
 
Na tyto otázky dostali odpověď všichni ti, kteří se 23. října 2008 sešli v prezentačních prostorách společnosti Etna při příležitosti představení zajímavého světelného objektu výrobcem označovaného za symbol nového tvarosloví a techniku budoucnosti. Toto flexibilně tvarovatelné stolní svítidlo s příhodným názvem PizzaKobra, připomínající číhající kobru nebo ve složeném stavu pizzu, navrhl pro italskou společnost iGuzzini designér Ron Arad.
 

Pár slov o autorovi

Ron Arad se narodil v Tel Avivu v roce 1951. Po studiích na Akademii umění v Jeruzalémě se přestěhoval do Londýna, kde studoval na Architectural Association u Petera Cooka a Bernarda Tschumiho. Brzy však architektonický obor opustil a začal se věnovat designu. Byl jedním ze zakladatelů designérského studia One Off (1981). V roce 1989 společně s Caroline Thormanovou založil architektonické a designérské studio Ron Arad Associated. V roce 1994 zahájil designérskou a výrobní činnost ve studiu Ron Arad Studio v italském městě Como. V letech 1994 až 1997 působil jako profesor designu na Hochschule für Angewandte Kunst ve Vídni; stal se rovněž profesorem průmyslového designu na Royal College of Art v Londýně.
 
Jeho práce byly vystaveny v nejznámějších muzeích a uměleckých galeriích světa. Mnohé z nich jsou součástí prestižních kolekcí, např. v Centre Georges Pompidou v Paříži, Metropolitan Museu of Art v New Yorku, Victoria & Albert Museu v Londýně a Vera Design Museu v Německu. Je autorem světově proslulých designérských předmětů, jakými jsou např. židle Rover Chair a knihovna Bookworm (Kartell, 1995). Mezi jeho architektonické projekty patří foyer v Opera Theatre v Tel Avivu, restaurace Belgo v Londýně (1994), rozvoj myšlenky Sport Café s moderní interaktivní audio a videotechnikou pro Adidas v Kronenburgu, soukromá rezidence na špičkové technické úrovni v Londýně, mnoho projektů pro výstavy a umělecké galerie, nedávný projekt pro Duomo Hotel v Rimini a projekty pro prezentační prostory Maserati v Modeně a Yamamoto v Tokiu.
 

Parametry svítidla

  • výška ve složeném stavu 18,5 mm, v rozloženém stavu max. 733 mm, průměr 260 mm, hmotnost 2,5 kg, tělo tvořené zahnutými trubičkami a nastavitelnou hlavou je vyrobeno z tlakově litého hliníku a oceli s leštěným chromovaným povrchem,
  • podstavec svítidla je opatřen protiskluzovými pryžovými podložkami,
  • trubičky jsou spojeny skrytými mechanickými hi-tech spojkami, které byly kalibrovány tak, aby zaručovaly přesnou sílu tření pro každý spojovaný díl,
  • hlava svítidla obsahuje šest bílých diod LED (6× 1 W), které jsou upevněny rozptylnými čočkami; stmívací systém s vypínačem se ovládá prostřednictvím senzoru světla,
  • transparentní napájecí kabel (délky 2 m) je vybaven předřadníkem se zabudovanou vidlicí,
  • technické vlastnosti svítidla vyhovují normě EN 60598-1,
  • krytí IP20, značka F, třída ochrany II,
  • hodnota intenzity osvětlení naměřená 40 cm od osvětlované plochy je 700 lx pro osvětlenou plochu o průměru 40 cm.
Toto zajímavé svítidlo s proměnným tvarem lze použít nejen jako efektní dekorativní světelný objekt, ale také jako pracovní stolní svítidlo.
 
Více informací lze získat na www.etna.cz
[Tiskové materiály Etna.]
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. PizzaKobra – svítidlo s proměnným tvarem (foto archiv iGuzzini
Obr. 2. Představení PizzaKobra v prezentačních prostorách společnosti Etna (foto Petr Janžura)