časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za prvním ročníkem For Elektro na veletrhu For Arch 2008

|

Mezinárodní stavební veletrh For Arch se letos konal již podevatenácté. Ve vyprodaném areálu PVA Letňany na výstavní ploše větší než 25 000 m2 představilo ve dnech 23. až 27. září 2008 svoji produkci 1 039 společností z dvaceti zemí světa (Belgie, Běloruska, Bulharska, České republiky, Číny, Dánska, Estonska, Finska, Chorvatska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska, Španělska, Švédska, Turecka a Ukrajiny). Během pěti dnů veletrh navštívilo přibližně 100 000 zájemců, kteří mohli letos poprvé využít možnost dojet na veletrh metrem.
 
V areálu výstaviště našli návštěvníci vše, co souvisí se stavebnictvím – od prezentace špičkových technik, přes stavební materiály a stroje až po vybavení interiérů. Expozice členěné do tematických celků letos obsadily osm výstavních hal.
 
V rámci veletrhu For Arch probíhaly na výstavišti i další doprovodné veletrhy: čtvrtý veletrh investičních příležitostí a realit For Invest, třetí veletrh progresivního stavění ze dřeva For Wood a letos poprvé jako samostatná specializovaná součást veletrhu For Arch také veletrh elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů For Elektro 2008. Podle vyjádření ředitele veletrhu For Arch Daniela Bartoše tímto krokem reagovala veletržní správa ABF na rostoucí zájem vystavovatelů oboru elektrotechniky o prezentaci na stavebním veletrhu For Arch. Vyčlenění zmíněné nomenklatury do samostatného projektu má přítomnost těchto firem na veletrhu zdůraznit, a přilákat tak větší počet zájemců o problematiku elektro ve stavebnictví – potenciálních obchodních partnerů vystavujících firem. Mezi stěžejní obory veletrhu patří elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika, vodiče a kabely, elektroinstalační technika, osvětlovací technika, televizní a telekomunikační zařízení v budovách, signální, zabezpečovací a informační technika budov, měřicí a regulační technika, elektronika, stroje, zařízení a nářadí pro elektroinstalace a opravy a rovněž služby.
 
Obory světlo a elektro na veletrhu zastupovaly např. společnosti ABB Elektro, PRE, Schneider Electric CZ, Megatron, Smart House, Obzor VD Zlín, Official Eletronic, Kučera Spínací technika, FCC Public, Dk Group, Elim, Jiří Kubát – E Tech, Megatron, Selene, Urmet Domus, Legrand, K&V Elektro, Moeller, Elko Ep, Lightway, Mirava, ACW, DPS design, Siemens, Vid Elstreoem, Profi Lighting, Audio Zeman, Saltek, Ateh, Osmont, GM Electronic, Aprolux aj. Na bázi mediální podpory s veletrhem For Arch spolupracoval vydavatel odborných periodických časopisů Světlo, Elektro, Automa a publikací pro odborníky a širší technickou veřejnost, společnost FCC Public s. r. o. V letošním roce již podruhé, tentokrát jako hlavní mediální partner části For Elektro. Jeho výrazná rohová expozice (stavbu zajišťoval organizátor) ve znamení a barvě časopisů Světlo a Elektro, oproti loňskému roku podstatně větší, byla opět umístěna na hlavní zóně u vstupu do haly 6. Příchozí zde všeobecně, stejně jako v loňském roce, hledali především informace z oboru světlo. O informace elektro související ze stavbou se zajímali spíš návštěvníci profesní. Nicméně na rozdíl od roku loňského, kdy se svými dotazy většinou u stánku Světlo-Elektro také končili, protože zastoupení těchto nomenklatur na veletrhu bylo slabší, se situace letos zlepšila. Posílení nomenklatur elektro a světlo souvisejících se stavebnictvím a jejich sdružení v centru výstaviště v hale 6 se setkalo s velmi příznivým ohlasem návštěvníků. Nemuseli bloudit po rozlehlém výstavišti a v nabídce se podstatně lépe zorientovali. Stavební boom trvá a zájemců, potenciálních zákazníků, bylo mezi 100 000 návštěvníky opravdu mnoho.
 
