časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

OSRAM představil na Light+Building inovativní řešení

|

Na veletrhu Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem mělo světovou premiéru několik nových produktů od firmy Osram. Mimo jiné to byla patice G28d pro kompaktní zářivky, svítidla LED Color-e-Motion nebo zatím nejefektivnější kompaktní zářivky Dulux high efficiency. Osram tak opět posunul hranice možností v osvětlovací technice.
 

Brilantní světlo s nejlepším výsledkem pro životní prostředí

Osram již dlouho stojí za myšlenkou úspor energie, což bylo možné poznat i z mnoha různých nových produktů představených na veletrhu. Jedním z řešení zaměřených na úsporu energie jsou žárovky na síťové napětí Halogen energy saver classic A, B a Spot s 30% úsporou energie oproti klasickým žárovkám. Tajemství jejich energetické účinnosti spočívá v plnicím plynu: xenonu. Ten podstatně snižuje tepelné ztráty vlákna. S menším výkonem je tak možné dosáhnout stejného osvětlení jako u klasických žárovek – a to bez snížení kvality. Použitím jediné žárovky Halogen energy saver classic A o příkonu 42 W tak lze za dobu jejího života ušetřit až 18 kg CO2. U žárovek na malé napětí, jako je Halostar energy saver, je úspora ještě větší. Ve srovnání s běžnými halogenovými žárovkami ušetří díky nižšímu příkonu a nižším nákladům na klimatizaci až 65 % výdajů na elektrickou energii, a to s měrným světelným výkonem až 26 lm/W. Hlavní zásluhu na tom má speciální infračervené pokrytí její baňky IRC (Infra Red Coating), vyvinuté společností Osram, které odráží ztrátové teplo zpět k vláknu.
 

Nová energeticky úsporná patice G28d Osram

Dalším z nových úsporných řešení je patice G28d, která umožňuje využít úsporné zářivky ve větší šíři. Patice zmenšuje vestavnou délku kompaktních zářivek (CFLi) o 21,5 mm. Tyto zářivky tedy bude možné využívat mnoha způsoby. Také výrobcům svítidel nová patice zvětší prostor při navrhování nových výrobků, protože zářivkami s CFLi není dosud možné osadit všechna svítidla pro jejich velikost.
 

Největší účinnost a dlouhý život

Cestou k hospodárnějšímu svícení je rovněž zvyšování efektivity zdrojů. Zářivka Dulux L 28 W HE ze série Dulux high efficiency s měrným výkonem 100 lm/W vyniká účinností, která je u kompaktních zářivek nebývalá. Její průměrný život je 20 000 h, a tak se stává kompaktní alternativou běžných zářivek T5 HE 14 W i efektivním řešením pro mnoho svítidel typu „uplight“ a „downlight“.
 

Nové křemenné a keramické hořáky výbojek

Powerstar HQI-TS Excellence je novinkou techniky v oboru křemenných hořáků. Vyniká vyšší účinností, lepší kvalitou světla a mimořádně výhodným poměrem ceny k výkonu. Kromě toho Osram rozšířil skupinu světelných zdrojů Powerball. Výbojky Powerball HCI-T/P a HCI-E/P jsou díky speciální bezpečnostní konstrukci vhodné také pro všechna otevřená svítidla. Jsou-li v nich osazeny zároveň s elektronickým předřadníkem Powertronic intelligent, prodlužuje se dokonce jejich život o 30 % – totéž nyní platí i pro halogenidové výbojky s příkony 100 a 150 W.
 

Rozšířený sortiment zářivek

Nejnovější generací světelných zdrojů Lumilux T5 HO (High Output – vysoký výkon) Osram dále rozšiřuje svou nabídku zářivek. Typ Lumilux T5 HO XT má dlouhý život – pro příkony 54 a 80 W to je až 50 000 h. Je proto ideální pro použití v těžko přístupných svítidlech, např. ve vysokých výrobních nebo skladových halách. Lumilux T5 HO XE je obzvláště energeticky efektivní světelný zdroj – vyžaduje asi o 10 % menší proud než jeho předchůdci. Také použití Lumiluxu T5 HO Constant šetří energii, a tudíž i provozní náklady. Díky použití amalgámu vyvinutému společností Osram nepoklesne světelný tok světelného zdroje při teplotách mezi 5 a 70 °C pod 90 % jmenovité hodnoty. Tímto inovovaným prvkem je tedy velmi vhodné osadit svítidla umístěná venku nebo v mrazicích zařízeních. Zářivky Lumilux T5 HO SL (Seamless) poskytují vizuálně mimořádně hezké světlo v příkonech 24, 39 a 54 W. Světlo je po délce zářivky rovnoměrně jasné. Je tedy výhodné je zvolit k vytváření téměř nekonečných světelných pásů bez mezer, např. pro nepřímé římsové osvětlení nebo k osvětlení hotelových vchodů.
 

Skupina svítidel LED Color-e-Motion

Nová svítidla s LED umožňují vytvářet působivé náladové osvětlení vyhovující požadavkům zákazníka. Díky jeho mnohostranným řídicím funkcím je navíc možné toto dynamické vícebarevné světlo používat záměrně. Color-e-Motion Panel Easy dává měkké světlo s proměnlivými barvami, využitelné v hotelových halách, restauracích a barech. Světelně účinné moduly LED Linearlight Colormix zde mohou vytvářet mnohotvárné barevné efekty. Při použití řídicího systému OT Easy lze synchronizovat až 48 panelů. Pro zvýrazňující osvětlení pultů, nábytku nebo schodišť je ideální ohebná lišta s LED Color-e-Motion Flex. Pro osvětlení velkých ploch je naproti tomu vhodné uplatnit Color-e-Motion Carre. Tato světelná dlaždice bez rámečku obsahuje šestnáct velmi výkonných RGB LED. Nejvýkonnější mezi svítidly LED, Color-e-Motion Tube, je moderní výkonné velkoplošné zařízení určené pro vytváření světelných efektů RGB.
 

LED pro všeobecné osvětlení

Osram společně se svými partnery prosazuje v síti zvané LED-Light-for-you (LLFY) použití světelných diod pro všeobecné osvětlení. Nabízené spektrum produktů, inovačních technik a služeb udává směr tohoto oboru. Síť je díky tomu připravena na rychlý nárůst tohoto segmentu trhu. Společnost Osram Opto Semiconductors uvedla počátkem tohoto roku na trh nový vysoce výkonný světelný zdroj LED Diamond Dragon, jenž je určen pro všeobecné osvětlení. Uvedení produktu na trh se zúčastnili i partneři v rámci LLFY. Mohli tak zároveň představit i svá řešení vyvinutá speciálně pro Diamond Dragon – např. vhodné elektronické ovládací prvky a čočky.
 
Obr. 1. Osvětlení fasády stadionu svítidly LED Coinlight Cluster
Obr. 2. Sestava panelů Color-e-Motion Panel RGB zavěšených u stropu
Obr. 3. RGB světlomet High Power Spot
Obr. 4. Sestava tří vertikálních panelů Color-e-Motion Panel RGB v hotelové hale
Obr. 5. Sestava panelů Color-e-Motion Panel RGB zavěšených u stropu v baru
Obr. 6. Použití ohebné světelné lišty Color-e-Motion Flex v obchodě
Obr. 7. Sestava z panelů Color-e-Motion Carre
Obr. 8. Použití ohebné světelné lišty Color-e-Motion Flex v interiéru