časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Otevření komplexu Planet Hollywood Towers Westage v Las Vegas

|

Dne 29. ledna 2010 byla v Las Vegas slavnostně otevřena první věž komplexu budov Planet Hollywood Towers Westgate, 52podlažní skleněná budova v hodnotě necelé jedné miliardy amerických dolarů. Nový luxusní hotelový komplex je kombinací modelu vlastnictví tzv. timeshare (frakční vlastnictví nemovitosti) a tzv. kondominia (bytová jednotka v osobním vlastnictví). Vyrostl jako projekt v joint venture mezi společností Planet Hollywood Hotels a soukromou společností Westgate Resorts. Slavnostního otevření se zúčastnil také architekt a hlavní designér projektu, český rodák Michal Postránecký.
 
Michal Postránecký, který v současnosti žije a pracuje ve Spojených státech, byl v červnu 2005 osloven architektonickou kanceláří Morris Architects, aby se stal hlavním designérem v této prestižní zakázce. Architektonický návrh, který ve spolupráci s týmem architektů ze studia Morris Architects pod vedením jednoho z ředitelů studia Geralda B. Koie vytvořil, byl z důvodu globální finanční krize rozdělen do dvou hlavních fází výstavby. První fáze projektu má celkem 1 201 obytných jednotek. Ve třetím až 46. patře jsou jednotky hotel/timeshare, patra 47. až 52. jsou rozdělena na jednotky od 400 do 1 200 m2 s luxusním výhledem na Las Vegas Bulvar/Strip, určené k prodeji do osobního vlastnictví. Většina obytných jednotek komplexu je zároveň využitelných jako hotelový pokoj. Celý projekt bude mít ve své konečné podobě přibližně 2 500 rezidenčních jednotek.
 

Nová moderní skleněná dominanta Las Vegas

Hlavním výrazovým prvkem budovy je červeně prosklené „křídlo“ vyčnívající nad budovu, díky němuž, v kontrastu s modrou prosklenou fasádou, je tato stavba nově vznikajícího panoramatu Las Vegas nepřehlédnutelná. Naproti „přes ulici“ – Las Vegas Bulvaru, byla na konci minulého roku otevřena převážná část MGM City Centra, pod jehož návrhem se podepsali známí architekti z celého světa, např. M. Pei, D. Liebeskind a další. Designové řešení Planet Hollywood Towers, navržené českým rodákem, může směle „soupeřit“ s pracemi těchto slavných jmen.
 
Úkolem architekta Michala Postráneckého nebylo jen vypracovat návrh budovy a jejích detailů. Postupně přejal roli hlavního koordinátora a manažera projektu a ujal se koordinace mezi týmy v Orlandu a Las Vegas v průběhu stavby. Za tým architektů vedl hlavní jednání s generálním dodavatelem stavby a jeho významnými subdodavateli. Jak sám říká: „Jedním z největších „oříšků“ bylo navrhnout celoskleněnou fasádu a „pověsit“ ji na všechny části železobetonového skeletu s předpínanými podlažními deskami, protipožárními detaily mezi jednotlivými podlažími ve styku vodorovných konstrukcí s fasádou, a to vše se splněním všech požadavků na tepelnou izolaci v souvislosti s kalkulacemi vyplývajícími z energetické normy se specifickými podmínkami podnebí v Las Vegas. Obzvlášť obtížné bylo rozdělit projekt uprostřed zpracovávání projektové dokumentace v momentu výběru generálního dodavatele stavby. Stavba původně nebyla navržena tak, aby mohla být rozdělena na dvě či více částí, a tak bylo nutné přizpůsobit celý design a vnitřní uspořádání tak, aby bylo možné uspokojit nejen klienta, ale i příslušný „stavební úřad“. Největší výzvou však byla spolupráce s klientem, který často dokázal změnit již odsouhlasený návrh, a to dokonce i v průběhu samotné stavby. Tyto změny bylo poté nutné nejen překreslit do projektové dokumentace a nechat vždy schválit úředníky ze stavebního úřadu ve velmi komplikovaném a zdlouhavém procesu, ale již před tím zkoordinovat s generálním dodavatelem stavby, který pochopitelně změny neměl rád. Administrativní proces během stavby a kontrola financování a prostavěných prostředků ze strany finančních institucí poskytujících část financí byly velmi poučnou a inspirativní zkušeností. Vše se muselo vejít do daného rozpočtu, který se dokonce několikrát během stavby snižoval, a bylo třeba udělat mnoho úprav v architektonickém návrhu. Například zmizely původní balkony včetně speciálního LED osvětlení na východní straně budovy a „křídlo“ z červeného skla, které bylo původně protaženo až do spodních pater budovy, bylo podstatně zkráceno. Konečný výsledek je však i přes tyto zásahy v průběhu stavby velmi dobrý a je jistě jedním z nejmodernějších objektů v timeshare architektuře na celém světě.“
 
[Tisková zpráva ACCEDO Czech Republic Communications s. r. o.]
 
Obr. 1. Architekt a hlavní designér projektu Michal Postránecký
Obr. 2. První budova komplexu Planet Hollywood Towers Westgate