Za hlavní doprovodný program veletrhu je možné jmenovat např. pátý ročník konference organizované s podporou MPO, ČVUT, HK ČR a ČKAIT Snižování energetické náročnosti staveb a Inteligentní budovy a telekomunikace 08 (IBT) (zdůrazněným tématem letošního ročníku bylo automatické řízení budov) nebo druhý ročník mezinárodní konference Sportoviště ČR.Také letos byly součástí veletrhu tradiční soutěže: soutěž o nejlepší expozici Top Expo, soutěž o nejlepší výrobeknovinku (exponát For Arch) na českém trhu Grand Prix (uděleno bylo pět hlavních cen a sedm čestných uznání) a Dopravní stavba roku. Zapomenout nelze ani na dvanáctý ročník Soutěže učňů stavebních oborů (SUSO).
 
Výsledky soutěží Architekt roku, Grand Prix a Top Expo byly slavnostně vyhlášeny v multifunkčním areálu Eden v rámci slavnostního setkání vystavovatelů, jehož součástí byl i netradiční doprovodný program zahrnující prohlídku zázemí nejmodernější arény svého druhu v České republice a vystoupení mistra mikromagie, karikaturistů a dalších umělců.
 
Dvacátý ročník veletrhu For Arch 2009 se bude konat 22. až 26. září 2009.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Expozice časopisů Světlo a Elektro
Obr. 2. Tradičně velmi přehledně uspořádaná široká nabídka produktů společnosti ABB Elektro
Obr. 3. Zajímavě řešená expozice společnosti Legrand
Obr. 4. Český výrobce svítidel, společnost Osmont (vpravo)
Obr. 5. Moduly LED v nabídce distributora elektronických součástek, společnosti Official Electronic
Obr. 6. Inteligentní elektroinstalace společnosti Moeller
Obr. 7. Cena Grand Prix For Arch 2008 pro zemní vrut Krinner (generální dovozce Trading LAMA) Unikátní systém pro zakládání staveb (kotvení) s nejvyšší stabilitou (staticky ověřeno na tlakovou, tahovou i boční zátěž), technický princip je patentován. Základy jsou vybudovány během několika minut (bez výkopů a betonování) a jsou okamžitě zatížitelné. Po demontáži stavby lze vruty vyjmout a opakovaně použít. Rozměry vrutů: 0,5 až 3 m. Příklady použití: dřevostavby, městský mobiliář, osvětlení, solární panely, reklamní tabule, ukazatele aj.
Obr. 8. Kolmost trubkového sloupku je v zemním vrutu upravena až po jeho zasazení do země a) vycentrováním obzvlášť tvrdým a drsným ostrohranným lámaným granitovým štěrkem, b) patentovaným centrovacím systémem pro přesné nastavení
Obr. 9. Čestné uznání Grand Prix For Arch 2008 pro svítidlo Engine (výrobce ATEH, spol. s r. o.) Svým vzhledem a funkcí ojedinělé závěsné svítidlo (i s ohledem na výrobky EU) z organického skla (plexi), světelný zdroj: kruhová zářivka 2× 60 W, 2GX13, rozměry: 632 × 422 × 357 mm (další podrobnosti viz Světlo 5/2008, str. 32 až 33)
Obr. 10. Čestné uznání Grand Prix For Arch 2008 pro indukční výbojku (dodavatel Induct International s. r. o.) Indukční výbojka nemá elektrodu, energii získává z vysokofrekvenčního magnetického pole. Tato konstrukce řeší problémy spojené se stárnutím elektrod u jiných výbojek a zajišťuje bezúdržbovost a dlouhý život výbojky (60 až 100 tisíc hodin). Výbojka je energeticky úsporná, ekologická (neobsahuje rtuť), záruka je deset let.
Obr. 11. Čestné uznání Grand Prix For Arch 2008 pro System TZ-50 (výrobce Schmitz – Leuchten GmbH & Co. KG, dodavatel Profi lighting, s. r. o.)
Obr. 12. Funkční model vily ve stánku společnosti Schneider k názorné demonstraci řídicích systémů