časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Obchodní dům My Praha

|

Ing. Jakub Wittlich,
Philips ČR s. r. o., divize Lighting
 

Úvod

 
Obchodní síť firmy TESCO, to nejsou pouze hypermarkety na okrajích měst, ale i obchodní domy v jejich centrech. Jedním z nich je obchodní dům My na rohu Národní třídy a Spálené ulice v Praze. Vnitřní vybavení a uspořádání prodejních ploch odpovídalo době vzniku objektu – polovině sedmdesátých let minulého století. Kdo tento obchod v posledních několika letech navštívil, si možná vybaví poněkud nepřehledné temné prostory, zejména ve vyšších patrech.
 
Letos majitel objektu, firma TESCO, přistoupil k celkové rekonstrukci interiérů obchodního domu, přičemž cílem bylo revitalizovat objekt a vytvořit moderní obchodní centrum odpovídající dnešním normám a požadavkům zákazníků i prestižnímu umístění obchodního domu.
 
Architektonický koncept rekonstrukce je dílem britského ateliéru Fitch, realizaci měla na starosti pražská kancelář ateliéru Chapman Taylor Architects. Návrh osvětlení vypracovala rovněž britská firma – Lighttecnica, realizací a dolaďováním na místě byl pověřen Philips.
 

Realizace

 
O každém zrealizovaném návrhu osvětlení nejvíce vypovídají fotografie. Přesto mi dovolte krátký popis základních myšlenek a technických řešení osvětlení obchodního domu.
 
Jednotlivá patra jsou tematicky zaměřena a jasně identifikovatelná použitou grafikou a charakteristickou barvou. Přízemí, věnované kráse a dárkům, využívá kontrast bílé a černé, první patro s moderní módou je oranžové, druhé, nabízející módu klasickou, je fialové, třetí, jež je určeno dětem, je světle zelené a čtvrté s věcmi pro domácnost modré. Architektura interiéru se vyznačuje rozmanitostí prostoru a důrazem na přitažení pozornosti zákazníka k nabízenému zboží. Prostředkem k dosažení tohoto cíle je použití nábytku se zabudovanými svítidly a bohaté využití akcentního osvětlení. Orientace zákazníka v prostoru prodejní plochy je zajištěna přirozeným způsobem: jednak designem podlahy, jednak použitím řady světelných prvků upevněných na stropě i zabudovaných v něm. Jde o světelné linky či svíticí prvky.
 
Kromě samotného světelného účinku klade firma TESCO při výběru osvětlovacích soustav pro své obchody značný důraz na jejich energetickou úspornost. Nejinak je tomu i v případě obchodního domu My. Osvětlovací soustava je tvořena přímými svítidly „downlight“ (řada Fugato) a bodovými svítidly (řada UnicOne) s halogenidovými výbojkami MasterColor 20, 35 a 70 W. Lze zde nalézt i zápustná svítidla Rotaris s kruhovými zářivkami TL5 60 W či závěsná svítidla Garnea s kompaktními zářivkami 42 W. Pro světelné linky a prosvětlení nábytku jsou použita svítidla se zářivkami TL5 a lineární svítidla s LED eW Cove se světlem bílé barvy. Pro barevné osvětlení jsou použita svítidla LED a řídicí systém umožňující nastavit přesnou barvu podle požadavku interiéru v souladu s celkovou barevnou koncepcí obchodu. Všechna tato svítidla jsou vybavena elektronickými předřadníky.
 
Zajímavým praktickým údajem je měrný příkon na osvětlení pro jednotlivá patra. Vzhledem k výraznému podílu bodového osvětlení je tento údaj uveden nevztažený na 100 lx, jak je obvyklé, ale ve wattech na metr čtvereční. Hodnota příkonu se pohybuje od 17,1 v přízemí do 36,3 W/m2 ve druhém patře.
 

Závěr

 
Závěrem lze konstatovat, že obchodní dům sedmdesátých let 20. století Máj prošel úspěšnou proměnou v moderní nákupní centrum My 21. století a že světlo v tomto přerodu hraje významnou úlohu.
 
Foto: Jakub Wittlich, Hynek Bártík
 
Kontakty:
Philips ČR spol. s r. o., divize Lighting
Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: +420 233 099 111
fax: +420 233 099 326
 
Philips Slovakia s. r. o.
Plynárenská 7/B, 821 09 Bratislava, SK
tel.: +421 2 20 666 127
fax: +421 2 20 666 159
 
Obr. 1. Přízemí, vedení světlem
Obr. 2. Vstup do „dětského patra“, barevná úprava (LED)
Obr. 3 Celkový pohled na „dětské patro“
Obr. 4. Oddělení elektro se svítidly Rotaris
Obr. 5. Stropní prvek (LED)
Obr. 6. Prosvětlený nábytek v oddělení moderní módy (zářivky TL5)
Obr. 7. Akcentní osvětlení textilu svítidly Unione